Eritrea: Zoufalá země nekonečné povinné vojenské služby

25. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Obyvatelé vysvětlují, proč tolik jejich spoluobčanů riskuje smrt ve snaze dostat se do Evropy

V Eritreji platí povinná, nekonečná vojenská služba, pro mladé muže i ženy, nekonečný očistec, který je okrádá o nejlepší roky jejich života a je klíčem k porozumění, proč tolik Eritrejců utíká do zahraničí.

Eritrejci jsou nyní po Syřanech a Afgháncích třetí největší skupinou lidí, kteří se snaží dostat do Evropy riskantním způsobem přes Středozemní moře. Každý měsíc jich odchází 5000.

Většina místních lidí, které interviewoval v Eritrei reportér deníku Gujardian, svědčí o tom, že zatímco chudova, nezaměstnanost a politický útlak jsou důležité, hlavním důvodem pro útěk Eritrejců ze země je nekonečná povinná vojenská služba.

Eritrea je bývalá italská kolonie, která získala nezávislost v roce 1993. Má šest milionů obyvatel. Z poloviny jsou Eritrejci křesťané, z poloviny muslimové. Fundamentalismus v zemi neexistuje.

Eritrea se izoluje od světa. Zakazuje přístup zahraničním novinářům. Obrovský turistický potenciál italské architektury art deco a modernismu a dokonalých čistých pláží zůstává nevyužit.

Jeden jihoafrický novinář se vyjádřil. že srovnávání Eritreji se Severní Korejou je chybné. Eritrea je spíš jako Kuba před patnácti lety.

Eritrea je stát, kde vládne jediná strana. Nekonají se volby, země nemá od roku 2001 fungující občanskou společnost, nejméně 16 novinářů je ve vězení a podle indexu tiskové svobody organizace Reportéři bez hranic je ze 180 zemí na poslední místě.

Nedávná zpráva OSN o lidských právech v Eritreji hovoří o mimosoudních vraždách, mučení, svévolném věznění a nuceném mizení osob, o nekonečné vojenské službě a o nucených pracích. V zemi vládne "všudypřítomný systém kontroly, používaný s absolutní svévolí, který udržuje obyvatelstvo ve stavu trvalé úzkosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10166

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015