Polská vláda se připravuje zkrotit média

23. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní organizace Reportéři bez hranic je "nesmírně znepokojena" událostmi ve Varšavě. Nová polská vláda plánuje reformu sdělovacích prostředků. I když dosud její podrobnosti nebyly zveřejněny, organizace Reportéři bez hranic se obává, že cílem vlády je zkrotit média.

Polská veřejnoprávní televize, polský veřejnoprávní rozhlas a Polská tisková kancelář (PAP) mají být reformou postiženy. Jsou to státem vlastněné instituce. V budoucnosti nebude jejich úkolem vydělávat zisk, ale plnit své "národní poslání". Z veřejnoprávních budou přejmenována na "národní" sdělovací prostředky a budou známa jako "národní kulturní instituce".

Podle Krzysztofa Czabańského, odpovědného náměstka na ministerstvu kultury, znamená "národní poslání", že důležitou součástí programového vysílacího schématu "národních médií" bude polská historie. Czabański dodal, že výraz "národní zájem" se týká pořadů, které "oslovují vlastenectví veřejnosti". Bude provedena také reforma školství, takže vyučování polské historie bude stejně důležité jako například vyučování matematiky. Kritikové poukazují na to, že je velmi nepravděpodobné, že by byly v polské televizi od nynějška povoleny kritické názory na polskou historii.

Součástí reformy polských sdělovacích prostředků bude také vytvoření nových struktur, jako je "národní rada pro sdělovací prostředky". Členy této rady bude jmenovat parlament a prezident a ti budou rozhodovat o tom, co se má vysílat, a koho ve sdělovacích prostředcích zaměstnat. "To podřizuje sdělovací prostředky parlamentní většině a prezidentu, tedy orgánům, které mají silný občanský mandát," řekl Czabański. "Politikové jsou odpovědní za média nejen v Polsku, ale i v mnoha jiných zemích, a nikdo nenašel lepší řešení," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7671

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015