Krásné Vánoce z Íránské islámské republiky

25. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty



Na Štědrý den jsem spolu s několika mými přáteli na Facebooku obdržel přání ke šťastnému prožití vánočních svátků a zároveň přání všeho nejlepšího v následujícím roce od jedné lékařky žijící v Teheránu, s níž jsme se potkali během naší listopadové cesty po Íránu. Sdílel jsem její status, abych názorným způsobem ukázal, že i muslimové posílají vánoční přání křesťanům (a přešlapujícím agnostikům, jako jsem příkladně já) – a vzápětí jsem se hluboce zastyděl, když jsem si uvědomil, jak vyhrocená situace panuje v České republice a dalších evropských zemích ohledně údajné islámské hrozby visící nad námi jako pověstný Damoklův meč. Onen stud se však netýkal jen mých médii a politiky dezorientovaných a poblázněných spoluobčanů.

K tomuto statusu jsem napsal, že vánoční pozdravy z Íránu sdílím proto, že řada Čechů by pravděpodobně nevěřila tomu, že je možné, aby muslim či muslimka na Štědrý den přál či přála křesťanům k tak důležitému svátku. Ona zmíněná lékařka odpověděla, že je tato skutečnost pro ni zarážející, neboť má spoustu přátel, již nesdílejí její víru, po celém světě. Dále uvedla, že v Íránu se Vánoce slaví na veřejnosti a v kostelech. Vzpomínám si, že jsem spatřil kostely nejen v Teheránu, ale i v Isfahánu, kde žije arménská menšina, aniž by byla vládou nějak utlačována. Íránští křesťané se podle jejích slov zapojují i do oslav muslimských svátků, aby vůči většinové muslimské populaci vyjádřili úctu a respekt. Vánoce jsou navíc důležitým svátkem i pro muslimy žijící v této zemi. Na důkaz svých slov připojila fotografii vánočního stromku z jednoho obchodního střediska v Teheránu.

Musím přiznat, že jsem se poněkud sám zastyděl, neboť jsem některé z těchto informací zaslechl poprvé - již jen z toho důvodu, že vánoční svátky vnímám jako uměle modifikovaný obyčej vykrádající pohanský slunovrat, nehledě na nekřesťansky vybičovaný konzum, jenž je provází, a nepřikládám jim zásadní důležitost. Uvědomil jsem si, že je třeba neustále přijímat nové informační podněty ze zdánlivě odlišných kultur, pro některé z nás dokonce z neslučitelných kulturních okruhů, abychom se mohli vyhnout nepříjemným nedorozuměním a iracionální hysterii pramenící jen a jen z naší neznalosti, omezenosti a pohodlnosti, ale také kvůli tomu, abychom z těchto kultur čerpali inspiraci pro nás samotné.

0
Vytisknout
9490

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015