Bývalý britský ministr zahraničí:

Británie nesmí opustit EU: kvůli střední Evropě a kvůli Skotsku

23. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

William Hague, silně euroskeptický britský konzervativní politik a donedávna britský ministr zahraničí, se překvapivě vyjádřil velmi důrazně ve prospěch toho, aby Británie zůstala členem Evropské unie. V článku v konzervativním deníku Daily Telegraph nejprve zkritizoval nedemokratičnost a byrokratičnost bruselských institucí, které zná dobře, a pak pokračoval:

"Pro mě existují dva podstatné faktory, které se ještě příliš neobjevily v prvních debatách o referendu (o odchodu Británie z EU), které však nelze ignorovat. Jedním z nich je, že uprostřed veškeré té neohrabané byrokracie a selhávajících ideálů poskytla Evropská unie strukturu a normy pro nové demokracie ve střední Evropě, aby se po mnoha desetiletích tyranie a tragédie etablovaly.

A je klíčové, že tato práce ještě není dokončena, protože jestliže budou země na západním Balkáně vyloučeny z evropských institucí, zahnívající rozbroje mezi nimi budou vyvolávat jednu krizi po druhé, na naše vlastním kontinentu, politický chaos, ekonomické selhání a nezvladatelnou migraci. Stále ještě potřebujeme Evropskou unii, aby poskytla bezpečný přístup pro křehké demokracie a bylo by podivné tuto myšlenku podporovat, ale zároveň ji jako Británie opustit.

Druhý faktor má na to vazbu: ať už jsou nedostatky evropského "projektu" jakékoliv, není zjevně v našem zájmu, aby se Evropská unie či Spojené království rozpadly. Takové budou problémy západního světa v nadcházejících letech, od bouřlivého Blízkého východu a nestabilní světové ekonomiky, že rozbití naší vlastní země nacionalisty či rozbití Evropy v nezvladatelné soupeření by výrazně zhoršilo mnohá nebezpečí.

Není pochyb, že bez Spojeného království by byla Evropská unie slabší. Přišla by o pátou největší ekonomiku na světě, největší evropské finanční centrum a o jednu z jen dvou jejích respektovaných vojenských mocností. Musíme se ptát, jestli opravdu chceme oslabit Evropskou unii a zároveň zvýšit pravděpodobnost, že kdyby Spojené království opustilo Velkou Británii, Skotsko opustí Spojené království.

Skotští nacionalisté by s velkým nadšením přijali šanci obrátit argument loňského referenda o skotské nezávislosti. Začali by říkat, že chtějí zůstat v Evropě bez nás. Měli by záminku pro nové referendum a jeho výsledek by byl velmi nejistý.

Zničit Spojené království a vážně oslabit Evropskou unii byl nebyl zrovna chytrý výsledek. Proto, i jako dlouhodobý kritik oné nepříliš dobře fungující organizace je nepravděpodobné, že bych v roce 2016 hlasoval pro odchod Británie z EU.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6864

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015