Mezinárodní energetická agentura varuje před ropou z břidlic:

Americká ropa svět nespasí

13. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Svět čelí potenciálnímu propadu nabídky a zvyšování cen ropy, varuje poslední analýza mezinárodní energetické agentury (IEA). Rostoucí produkce nekonvenční ropy v USA bude krátkodobou záležitostí, ale na Blízkém východě prostřednictvím propadu cen aktuálně způsobuje propad investic do dalších těžebních kapacit. V dlouhodobé perspektivě země OPEC stále zůstanou klíčovými producenty a pokud nedokážou včas uspokojit poptávku, globální ekonomika se může dostat do potíží.

Hlavní ekonom IEA Fatih Birol tvrdí, že je zásadně důležité, aby pokračovaly investice do štědrých, nízkonákladových zdrojů na Blízkém východě a tak byla uspokojena rostoucí poptávka v Asii. Pokud svět bude chtít v roce 2020 spotřebovávat blízkovýchodní ropu, je potřeba do ní investovat právě nyní.

Poptávka v příštích letech poroste, zejména díky Číně a jestě více díky Indii. Vyšplhá se do roku 2035 ze současných 87,4 milionu barelů denně na 101 barelů denně. V té době bude růst produkce mimo Blízký východ zpomalovat a většinu nárůstu popotávky pokryjí právě blízkovýchodní členové OPEC.

Americké zdroje ropných břidlic jsou omezené, brzy tato produkce začne stagnovat a poté klesat. Podle Birola bude po roce 2020 obchodu s ropou opět dominovat Blízký východ.

Díky nekonvenční ropě USA zhruba v roce 2016 předběhnou Saúdskou Arábii a Rusko v žebříčku největších producentů, prvenství si však neudrží. A podle EIA je také nepravděpodobné, že by jiné země opakovaly americký úspěch při těžbě nekonvenční ropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10196

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013