Život s trvale blikající kontrolkou od nádrže

25. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut

Na úvod jeden výzkum. Vezměte výše uvedenou tabulku: jen 10% občanů ČR má disponibilní finanční rezervu přesahující 200 000 Kč.

Dvě stě tisíc vypadá jako dost, ale ve skutečnosti je to nic. Cokoli většího, co vás může velmi snadno postihnout - co se stává dnes a denně - má následky v šestimístné sumě. Onemocnění s dlouhou léčbou, která není plně proplácena. Havárie automobilu, kde z nějakých důvodů pojišťovna odmítne proplatit škodu, nebo proplatí cenu starého křápu a vy bude stát před koupí nového auta. Větší nehoda v domácnosti, kterou rovněž nepokryje pojistka. Podnikatelský trabl u živnostníka - nástraha číhá na každém kroku. Ztráta zaměstnání, samozřejmě.

Je to tak. Naprostá většina obyvatel země žije buď s úplně mizivou rezervou, která nepokryje ani pokaženou pračku, nebo s o kousek větší rezervou, která nepokryje nic pořádného. Je to takový život s trvale blikající kontrolkou paliva u vaší peněženky: celý život jste jen kousek od problému. Stačí dvouměsíční mzdový výpadek a je problém - a to není nic co by se nestávalo stovkám tisíc lidí vícekrát za život a mnohdy ne jejich vinou. Jak příjemné je žití, když víte, že máte palivo jen na dva měsíce? Hovoříme o 67% obyvatel ČR, kteří jsou - v podstatě permanentně s občasnými výkyvy - v takovém stavu celý život.

Sonda do duše českého dělníka

25. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Dnešní malá soukromá sonda do duše českého dělníka.

V jedné nejmenované výrobně jsem se dnes při nakládce dal do řeči asi s padesátiletými zaměstnanci.
Dělník č1. "Už si nepřipadám jako Čech v Česku, všecko vlastní cizáci", píše Jaroslav Miko.

Já, "A kde seženete tolik českého kapitálu, aby nahradil všechen ten kapitál zahraniční a tím jste udrželi zaměstnanost a všechny ty odvody do státního rozpočtu a do sociálního systému?"

Dělník č 2." No přece náš stát by to vše vlastnil a zase by bylo všechno nás všech!"

Já, "A Vy opravdu věříte, že stát by uměl nahradit všechny výrobní podniky se zahraničním kapitálem? A jak by stát zajistit konkurenci? A opravdu je stát tím nejlepším hospodářem a bylo by opravdu pak všechno nás všech?
Dělník č 1."Aspoň by nám nediktoval ten Brusel!" 

Já" A jak nám Brusel diktuje? A My sami nejsme součástí EU?"

Dělník č 2." Ne, diktují nám z Bruselu Němci!"

Já" A jak to Ti Němci dělají? Oni mají více europoslanců než zbytek členských států, nebo více komisařů v Evropské komisi či větší zastoupení v Evropské radě? A víte, když už jsme u toho, že v Evropském parlamentu existují různé politické frakce, kdy může klidně německý Socialista hlasovat přesně opačně než německý například Lidovec, tedy že jde o nadnárodní záležitost?"

Dělník č 1 a číslo 2.

"A do toho ještě Ti migranti! Nejlepší udělat zase ty ploty a bylo by po problému!"

No, bude to ještě dřina přátelé. Pohodový den!

Rozhovor Britských listů 170:

O České republice švýcarskýma očima

22. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s historikem a teologem Richardem Vlasákem, který žije ve Švýcarsku, o tom, zda by v ČR mohla někdy vzniknout taková politická kultura, jaká existuje ve Švýcarsku. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. června 2018.

Volby v Turecku aneb Restaurace sultanátu?

25. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil svůj mandát již v prvním kole voleb a toto vítězství značně posílilo jeho pravomoci, jež by mu mohl závidět nejeden ctižádostivý autokrat. Zároveň se uskutečnily parlamentní volby, v nichž Erdoganova politická platforma Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala 42,4 procenta voličských hlasů a její koaliční partner, ultrapravicová Strana národního hnutí (MHP), oslovila 11,2 procenta Turků. Někteří analytikové doufali, že příznivý výsledek parlamentních voleb může udržet Erdoganovy diktátorské choutky na uzdě a zpomalit setrvalý odvrat od parlamentního systému, leč jak výsledek prezidentských, tak parlamentních voleb tyto naděje pohřbívá. 

Facebook vyvolal další skandál: Označuje zpravodajství za "politickou propagandu"

25. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Když nyní vytvořil Facebook svůj nový archiv politické reklamy, vyvolal obrovský skandál: vydavatelé novin si stěžují, že Facebook nyní označuje jejich reklamu, která informuje o novinářské práci jejich periodik, za "politickou". Vydavatelé na to reagují naprosto zuřivě, píše Emily Bell.

Nejostřejším kritikem je Mark Thompson, generální ředitel deníku New York Times. Ten tuto novou praxi Facebooku označuje za "hrozbu demokracii". "Facebooku to pořád ještě nedochází," varuje Thompson. "Snaží se rozmlžit hranici mezi faktografickou novinářskou prací a propagandou."

Thompson na nedávné konferenci na Columbia University předložil příklady věcných článků, včetně receptů na vaření (!!), které Facebook označil za "politickou reklamu". Tam přítomný Campbell Brown, šéf oddělení "pro partnerské vztahy s novináři", tvrdil, že reklama šířící výsledky novinářské práce, je politickou propagandou. "V tom se prostě mýlíte," řekl Thompson.

O zapomenuté, ale velmi významné knize

Hejlův vzkaz na vlnách času

25. 6. 2018 / Ondřej Pavlík

čas čtení 14 minut

Vilém Hejl, Zásada sporu (Toronto: Sixty-Eight Publishers, 1979)

Přinášíme seminární práci studenta FFUK v Praze vzniklou na základě semináře o exilové literatuře, kterou Jan Čulík na této škole vyučoval letos v dubnu. Vilém Hejl zemřel bohužel v roce 1989, těsně před pádem komunismu, tak se nemohl postarat o vydání svých knih v postkomunistickém Československu. Přesto je jeho
Zásada sporu klíčovým dílem, který by neměl zůstat bez zájmu dnešních nakladatelů v České republice. Dočkáme se nového vydání?

Jiný článek o této knize najdete v Britských listech ZDE

V roce 1979 vydává nakladatelství Sixty-Eight Publishers historický román Zásada sporu, napsaný (podle autorovy datace na konci textu) mezi lety 1969-1973 částečně jako reakce na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Autor knihy, Vilém Hejl, byl pro své ideologicky "závadné" aktivity (nedlouho po podepsání Charty 77) nucen odejít do rakouského exilu. Pracoval pak pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa a dále působil jako scénárista, překladatel a spisovatel. Mezi jeho další tituly vycházející mimo Československo patří např. prózy Ex offo (1980) nebo Hodina hvězdopravců (1980).

Co česká média nezajímá

25. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Itálie požaduje, aby se EU rozdělila o imigranty a uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Nový italský premiér Giuseppe Conte uvedl na mini-EU summitu v Bruselu, že plán, který jeho vláda přeložila na této schůzce, znamená zásadní změnu v postoji EU vůči migraci. Itálie požaduje změnu toho, co Conte charakterizoval jako "zastaralé předpisy, které určují, kdo je za imigranty a uprchlíky odpovědný".

Plán o 10 bodech, který předložila italská vláda, se vrací k mnoha návrhům předchozí italské vlády: mimo jiné i k požadavku, aby za příchozí migranty zachráněné ve Středozemním moři nesly odpovědnost všechny členské země EU a zemím, které to odmítnou, budou odebrány evropské dotace.

Barcelona demonstruje proti záplavě turistů, namísto toho chce přijímat uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Začátkem loňského roku požadovalo v Barceloně na demonstraci 150 000 lidí, aby španělská vláda přijala více uprchlíků. Krátce poté se na zdech v Barceloně začaly objevovat nápisy "Turisti, jděte domů, vítáme uprchlíky". Brzo poté demonstranti začali protestovat proti turistům: "Barcelona není na prodej!" "Nenecháme se odtud vyhnat!"

Obdobné protesty proti záplavě turistů se loni v létě konaly v Benátkách, v Římě, v Amsterodamu, ve Florencii, v Berlíně, v Lisabonu, v Palmě de Mallorca i jinde. Barcelona však zároveň s vyjadřováním odporu vůči turistům chce přijímat více uprchlíků.

Donald Trump požaduje, aby USA zrušily své soudnictví a automaticky deportovaly všechny uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


V neděli požadoval Donald Trump na Twitteru, aby Spojené státy zrušily svůj systém soudů a automaticky, bez soudního rozhodnutí, okamžitě deportovaly všechny osoby, které vstoupí na americkou půdu.

Uprostřed ostré kritiky jeho brutální politiky vůči imigrantům na jižní hranici USA zaútočil Trump na vládu zákonnosti.

"Když někdo přijde do země, musíme ho okamžitě, bez soudců či bez soudního  řízení, vrátit tam, odkud přišli," napsal Trump na Twitteru, když jel na golf ve Virginii.






A court in Slovakia: Czech hate speech website Parlamentní listy must not be listed as a source of disinformation

24. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Photo: "No one forces upon you what to think" A Parlamentní listy billboard in the Czech Republic



Using a "preliminary court order", the regional court in Bratislava, Slovakia, has ordered the Slovak website konspiratori.sk (Conspirators.sk) to stop listing the Czech hate speech Breitbart-like website Parlamentní listy as "untrustworthy" until the court reaches a final verdict in this matter.  Konspirátori.sk must also disable the software which automatically blocks advertising  from Parlamentní listy which users can include on their own websites. Earlier, courts in Slovakia have reached a final verdict that the Slovak version of Parlamentní listy (parlamentnilisty.sk) is trustworthy and must not be designated as a fake news website.

In this connection the Czech website Parlamentní listy reminds its readers that the Czech Interior Ministry does not list this website as a source of disinformation. 



Source in Czech HERE 



Both the Czech Republic and Slovakia have laws which punish incitement against minority ethnic and religious groups by prison terms up to three years' imprisonment.   Parlamentní listy has never been charged.


The following is a series of headlines published by Parlamentní listy:

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas

Erdogan tvrdí, že vyhrál volby, opozice poukazuje na to, že hlasy nebyly ještě sečteny

24. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Recep Tayip Erdogan a jeho vládnoucí strana AK tvrdila v neděli, že zvítězila v parlamentních i v prezidentských volbách, avšak opozice nepřiznala porážku, protože všechny hlasy ještě nebyly sečteny. Oficiální tisková kancelář Anadolu tvrdila, že bylo sečteno 95,5 procent hlasů a že Erdogan získa 52,72 procent hlasů, kdežto opoziční kandidát Muharrem İnce jen 30,75 procent. Prokurdská strana HDP získala více než 10 procent hlasů.

Hlavní opoziční strana CHP, do níž patří İnce, tvrdí, že mnoho hlasů ještě nebylo sečteno a že ve volebních okrscích podporujících İnceho bylo otevřeno ke sčítání méně než 40 procent volebních uren.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Není překvapivé,  že jako první k "vítězství" blahopřál  Erdoganovi Orbán - ten také nečekal na oficiální výsledky, píše odborník na populismus Cas Mudde:


TASS: Summit Putin Trump se má konat 15. července ve Vídni

24. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Rakouské úřady připravují vrcholnou schůzku mezi Trumpem a Putinem, která se bude konat 15. července ve Vídni, informuje ruská tisková kancelář TASS podle nedělního vydání rakouského listu Kronenzeitung. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to zatím nepotvrdil.

Ultrapravicový rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl v rakouské televizi, že jeho vláda Putinovi a Trumpovi nabídla konání schůzky ve Vídni.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Britský milionář podporující brexit systematicky hledá diskreditační materiál na novináře a protibrexitové poslance

24. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Arron Banks, který financoval probrexitovou kampaň Nigela Farage Leave.EU, požadoval použití  soukromých detektivů ve snaze najít špínu na novináře, kteří zkoumali jeho podnikatelskou činnost. Týdeník Observer získal emaily, které si vyměňoval Banks s Andym Wigmorem, tiskovým mluvčím organizace Leave.EU a Banksovým podnikatelským partnerem, v nichž  Wigmore navrhuje hledat "osobní diskreditační materiály" na Iana Katze, šéfredaktora publicistického pořadu televize BBC Newsnight. Pořad Newsnight totiž loni v říjnu odvysílal o Banksovi reportáž, v níž upozornil na neprůhlednost Banksových financí. Podle britských zákonů je zakázáno financovat britské předvolební kampaně zahraničními finančními zdroji, u Bankse není jasné, zda nedostal miliony, které poskytl probrexitové kampani Nigela Farage, z Ruska.

O neuvěřitelném pokrytectví Evropy. Chudé země přijímají miliony uprchlíků, bohatá Evropa je odmítá

24. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ti, kteří vykřikují o "uprchlické krizi" v Evropě či v Americe by měli navštívit africké komunity, které poskytují útočiště milionům lidí, přestože mají k dispozici jen minimální zdroje. Namísto výkřiků o "uprchlické krizi" by měli Evropané a Američané pomoci chudým zemím sdílet břemeno uprchliků.

Stejně jako v Evropě nativisté jsou v USA jen hlasitou menšinou, podporovanou neskrupulózním tiskem a politiky

24. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

 upozorňuje profesor Cas Mudde, odborník na globální populismus:




Rekordních 75 procent Američanů zastává v současnosti názor, že imigrace je dobrá věc.

Existuje nyní vážné nebezpečí fašizace světa: Pod vlivem Donalda Trumpa směřuje svět do třicátých let

22. 6. 2018

čas čtení 5 minut



Americké stráže nařizují brečícím vězněným dětem, že se nesmějí navzájem objímat

Americký prezident odebírá děti rodičům a v Evropě jeho napodobovatelé dehumanizují migranty. Víme, kam taková nenávist vede

Prvním krokem ke katastrofě je dehumanizace nenáviděné skupiny lidí



Když Donald Trump nařídil činitelům své státní správy, aby na jižní hranici USA začali odebírat děti od rodičů, aby rvali plačící batolata z náručí jejich otců, a aby dokonce utrhli kojící matce její dítě od prsu, samozřejmě neopakoval holocaust: nenařídil vyhlazení milionů lidí. Avšak ozvěnu holocaustu to mělo. A tu musíme slyšet, varuje Jonathan Freedland.

Jde především od ten fundamentální akt odebírání dětí. Když hovoříte s osobami, které přežily holocaust, povšimnete si, že i ti lidé, kteří si zvykli v koncentračních táborech na neuvěřitelnou krutost a kteří o ní dokáží hovořit nevzrušeně, i ti lidi se rozpláčí, když vzpomínají na ten okamžik, kdy byli odděleni od svých rodičů. Je jim dnes většinou nad osmdesát, ale ten okamžik dětské hrůzy je nikdy za celý život neopustil.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Lech Wałęsa obnovil svůj Občanský výbor ve snaze bojovat za demokracii a zákonnost v Polsku

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta






V roce 1989 s ním  byl velmi úspěšný v boji proti autoritářskému režimu. Ale tentokrát musí pomoci i Evropská unie!


Trumpovu tiskovou mluvčí Sandersovou vyhodili z restaurace, protože pracuje pro Trumpa

23. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sanders informovala v sobotu, že byla vyhozena z restaurace, protože pracuje pro Donalda Trumpa.

"Včera večer mi sdělila majitelka restaurace Ren Hen v Lexingtonu ve Virginii, abych z restaurace odešla, protože  pracuju pro nynějšího amerického prezidenta, a tak jsem zdvořile odešla," řekla Sandersová a dodala: "Její činy vypovídají daleko více o níž ne o mě. Vždycky se snažím jednat s lidmi, i s těmi, s nimiž nesouhlasím, s respektem a budu to činit i nadále."

Majitelka restaurace Stephanie Wilkinson sdělila deníku Washington Post, že Sandersová už obdržela jídlo, když Wilkisonová k ní přistoupila a požádala ji, aby vyšla z restaurace ven.

Walter Shaub, bývalý Obamův poradce pro etiku a významný expert pro etické otázky, poukázal na to, že Trumpova mluvčí Sarah Sanders tím, že napsala na Twitteru o tom, že ji ve Virginii vyhodili z restaurace, porušila americké federální etické předpisy.

Shaub konstatoval: "Sandersová použila svůj oficiální vládní účet pro odsouzení soukromé firmy z osobních důvodů ... může ve svém volném čase útočit, na koho chce, ale nesmí přitom zneužívat své oficiální postavení."

 

Šíření nenávisti v přímém přenosu

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Neuvěřitelný šíření nenávisti v přímém přenosu, píše Kamil Fila na Facebooku: Trump si nazval DESÍTKY rodičů, kteří ukazují do kamer fotky svých dětí, které zavraždili "illegal aliens" ("ilegální cizinci")  a "média o tom mlčí".

Velice často je Trump srandovní a zmatený trouba, kterému se jde jenom smát.

Do toho taky schvaluje zákony nebo háže pod stůl smlouvy, které budou mít v důsledku velmi negativní vliv na zdůrazňování společenských rozdílů a ekologických problémů.

Ale tohle není ani jedno, tohle je jen populistický hnus, zneužívání bolesti lidí.

Záměrně taky používá výraz, že tito rodiče jsou "permanently separated from their children", "od svých děti trvale odděleni",  aby zdůraznil rozdíl oproti pouhému "dočasnému oddělení dětí a rodičů v detenčních zařízeních pro imigranty".

O těchto "správných rodinách" mluví jako o "angels families" a označuje je za "beautiful people", protože ti aliens jsou samozřejmě "devil and ugly".

Taky tvrdí, že "máme nejslabší imigrační zákony ze všech zemí na světě v celých dějinách lidstva". Takže je jistě potřeba o dost přitvrdit...

(Nevím, co uvidíte vy, ale jede to už asi půl hodiny v kuse. Nikdy jsem nic takovýho neviděl, alespoň ne v USA, tohle je spíš z repertoáru nějakých asijských despocií.)

V Londýně se konala obrovská demonstrace Britů požadující druhé referendum o brexitu

23. 6. 2018

čas čtení 2 minuty






Asi 100 000 demonstrantů požadujících zrušení brexitu demonstrovalo v sobotu od 13 hodin středoevropského času v centru Londýna. Požadují, aby se konalo referendum o podmínkách brexitu.

Protest pod názvem The People's Vote, Hlasování lidu, uspořádala nyní dobře financovaná skupina organizací bojujících proti brexitu, v jejímž čele stojí organizace Open Britain.

K demonstraci promluvili někteří liberálnědemokratičtí, labourističtí a konzervativní politici. Nikoliv však předák Labouristické strany Jeremy Corbyn, který podporuje brexit, protože sní o vytvoření "socialismu v jedné zemi". Demonstranti skandovali: "Kde je Jeremy Corbyn?"



Podrobnosti a fotografie z demonstrace ZDE


Stoupenci brexitu ve vládě Theresy Mayové na ni naléhají, aby uskutečnila "tvrdý brexit" a aby neváhala "přestat s Bruselem jakkoliv vyjednávat". Ministr zahraničí Boris Johnson, který se na dotazy diplomatů, jak britská vláda řeší znepokojení britského průmyslu, který se obává ekonomické katastrofy, vyjádřil slovy, "Ať jdou podnikatelé do prdele!" ("Fuck business") požaduje od premiérky "plný britský brexit" a probrexitový ministr obchodu Liam Fox tvrdí, že Británie "to myslí vážně", že je připravena odejít z EU bez dohody. (Znamenalo by to pro Británii ekonomickou katastrofu, nikoliv však pro milionáře euroskeptiky, jako je Johnson a Fox.)

V Londýně se zároveň konají malé demonstrace opačného zaměření. Ultrapravicová oranizace za "Svobodu a jednotu Británie" bude požadovat "svobodu od EU, svobodu od terorismu, svobodu projevu, svobodu od zákona šaria a jednotu všech lidí bez ohledu na rasu či náboženství". Demonstrovat budou i příslušníci ultrapravicové English Defence League a protiislámské organizace Pegida.

Páteční průzkum veřejného mínění organizace Survation zjistil, že 48 procent respondentů podporuje referendum o podmínkách konečné dohody Británie s EU o brexitu, 25 procent respondentů je proti. Většina dotazovaných (v poměru 53 procent vůči 47 procentům) také uvíádí, že by podpořila setrvání Británie v EU, kdyby se referendum o brexitu konalo dnes.

Podrobnosti v angličtině ZDE





Breitbart chválí Zemana, že chce vybavit Čechy střelnými zbraněmi

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

"Češi protestují proti snahám EU omezit legální vlastnictví zbraní: Svobodné země neodzbrojují své občany!"

Kieran Williams k tomu podotýká: Breitnart se snaží vykreslit Zemana jako "veterána povstání Pražské jaro proti sovětské loutkové vládě za komunismu". Zeman byl v roce 1968 studentem VŠE a teprve právě vstoupil do KSČ a pokud vím se aktivně neúčastnil práce v žádné studentské organizaci:


Stovka civilistů v USA vlastní celkem 120 střelných zbraní:



Pro stoupence czexitu: Angličané stále chtějí zákaz vstupu do Británie pro občany EU

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

42 procent Angličanů si přeje drasticky omezit imigraci ze zemí Evropské unie do Británie, dalších 28 procent ji chce omezit "aspoň částečně". Jen 14 procent Britů si přeje počet příchozích z Evropské unie zvýšit.

Průzkum se nedotazoval nikoho ze Severního Irska a neoddělil názory občanů ve Skotsku od drtivé většiny dotazovaných v Anglii. Severní Irsko a Skotsko hlasovalo proti brexitu a zejména v Severním Irsku v poslední době v důsledku neřešeného a neřešitelného problému s hranicí Severního Irska s Irskou republikou sílí podpora pro setrvání země v EU.

Pokud chce většina Angličanů navzdory všemu zrušit volný pohyb obyvatelstva s EU, bude to mít drastické dopady na britskou ekonomiku. Volný pohyb zboží do EU, bez něhož britská ekonomika nepřežije, totiž závisí na podmínce volného pohybu obyvatelstva.


 


Pro stoupence czexitu: Britský ministr zahraničí Boris Johnson: "FUCK BUSINESS!"

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle konzervativního deníku Daily Telegraph byli diplomaté z Bruselu šokováni, když byl na recepci v Londýně, uspořádané pro zahraniční diplomaty na britském ministerstvu zahraničí, ministr zahraničí Boris Johnson dotazován, co dělá britská vláda, aby zmírnila obavy podnikatelů z brexitu, odpověděl: AŤ JDOU PODNIKATELÉ DO PRDELE!!  Vládnoucí britští  konzervativci, kteří přece dlouhá léta podporovali podnikatele a byznys ve své zemi, se ho nyní rozhodli v zájmu své ideologické posedlosti zničit:


Poté, co obří průmyslová firma Airbus varovala, že kvůli brexitu zřejmě z Británie odejde, čímž bude  v Británii zlikvidováno 100 000 pracovních míst, a k tomu se přidaly se stejným varováním firma Siemens, automobilka BMW,  i Konfederace britského průmyslu, britský ministr pro brexit David Davies poskytl rozhovor bulvárnímu listu Daily Express, že "budoucnost Británie po brexitu bude fantastická"!




Prokletí posedlosti jednobarevnou vládou

22. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Když si vezmu vývoj české politické scény zhruba od ledna tohoto roku, vždy jsem měl více či méně pocit, že Andrej Babiš nechce žádnou koaliční vládu a že za daných okolností – když pomineme představu, že by vznikla duhová sněmovní koalice na podporu menšinové vlády ANO, neboť sněmovní strany by si uvědomily, že Babiš díky svým schopnostem dokáže plnit program všech stran zároveň a ještě k tomu v jakémkoli smyslu spasit Českou republiku – tedy musí směřovat k jedinému možnému řešení: k předčasným volbám.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trump pohrozil uvalením 20 procentních dovozních cel na evropské automobily

23. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Donald Trump pohrozil prohloubením obchodní války mezi USA a EU  zavedením cel na evropské automobily, poté, co Brusel zavedl odvetná cla na americké výrobky jako whiskey bourbon, texasky Levi's a motocykly Harley-Davidson. Odveta je za Trupovo zavedení dovozních cel na zahraniční ocel a hliník.
 
 



Zavedení evropských cel na americké výrobky znamená, že jen Britové zaplatí za americké výrobky o 200 milionů liber ročně více než dosud.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Vítejte v Norsku, v zemi chlamydie!

22. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Reklama na hlavním nádraží v Oslo:



Norsko má jeden z nejvyšších výskytů chlamydie v Evropě. Jste tu návštěvou ze zahraničí? Opatřte si ochranu před místními lidmi! Kupte si prezervativy v nejbližším obchodě 7-Eleven.

Je načase vyloučit Maďarsko z Evropské unie

22. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Je to členský stát EU, který nenuceně porušuje základní demokratické normy a lidská práva a rychle se proměňuje v totalitní noční můru - a Evropská unie proti tomu nedělá nic, píše Owen Jones.

Maďarský parlament právě schválil zákon, který v podstatě znemožňuje v té zemi žádat o azyl. Sám akt pomoci migrantům a uprchlíkům byl zkriminalizován. Na nevládní organizace, které "podporují imigraci", byla uvalena daň 25 procent.

V tomtéž týdnu byl zrušen muzikál Billy Eliot po zlé homofobní kampani, kterou vedl provládní tisk, včetně tvrzení jednoho provládního maďarského listu, že tento muzikál by "mohl proměnit maďarské chlapce v homosexuály".

Strůjci české marginalizace

22. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dnes budou evropští lídři v Bruselu jednat o možnosti kontinentálního řešení ve věci omezení migrace. Zástupci České republiky se ovšem jednání nezúčastní. Místo toho plánuje trestně stíhaný premiér vlády bez důvěry Andrej Babiš sedět v Praze na zasedání Bezpečnostní rady státu ZDE. Zde hodlá hledat hypotetické řešení hypotetické situace, která by nastala v případě, že v Bruselu bez nás celoevropské řešení nenaleznou.

Rigor Mortis

22. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Richard Harris je zkušený americký novinář, který se věnoval mnoho let popularizaci biomedicínských objevů. Biomedicína je obor přírodní vědy, který se zabývá zkoumáním „biologické podstaty“ nemocí. Toto zkoumání má vést k vývoji nových léků a postupů, jimiž bude možno léčit nemoci, zejména ty vážné. Harrisova kniha Rigor Mortis: How Sloppy Science Creates Worthless Cures, Crushes Hope, and Wastes Billions (Smrtelná ztuhlost: jak nedůsledná věda vytváří bezcennou léčbu, ničí naděje a vyhazuje miliardy), vydaná Basic Books v roce 2017, neustále zdůrazňuje základní kontext: jsou tu umírající a těžce nemocní lidé, v jejichž jménu daňoví poplatníci dávají obrovské prostředky na výzkum nemocí (jen rozpočet Národních ústavů zdraví v USA je asi 30 miliard dolarů ročně). Tito umírající a těžce nemocní lidé jsou neustále krmeni novými „objevy“, které jim dávají „bezcennou naději“ a motivují tak daňové poplatníky k „vyhazování“ dalších a dalších miliard dolarů.

O odsunu, vlastenectví a kozlech...

22. 6. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Už jsem si myslel, že máme to "devadesátkové třeštění" kolem odsunu za sebou. Jenže, jak se nám sládkovci (SPR-RSČ) vracejí ke kormidlům vrací se nám starý spor. Bohužel se vrací i staré předsudky a nesmysly, a lidé, aby si mohli obléci triko "vlastence" nebo "liberála" odsuzují nebo chválí výrok paní kancléřky Merkelové. Pravda, jak už to bývá je jinde... Odsun nebyl rozhodnut v roce 1945, ale na jednání spojenců v roce 1943 v Teheránu, další jednání provedení odsunů /nebyl jen z ČSR, ale i z Polska i západních zemí/ potvrdila. Tedy v době války a jako prevence válek příštích.

(Pozn. red. BL: Odsun musel být schválen mezinárodně, protože Československo či Polsko by neměly možnost kamkoliv „odsunovat“ miliony svých občanů, kdyby s tím mezinárodní autority nesouhlasily.)

Mezitím v Absurdistánu 74:

Manželky jsou od toho, aby sloužily svému muži, vládnou katolické hodnoty, kandidát Jaki si myslí, že ve Varšavě stojí barrandovský most a v polském poli přistáli tajemní Američané

22. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

"K čemu slouží máma?" (Do czego służy mama)? To je otázka, na niž hledá odpověď dětská hra, která se provozuje v jedné polské škole. A děti odpovídají, v souladu se současným trendem ve školství: "Máma je od toho, aby prala prádlo, vařila a myla nádobí. Máma je od toho, aby nám neustále nadávala a aby pořád bědovala. (...) Je na smažení řízků a vaření zelí. (...) Máma je od toho, aby pořád běhala, i když je unavená." Tak dobře, ale k čemu je otec?" "Otec je od toho, aby ležel na kanapi, když maminka dělá prádlo, a aby si četl noviny, když mu smaží řízky." Abychom to shrnuli: "Maminka je od toho, aby prala prádlo, vařila a sloužila tátovi." Ale nemějte starost, Polsko přece není žádnou islamistickou zemí.

"Ilegální" migrace neexistuje

22. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, dnes ředitel organizace International Rescue Committee: "Nemyslím, že imigrace musí rozložit EU a že ji rozloží. Také je velmi důležité si uvědomit, že to, co vy nazýváte 'ilegální imigrací', neexistuje: Lidé vykonávají své legální právo žádat o azyl. Vy opakujete to, co tady v USA opakuje prezident Trump. Je to podle všech následných konvencí legální právo. Které podepsaly všechny evropské země a podepsaly ho i Spojené státy. Že lidé mají právo překročit hranici a žádat o azyl. Jejich případ pak musí být zpracován rychle a efektivně. Německo to dělá do osmi týdnů. Jestliže je zjištěno, že se tito lidé nemohou bezpečně vrátit domů, musejí být řádně integrováni do společnosti. Pokud mají možnost se bezpečně vrátit domů, pak musejí být vráceni domů. Je ale chybné tvrdit, že je ilegální žádat o azyl."


EU se připravuje na to, že se s Británií nedohodne ohledně brexitu

22. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Jean-Claude Juncker varuje, že se Evropská unie připravuje na nejhorší


Evropská unie musí zaujmout realistický postoj ohledně nebezpečného stavu vyjednávání o brexitu. Je připravena použít svůj rozpočet ve výši mnoha bilionů euro k ochraně evropského bloku před dopadem hněvivého rozchodu s Británií, varoval Jean-Claude Juncker.

Londýnská vláda totiž stále podléhá fantazijním představám, že sice odejde z Evropské unie a nebude muset plnit žádné její závazky (jako dodržování volného pohybu obyvatelstva), ale zachová si veškerá privilegia. Pořád se domnívá, že má nějakou možnost něco s EU "vyjednávat", kdežto Evropská unie prostě jen realizuje své platné předpisy.

Sýrie: Snímky ze základny Al-Tála ukazují íránské militanty připravující se k útoku na Dará

22. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Snímky z letecké základny syrského režimu v provincii Suvajda odhalují vojenský personál a obrněná vozidla náležící zahraničním milicím podporovaným Íránem a cvičeným a vyslaným do Sýrie, aby bojovaly po boku Asadova režimu. Snímky ukazují, že ruské úsilí zabránit konfrontaci mezi Izraelem a Íránem kvůli Sýrii, jehož součástí mělo být i stažení Íránců z jižní Sýrie, neuspělo.

Pro stoupence czexitu: Gigantický výrobce letadel Airbus se připravuje odejít z Británie

22. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



The Times v pátek: Gigantická letecká firma Airbus se chystá zrušit investice v Británii. Desetitisíce pracovních příležitostí ohroženy kvůli brexitu


Druhý titulek na této titulní stránce pátečního deníku The Times je také výmluvný: "Trhat ovoce je větší zábava, než si myslíte," přesvědčuje zprostředkovatelna práce (britské) nezaměstnané." - Kontext: Británie dosud tvrdě závisela při sklizni ovoce a zeleniny na sezónních pracovnících z Evropské unie. Ti nyní v důsledku brexitu už nepřicházejí, a tak zelenina hnije na polích.

K tomu poznamenává jeden anglický komentátor na Twitteru: Součinnost těchto dvou titulků v dnešních Timesech je opravdu vražedná. Vede to k uvažování o budoucí britské vládní propagandě ohledně dovozu zboží: "Britské tuřínové víno je daleko lepší než ty francouzské splašky," informuje britské ministerstvo zemědělství. 


Obří letecká firma Airbus potvrdila, že uvažuje o likvidaci tisíců pracovních příležitostí v Británii. Rozhodla se "zmáčknout tlačítko pro krizové akce" v důsledku brexitu.

Airbus varuje, že zruší výrobu křídel letadel v Británii v důsledku obav, že od března 2019 už v Británii nebudou platit předpisy EU a vznikne nejistota ohledně celních procedur.

Hlavním problémem pro britský průmysl je skutečnost, že výrobky, které jsou označovány jako vyrobené v EU, se musejí skládat ze součástek vyrobených alespoň z 55 procent v EU. Británie po březnu 2019 už nebude v EU, což pro její podniky bude naprostou katastrofou.  Britští konzervativci, kteří tradičně podporovali podnikání, ho nyní ničí, protože fundamentalisticky a ideologicky prosazují brexit.

Airbus v současnosti generuje v Británii 100 000 pracovních příležitostí. Tato pracovní místa jsou nyní v důsledku brexitu ohrožena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Moderátorka americké televize nedokázala přečíst zprávu o Trumpem vězněných batolatech

21. 6. 2018

čas čtení 1 minuta




Rachel Maddow, moderátorka televize MSNBC: "Tohle je právě vydaná zpráva tiskovou kanceláří Associated Press. To je neuvěřitelné. Činitelé Trumpovy vlády posílají nemluvňata a další malé děti, ach, moment, (potlačuje pláč) do nejméně tří (potlačuje pláč) ... nemohli bychom dát na obrazovku k tomu grafiku? ...  Děkuju. Máme ji? Ne. ... Tři střediska pro "děti křehkého věku". Právníci a zdravotníci ... (potlačuje pláč, zatmívačka)

Na Twitteru: "Ach, je mi líto. Když nic jiného, je mým zaměstnáním být schopna mluvit v televizi. To, co jsem se snažila udělat - když jsem najednou nebyla schopna říct ani udělat nic - bylo přečíst tento text: "Činitelé Trumpovy vlády posílají nemluvňata a další malé děti, násilně oddělené od rodičů do nejméně tří středisek pro "děti křehkého věku" v Jižním Texasu. Právníci a zdravotníci, kteří tato místa navštívili, hovoří o místnostech plných plačících předškolních dětí v krizi."

Předtím organizace ProPublica zveřejnila audionahrávku z vazebního střediska na hranici.

(Plačící děti)

Policista: Neplačte.

Dítě: Chci tetu.

Policista: Dostaneš se tam. Ona ti to vysvětlí.

Dítě: "Táto!"

Rachel Maddow, moderátorka televize MSNBC:  Myslím, že tuhle zprávu budu muset nechat být. (Potlačuje pláč.) Promiňte, tak to je dnes od nás všechno. Naviděnou zítra."

Turecko čekají parlamentní a prezidentské volby

21. 6. 2018 / Konstantinos Dimelis

čas čtení 11 minut


24. června půjdou občané Turecké republiky volit nový parlament a zároveň i prezidenta. Oboje volby se měly původně konat až v listopadu 2019, nicméně prezident Recep Tayyip Erdoğan vyhlásil 18. dubna tyto předčasné volby, aby sklidil ovoce jím iniciovaného referenda z roku 2017, které změnilo systém z parlamentního na prezidentský. Pokud nyní získá prezidentské křeslo, což je velmi pravděpodobné, tak bude mít mnohem silnější postavení, bude stále hlavou státu a nově bude předsedat vládě namísto současného premiéra.

Ten pán neví, proč ti lidi vstávají...

21. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Všichni, kdo zastávají názor, že "uprchlíci by se měli vrátit tam, odkud přišli, by se měli podívat na tohle:

Tento pán byl pozván do televizního pořadu, ale netuší, proč najednou všichni vstali. Padaesát let udržoval obrovské tajemství. Ale nakonec bylo prozrazeno.

V roce 1938 začal Sir Nicholas Winton sám, na svou vlastní pěst, zachraňovat židovské děti před holocaustem. Úspěšně přivezl 669 židovských dětí z Československa do Británie... a pomohl jim najít v Británii nové rodiny. Většina rodičů těchto dětí zahynula v koncentračním táboře v Osvětimi.

Avšak Winton se o tom nikomu nezmínil. Až jednoho dne jeho manželka, Grete, nalezla o 50 let později na půdě zápisník. Obsahoval jména a fotografie dětí, které Winton zachránil. Jeho manželka ten zápisník dala novinářce a Winton byl pozván do televize... ale neví, že všechny osoby v hledišti jsou děti, které zachránil. Jsou teď dospělí a přišli mu osobně poděkovat.

Nicholas Winton zemřel v roce 2015, ve věku 106 let.

Pomozte nám sdílet tento příběh na počest Sira Nicholase Wintona a na památku všech, kteří byli usmrceni při holocaustu.


Za jak šokujících podmínek žijí slepice (i) v Babišových velkochovech... Koho by to zajímalo, že?

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Facebook rozhodl, že toto video slepic v klecích obsahuje "násilný obsah" a zablokoval jeho embedding. (Zajímavé, že jim nevadí, že toto se těm slepicím skutečně děje, hlavně aby to nebylo na Facebooku.) Můžete ho sledovat pouze přímo na Facebooku, viz níže.

Záběry  byly pořízeny v podnicích AG MAIWALDAGRO PR ODUKCE, VEJCE CZ a Druko Střížov (Agrofert).

 Majitelé velkochovů popřeli, že záběry jsou od nich. V chovech s podestýlkou žijí slepice v daleko lepších podmínkách. Kupujte vejce od slepic s podestýlkou, jejich kód začíná dvojkou. Vejce od slepic z níže zobrazených koncentráků mají kód začínající číslem 3.

Příchod uprchlíků výrazně posiluje evropské ekonomiky

21. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Uprchlíci, kteří se stěhují do Evropy, zvýšili hospodářský výkon evropských zemí, snižují nezaměstnanost a nijak nezatěžují státní finance. Vyplývá to z analýzy dat za posledních třicet let z 15 západoevropských zemí.

Analýza hospodářských a migračních dat, kterou francouzští ekonomové vydali v časopise Science Advances, zjistila, že žadatelé o azyl zvyšují HPD země, do kteří přišli, až  o celé 1 procento.

Výzkum analyzující situaci v letech 1985-2015 zkoumal dopad příchodu žadatelů o azyl, kteří dokázali, že se oprávněně obávají pronásledování v jejich domovských zemích.

"Klišé, že mezinárodní migrace vytváří ekonomické 'břemeno', je tímto zcela odbouráno," konstatovali vědci z Francouzského národního centra pro vědecký výzkum na univerzitách v Clermont-Auvergne a v Paris-Nanterre.

Výzkum analyzoval data z Rakouska, z Belgie, z Dánska, z Finska, z Francie, z Německa, z Islandu, z Irska, z Norska, z Holandska, z Portugalska, ze Španělska, ze Švédska a z Velké Británie.

Žadatelé o azyl jsou největším hospodářským prospěchem pro zemi, která je přijala, v době od třetího do sedmého roku po jejich příchodu, zjistila analýza. Státní výdaje neovlivňují skoro vůbec.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Facebooková kampaň ve prospěch vězněných imigrantských dětí shromáždila 12 milionů dolarů

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Dvojice Američanů ze San Francisca, kteří byli šokováni osudem dětí oddělených od rodičů na mexické hranici, zahájila sbírku na Facebooku a doufala, že se pro ně vybere na právní pomoc  jedné rodině pro precedenční případ 1500 dolarů. O čtyři dny později dosáhla vybraná částka 12 milionů dolarů. 301 000 lidí přispělo v průměru 50 dolary.


To je tragické! V té kleci by přece měla být Hillary...

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

První kreslený komentář karikaturisty Roba Rogerse nyní na volné noze, kterého po pětadvaceti letech vyhodili z pittsburských novin za kritiku Donalda Trumpa:




Hundreds of thousands of chicken held in cages live under shocking conditions in the Czech Republic

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Update: Facebook has flagged up "violent content" in this video about chicken and made impossible to embed it. If you want to watch it, you must open Facebook and accept their warning, see below.

This has been revealed by this film, transmitted by Czech Television. 
 
The footage was filmed with a hidden camera in the following Czech firms: AG MAIWALD, AGRO PRODUKCE, VEJCE CZ and DRUKO STŘÍŽOV, which is owned by the current Czech PM Andrej Babiš.

All the firms are denying that the footage was filmed in their farms, but are refusing  to allow reporters access to them. The owners of the firms insist that they respect all EU rules with regard to rearing poultry.

 

Zrušení politiky odebírání imigrantských dětí neznamená, že více než 2300 odebraných dětí bude vráceno rodičům

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na to upozorňuje deník New York Times.

Americké ministerstvo spravedlnosti varovalo, že je možné, že praxe odebírání dětí imigrantským rodičům se obnoví po 20 dnech, pokud neposkytne federální soudce vládě pravomoc je věznit po delší dobu.

Činitel Health and Human Services zdůraznil, že už imigrantským rodičům odebraných 2300 dětí nebude vráceno rodičům, protože ti jsou vězněni podle imigračních procedur.



Za Trumpovými nehoráznostmi hledejme i naše selhání

21. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Spousta levičáků varovala, že pokud nezměníme špatnou imigrační politiku Baracka Obamy (šéfdeportátor), tak se tato politika jenom zhorší – a zabijácká kampaň dronů, jejíž vykonavatelé se nikomu nemusí zodpovídat, se rozšíří. Tohle není jen Trump. Dělá odporné věci, které ale sám sliboval, poznamenává na Twitteru investigativní novinář Jeremy Scahill.


29766

Bodláky Václava Duška

Přírodní prameny mizí

21. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

V demokracii můžeš mluvit od plic i čeho chceš, ničeho se nezmění. Ničivost ducha postupuje nezadržitelně ku konci. Mlácení prázdné slámy, lídři z keramické hlíny, soustava falešného práva, novodobé otrokářství; v lehkosti slov umírá pravda. Bože, do čeho všeho jsi duše dal?! Zpovykovaný kapitalismus v Podřipsku vytváří mylné představy o budoucnosti evropských struktur. Projevy politických škrholů připomínají katastrofické výklady růžových zítřků – hrabeme se v minulosti a nevidíme si ani na špičku nosu. Kde není příroda chrám, občane, tam čeká neodvratný konec nadějí. Házení hrachu na zeď aktivisty a zelenými zástupci lidu se bude v budoucnu projevovat i ohrožovat sladký život. Vody prý ubývá, budeme vrtat studny k jádru země a riskovat výbuch planety; hlavně nás nestrašte!

Které země hostí nejvíce uprchlíků?

21. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky za rok 2017 uvádí, že 85 procent uprchlíků žije v rozvojových zemích. Těchto pět států hostí největší počet běženců. 

Írán: V této blízkovýchodní zemi žije 979 400 uprchlíků pocházejících z Afghánistánu a Iráku.

Libanon: Každý šestý obyvatel tohoto státu je uprchlíkem. Loni se zde nacházelo 998 900 běženců.   

Uganda: V minulém roce se uprchlická populace v této africké zemi zvýšila o 44 procent na 1,4 milionu lidí. Velké množství uprchlíků sem přišlo z Jižního Súdánu a Demokratické republiky Kongo.

Pákistán: Tato země téměř po čtyři desetiletí hostí 1,4 milionu afghánských uprchlíků.

Turecko: Turecko má největší uprchlickou populaci na světě. Ta loni čítala 3,5 milionu. Většina běženců pochází ze Sýrie a Iráku.

Zdroj v angličtině ZDE

Kdy dojde k denuklearizaci USA a dalších atomových velmocí?

21. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Patrně každý příčetný člověk si přeje, aby se darebácké státy v čele se Severní Koreou zbavily svého jaderného arzenálu. Pokud se ale tentýž požadavek vztáhne na atomový potenciál světových velmocí - především Spojených států, názory se různí. Někteří argumentují, že svět přece potřebuje jaderného četníka, a jiní zase hovoří o bláznivé utopii. Jenže pokrok, alespoň podle mého soudu, spočívá v uskutečňování zdánlivých utopií.  

Vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se chová ke svým nejslabším členům

Hranice krutosti aneb Kam až zajde kalkulovaná nenávist vůči migrantům?

21. 6. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 2 minuty

Oddělování malých dětí od rodin v případě zadržených migrantů na americko-mexické hranici je dalším důkazem kalkulované krutosti Trumpovy administrativy. Ta se ve snaze získat politické body u svých konzervativních voličů zjevně nezastaví před ničím a jako obětního beránka si vybrala ty nejzranitelnější.

30005

Bez víry v nedotknutelnost lidských práv jsme v hajzlu

21. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Svět se pohoršuje nad tím, že Trump a populistická inkvizice v jeho kabinetu nařídila odebírat děti ilegálním imigrantům z amerického jihu. Je to odporné, alespoň pro mě jako otce dvou dětí. Míra zhnusení nad takovým aktem mocenské zvůle, v jejímž zájmu není nic víc než zoufalá snaha udržet si volební přitažlivost a odvrátit politický kolaps, jemuž musí Trump čelit, je pochopitelná. Nicméně v Jemenu hrozí statisícům dětí nikoli odebrání od rodičů. Hrozí jim smrt. To už globální média tolik nepohoršuje, neboť v mediální dimenzi je hodnota života jednotlivce poměřována jeho společenskou příslušností. Máme brát jako "příležitost", že Trump jedná natolik nelidsky a snaží se lidská práva potírat přímo na území státu, který do značné míry definuje demokracii, nebo mám brát jako výsměch lidským právům, že se hrozící smrt statisíců jemenských dětí nedostane ani zdaleka na mediální pozice tisíců dětí odebraných nelegálním imigrantům do USA?

Ve Světový den uprchlíků schválilo Maďarsko protiuprchlické zákony

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Maďarský parlament schválil sérii zákonů, které kriminalizují každého jednotlivce či skupinu, která nabídne pomoc uprchlíku či imigrantu při žádosti o azyl. Zákony omezují schopnost nevládních organizací jednat v případech žádostí o azyl a byly schváleny jako akt rebelie proti Evropské unii a proti lidskoprávním organizacím.

Podle zákona, který se oficálně nazývá "Stop Sorosovi" budou osoby či organizace, které pomůžou imigrantům získat v Maďarsku azyl, odsouzeny do vězení.

Trump bude věznit rodiny společně

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Po zuřivé celostátní reakci v USA proti Trumpově politice odebírání malých dětí od uprchlíků Trump nyní zdá se ustoupil a vyjádřil se, že "budeme zadržovat rodiny společně". Dodal však: "Musíme však i nadále udržovat tvrdost, nebo naše země bude přeplněná lidmi, zločiny, všemi věcmi, které nepodporujeme a nechceme."




U soudu v Texasu začínají soudní procesy s prvními desítkami imigrantů, kteří překročili hranici do USA. Ve skutečnosti však nespáchali žádný trestný čin, neboť překročit hranici a žádat o azyl má právo každý.

Deník Washington Post upozorňuje, že Donald Trump v posledních dnech stále více a častěji veřejně lže.  Za 497 dní svého prezidentství rozšířil Trump 3251 lživých nebo zavádějících tvrzení - v průměru 6,5 lží denně.

Za poslední týden se Trumpova lhavost zintenzivnila jak do počtu, tak to závažnosti témat. Trump lhal o údajně zvyšující se kriminalitě v Německu, v důsledku příchodu uprchlíků, zatímco se v Německu kriminalita drasticky snížila, lhal o vyšetřování, které vede proti Trumpově předvolební kampani Robert Mueller a lhal i o svém kontroverzním opatření odebírat malé děti imigrantům přicházejícím do USA přes mexickou hranici.

Psychologové upozorňují, že opakování lží je velmi efektivní, protože občané začínají opakovanou lež považovat za pravdu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V anglické nemocnici usmrtili zdravotníci 650 pacientů

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Jane Bartonová, která přes deset let s vědomím ředitelů nemocnice zabíjela pacienty morfiem

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt se ve středu "omluvil" v Dolní sněmovně rodinným příslušníkům 650 starších pacientů, kteří byli v letech 1989-2000 v nemocnici v Gosportu zdravotníky usmrceni záměrným předávkováním morfia.

Rodinní příslušníci si léta stěžovali, ale nikdo jejich stížnosti nebral vážně. Před používáním záměrně nebezpečných dávek morfia varovaly i zdravotní sestry, pracující v této nemocnici, ale ani jejich stížnosti nikdo nebral vážně, byly považovány za kverulantky.

Populisté straší migrací, která se ale téměř úplně zastavila

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Populisté jako Salvini, Orbán a Seehofer založili svou strategii a svou rétoriku na tvrzení, že počet migrantů přicházejících do Evropy zůstává na úrovni z r. 2015. Avšak od roku 2015 migrace poklesla o 90 procent, částečně v důsledku kontroverzních opatření zavedených evropskými politiky, na něž tito populisté útočí:


Proti nesystémovému propouštění v Českém rozhlase

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva



Odborová organizace Českého rozhlasu a další pracovníci Českého rozhlasu jasně odmítli chystané hromadné propouštění. Členové odborů i neorganizovaní pracovníci na dnešní mimořádné schůzi představili Otevřený dopis proti nesystémovému propouštění zaměstnanců ČRo v tomto znění:

Byly to CIZINECKÉ děti, takže to nevadilo...

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

"A vlk ty děti sežral a pak vyplivl jejich kosti. Ale byly to cizinecké děti, takže to nevadilo..."

Toto je autentický kreslený komentář Dr. Seusse, který v roce 1941 kritizoval  americké rozhodnutí nepouštět do USA židy prchající z Německa před Hitlerem. Všimněte si, co má matka čtoucí pohádku napsáno na košili...

Právníci a zdravotníci, kteří navštívili vazební střediska pro děti tzv. "křehkého věku" svědčí o tom, že viděli místnosti plné brečících dětí předškolního věku.

"Jak je možné, že se oni rozhodli věznit v institucích tak malé děti? Musím říct, že to prostě vůbec nemůžu pochopit," sdělil listu Boston Globe Kay Bellor, viceprezident programů Luteránské služby pro imigraci a pro uprchlíky. "Oni vězní batolata."

Ano, některé vězněné děti jsou nemluvňata, konstatuje list Boston Globe.

Lékaři a právníci, kteří navštívili vazební střediska, uvedli, že jsou čistá a bezpečná, jenže děti - které nemají tušení, kde jsou jejich rodiče - jsou hysterické, silně brečí a zoufají si.

Alicia Lieberman ze sítě pro raná traumata na University of California poukazuje na to, že desítky let studií dokazují, že oddělení malých dětí od rodičů způsobuje trvalé emocionální poškození.

"Děti jsou biologicky naprogramovány, aby rostly nejlépe v péči rodičů. Když je to pouto porušeno, děti reagují na nejhlubší fyziologické a emocionální úrovni," varovala. "Jejich strach vyvolá množství stresových hormonů, které naruší neurální obvody v mozku, vyvolají vysokou míru úzkosti, způsobí, že častěji propadají fyzickým i duševním chorobám a poškodí jejich schopnost zvládat své emoce, důvěřovat lidem a zaměřit svou pozornost na činnost odpovídající jejich věku."

Trumpova vláda odebrala za poslední cca měsíc více než 2300 malých dětí jejich rodičům.

My dnes máme v Americe vězení pro nemluvňata

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



I když, možná: Měli bychom klást tu vinu těm nemluvňatům, přece! Jestliže nemluvňata nechtěla být odebrána svým rodičům a poslána do vězení, neměla přelézt přes hranici! Nebrečte, nemluvňata, učinila jste své rozhodnutí, tak s tím musíte žít!

Jak činí ukradení tisíců dětí od jejich rodičů a jejich umístění do klecí Američany bezpečnějšími? Lidi mají skutečně pocit, že je ohrožují malé děti? Existuje vlna zločinnosti, kterou páchají nemluvňata, o níž jsem dosud jaksi neslyšel?



Trump vytváří svůj americký chalífát, a demokracie nemá proti tomu obranu

20. 6. 2018

čas čtení 5 minut



Vládní činitelé citující posvátný text na ospravedlnění represivní politiky - to my, kteří jsme vyrostli v arabském světě, dobře známe

Pro ty Američany, kteří jsou šokováni, že jsou zneužívány staré biblické texty požadující poslušnost vůči zákonům vysokými činiteli Bílého domu, od těch z nás, kteří jsme zažili úzkost nad tím, že jsou náboženské texty zneužívány k ospravedlňování zločinů proti lidskosti - jsme si jisti, že to je teprve začátek


Pokud by existovala učebnice pro diktátory, vláda Donalda Trumpa by nyní podle něho realizovala kapitolu "zneužijte náboženství". Minulý týden - a znělo to, jako že americký ministr spravedlnosti zakládá americký chalífát - citoval Jeff Sessions bibli, aby tím ospravedlnil rozhodnutí svého ministerstva odebírat děti imigrantským rodičům na mexické hranici. Dal tím najevo své přesvědčení, že Bůh podporuje nynější americkou vládu, píše Nesrine Malik.

"Chci vám tu citovat apoštola Pavla, jeho jasný a moudrý rozkaz v Římanech 13, že lidé musejí poslouchat vládu, protože Bůh ji vytvořil k tomuto účelu." Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sanders pak k tomu dodala: "Mohu říci, že je velmi biblické vynucovat zákon. To se opakuje v bibli pořád."

Analýza filmů Věry Chytilové

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

V nejnovějším čísle akademického časopisu Studies in East European Cinema publikoval Jan Čulík delší článek o filmovém díle Věry Chytilové, realizovaném do roku 1989, "In search of authenticity: Věra Chytilová's films from two eras". Celé to číslo je věnované Věře Chytilové.

Časopis je bohužel, obscénně, přistupný jen za horentní poplatek. Avšak jako ústupek autorovi prvních 50 přístupů je zadarmo, takže koho to zajímá, článek, psaný v angličtině,  je ZDE

Tedy jen pro prvních 50 uživatelů, kteří se k němu proklikají.

Téměř polovinu pracovních příležitostí zlikviduje automatizace

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nejohroženější je Slovensko, nejméně ohrožené jsou Norsko, Finsko a Nový Zéland. V ČR přijde o práci 45 procent lidí, nikdo se na to zde nepřipravuje.

K tomu:  

Bez radikální změny Česká republika zkrachuje 



Povede ožebračení v důsledku automatizace znovu k pokusům zavést komunismus?  


Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?  


ČR neinvestuje do inovací a není připravena na robotizaci   


Vychováváme děti pro minulost? 




Nebát se, nelhat a nekrást

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

To zas není tak složité, ne? Dá se to zvládnout?



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26315