Vladimir Putin odsoudil postoj EU k paktu Molotov-Ribbentrop

13. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruský prezident Vladimir Putin označil postoj EU k předválečnému sovětsko-německému paktu o neútočení za "nestydatou lež". Nedávná unijní rezoluce tvrdí, že dohoda otevřela cestu ke 2. světové válce.


Ruský prezident ve středu odmítl "nepodloženou" rezoluci EU, která tvrdí, že pakt z roku 1939 známý jako pakt Molotov-Ribbentrop položil základy k 2. světové válce.

V projevu k úředníkům organizujícím oslavy 75. výročí konce války Putin řekl, že pozice EU "není založena na ničem skutečném".

Rusko se drží oficiálního poválečného postoje SSSR, který tvrdil, že pakt představoval nutné zlo ve snaze zastavit nacistickou invazi - nebo ji alespoň odložit.

"Mají velmi blízku tomu obvinit Sovětský svaz, spolu s nacistickým Německem, z vyvolání 2. světové války," řekl Putin. "Jako kdyby zapomněli, kdo 1. září 1939 zaútočil na Polsko a 22. června 1941 na Sovětský svaz."

V Rusku se o paktu příliš často nemluví, zatímco role SSSR při ukončení války je předmětem vlastenecké pýchy.

Pakt byl podepsaným vzájemným zaručením míru a závazkem, že žádná ze stran neuzavře spojenectví s nepřítelem protistrany. Obě země si mezi sebe rozdělily Východní Evropu.

Říjnová rezoluce EU uvádí, že dohoda připravila rozdělení Evropy "mezi dva totalitární režimy".

Ruský prezident si také stěžoval, že Rusové diskutující o evropské rezoluci jsou obviňováni, že vedou "informační válku proti demokratické Evropě".

Historikové uvádějí, že Stalin paktu využil k obsazení území, jež bylo součástí ruského impéria před rokem 1917. Zatímco nacisté expandovali do západního Polska, Sověti obsadili Pobaltí a východní Polsko. Po 2. světové válce se těchto územních zisků nevzdali.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8642

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019