Premiér Andrej Babiš změnil názor a zavázal se k uhlíkové neutralitě

13. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Reakce Greenpeace na dohodu o uhlíkové neutralitě, která byla právě dosažena na půdě Evropské rady.


Všechny členské státy EU kromě Polska se dokázaly dnes po půlnoci dohodnout na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Polsko do posledních chvil dohodu blokovalo a nakonec své veto nepoužilo výměnou za doplnění závěrů o konstatování, že není ještě připraveno se k uhlíkové neutralitě do roku 2050 zavázat. Fakticky tak Polsko získalo výjimku, o které se bude debatovat na další Evropské radě v červnu 2020. K závazku na uhlíkovou neutralitu se nakonec přidala i Česká republika, přestože ho premiér Andrej Babiš v minulosti kritizoval. 


Jan Freidinger z Greenpeace k tomu řekl:
“Tuto dohodu vítáme, ale nejásáme. Aby celý svět naplnil cíle Pařížské dohody a ponechal planetu obyvatelnou i pro naše děti a příští generace musí dosáhnout uhlíkové neutrality všechny státy EU včetně Polska, a to  ještě dříve - pokud možno okolo roku 2040. Musí také výrazně snížit emise skleníkových plynů do roku 2030, alespoň o 65 % oproti roku 1990.” 


Lukáš Hrábek z Greenpeace říká:

“Je bezpodmínečně nutné přejít od slov k činům a začít okamžitě jednat. Čím rychleji začneme jednat, tím levnější a snažší bude naši zem a ekonomiku nasměrovat k uhlíkové neutralitě. Česko musí odstavit své uhelné elektrárny do roku 2030, výrazně navýšit své plány v oblasti čistých obnovitelných zdrojů, zastavit plýtvání energiemi, zvýšit efektivitu českého průmyslu a zároveň prosadit sadu opatření v zemědělství a lesnictví, které povedou k omezení emisí a efektivnějšímu ukládání uhlíku.”


0
Vytisknout
8202

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019