Vzkaz brexitérům: Blahopřání a teď ukažte, co jste zač

14. 12. 2019

čas čtení 3 minuty
 

"Blahopřejeme, pokud jste chtěli, aby se Boris Johnson stal premiérem.

Prosíme, ale příliš mnoho neoslavujte, protože máte práci. Víte, my odpůrci brexitu jsme vám po dobu tří a půl let vysvětlovali, že brexit je chyba, ale teď jsme už s konečnou platností prohráli.

Takže teď je to na vás, na stoupencích brexitu. Musíte začít aktivně pracovat. Potřebujeme vidět ty výhody, které prý brexit přinese, ale které jste bohužel od roku 2016 nebyli schopni vyjmenovat.

 
Doufám, že vám nevadí, že vám tu připravím seznam:

 

1. Realizujte brexit, prosím. To znamená, jak nám slibujete, že uzavřete úspěšně samostatné obchodní dohody s EU, s Japonskem, s Austrálií, s Kanadou, atd. Musíte uzavřít asi 40 obchodních dohod se 70 zeměmi, tak se do toho dejte. Také je nutno uzavřít obchodní dohodu s USA, která nebude znamenat prodej britského zdravotnictví, ani dovoz chlórovaných kuřat. Chceme, co jste nám slíbili. Že na tom nebudeme o nic hůř, než když jsme byli členy EU. Tak dělejte, protože jste to přislíbili do konce ledna 2020. Máte sedm týdnů.

2. Zdravotnictví. Chceme ty peníze, které jste slibovali, prosím.  350 milionů liber týdně, to je asi 72 000 zdravotních sester, tak je prosím začněte shánět. Je to důležité.

3. Skotsko. Ok, Skotům bylo přislíbeno, že Skotsko zůstane v EU, pokud budou hlasovat pro setrvání Skotska v Británii. Jsou hodně naštvaní. Teď hlasovali skoro všichni pro skotské nacionalisty, tak zřejmě budou chtít z Británie odejít. Vy jste ale přislíbili, že se Británie po brexitu nerozpadne, tak teď musíte zajistit Skotsku jeho nezávislost a zároveň ho udržet jako součást Spojeného království. Mnoho štěstí s touto kvadraturou kruhu. Je to urgentní.

4. Severní Irsko. Tak dobře. Tohle jste opravdu zvorali. Je velmi pravděpodobné, že se bude nyní Severní Irsko chtít včlenit do Irské republiky, protože nechtělo brexit. Vyvolali jste tam nestabilitu, kterou si my ani oni vůbec nemůžeme dovolit. Tohle je také urgentní.

5. Hospodářství. Johnson hovoří o tom, jak pustí ze řetězu potenciál Británie. Potřebujeme vidět tohle pokud možno brzo. Nechceme zažít hospodářskou krizi, kterou přepovídali pesimisté. Nechceme být chudší. Nechceme prohrát.

6. Taky musíte "znovu sjednotit celou zemi". To bude asi dost těžké, protože lidi hodně zuří na sebe navzájem.

Tak si vyhrňte rukávy, vytáhněte si ponožky,  a dodejte, co jste přislíbili.

A pamatujte, jestliže se vám něco z výše uvedeného nepodaří realizovat, je to teď vaše odpovědnost a vaše vina, vás, voličů za brexit. Chtěli jste to strašně moc a teď to máte.

Upřímně doufáme, že jsme se mýlili a že budete ve svém úsilí úspěšní. Ale jestliže se vám to nepodaří, budeme vám navždy opakovat, že jsme vás před tímto varovali.  

0
Vytisknout
10606

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019