Britská zbrojovka BAE Systems a další evropské zbrojovky obviněny z účasti na válečných zločinech

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Skupina lidskoprávních organizací podala žalobu k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) proti britské zbrojovce BAE Systems a dalším zbrojovkám v Evropě, že se podílejí na válečných zločinech v konfliktu v Jemenu.

Jejich třistapadesátistránková analýza argumentuje, že letadla, střely a další zbraně, které vyrábí 10 zbrojovek, "přispělo ke kapacitě" Saúdskou Arábií vedené koalice v tomto válečném konfliktu. Koalice je obviňována z bombardování škol, nemocnic a civilistů během 26 leteckých úderů.

Radhya Almutawakel, předseda jemenské organizace Mwatana za lidská práva, zdůraznil: "Letecké úderý saúdské koalice způsobily v Jemenu obrovské ničení. Zbraně vyráběné v USA a v Evropě toto ničení umožnily. Po pěti letech trvání této války si zaslouží bezpočet jemenských obětí důvěryhodné vyšetřování všech pachatelů těchto zločinů, včetně těch, kteří se na nich potenciálně podíleli."



Ve válce v Jemenu podle odhadů od roku 2015 zahynulo více než 100 000 lidí, včetně 12 000 civilistů, usmrcených v cílených leteckých úderech. Saúdskou Arábií vedená koalice zasahovala proti rebelům z kmene Houthi, podporovaných Íránem, a to systémem leteckých úderů, které jsou opakovaně kritizovány z humanitárních důvodů.

26 konkrétně citovaných leteckých úderů, při nichž bylo usmrceno 135 lidí a 181 lidí bylo zraněno, zahrnuje útoky proti nemocnicím a školám stihačkami ze Saúdské Arábie nebo ze Spojených arabských emirátů. Na místech útoků byly nalezeny pozůstatkyu bomb vyrobených zbrojovkami v Evropě.

Lidskoprávní organizace, mezi nimiž je Amnesty International a Kampaň proti obchodu se zbraněmi předali třistapadesátistránkovou analýzu u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu ve středu odpoledne prokurátorům.

K dalším obviněným zbrojovkám patří Airbus ve Španělsku a v Německu, Dassault a Thales ve Francii, italská skupina Leonardo, italská pobočka německé firmy Rheinmetall a provozy evropského výrobce raket MBDA ve Francii a v Británii.

Česká republika do Saúdské Arábie od roku 2013 do roku 2017 vyvezla zbraně a vojenský materiál za celkem 144 milionů eur. V roce 2014 byla Saúdská Arábie dokonce největším odběratelem českých zbraní.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019