Indický parlament schválil kontroverzní zákon

Jak Indie diskriminuje své muslimy

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Indický parlament schválil zákon, který uděluje migrantům občanství na základě náboženské příslušnosti. Organizace Human Rights Watch tento krok už dříve kritizovala s tím, že Indie porušuje své mezinárodní závazky. Tento zákon zaručují práva pouze nemuslimským imigrantům z převážně islámských zemí jako jsou Afghánistán, Bangladéš a Pákistán, píše web Informed Comment.

Politikové z vládnoucí strany BJP (Indická lidová strana) se podíleli na démonizaci muslimských imigrantů a žadatelů o azyl. Aby získali volební podporu, nazývali je „infiltrátory“. Kupříkladu ministr domácích záležitostí a úřadující prezident BJP Amit Shah označil Bangladéšany, kteří hledají v Indii práci, za „termity“. Sliboval, že pokud se jeho strana v roce 2019 dostane k moci, pošle všechny imigranty zpátky domů.

Vláda přitom dělá rozdíl mezi migranty z hindských, křesťanských, buddhistických, zoroastriánských a sikhských komunit v Afghánistánu, Bangladéši a Pákistánu, kteří mají nárok na občanství, a muslimy, kteří tento nárok nemají. Shah kontroverzní zákon obhajoval v parlamentu, kde prohlásil, že je zásadní rozdíl mezi uprchlíky a infiltrátory. Zákon má podle jeho slov pomáhat jen uprchlíkům.

Kritické hlasy z indické opozice konstatují, že zákon porušuje indickou ústavu, která vyzývá k rovnosti a brojí proti diskriminaci.

Zákon je na stole v době, kdy se vládnoucí BJP snaží vytvořit National Register of Citizens (NRC), který by „identifikoval“ muslimské imigranty, a pak by je mohl připravit o jejich občanská práva. Ostatní se podle Shaha o svá práva obávat nemusejí. Kvůli NRS jsou už téměř dva miliony lidí v indickém státě Assam ohroženy arbitrátním zatčením.

Navrhovaný zákon dokonce pobouřil americkou vládu, která v případě, že bude implementován, zváží sankce proti předním indickým činitelům.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
7679

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019