Turecko s Ruskem soupeří o vliv v Libyi

13. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Vysláním vojáků do libyjské války může Erdogan zachránit mezinárodně uznanou vládu a sám se dosadit do pozice mírového vyjednavače, tvrdí analytici.


Možné vyslání tureckých vojáků do Libye může zvrátit mocenskou rovnováhu v zemi a dostat Turecko do ruských mířidel, uvádějí regionální experti a zdroje.

Nicméně je podle nich pravděpodobnější, že turečtí a ruští vojáci se stanou nástrojem společného jednání Ankary a Moskvy o míru, napsal Ragip Soylu.

Turecký prezident Erdogan tento týden oznámil, že jeho země zváží vyslání vojáků do Libye, pokud o to požádá Vláda národní shody uznaná OSN.

"Na to se nevztahuje zbraňové embargo OSN. Mohou nás pozvat," řekl Erdogan v pondělí v televizi.

Turecko a premiér libyjské vlády Fajíz as-Sarrádž podepsali počátkem měsíce smlouvu o smlouvě budoucí, která rozšiřuje existující dohody o vojenské spolupráci.

Dva vysoce postavení turečtí představitelé hovořící pod podmínkou anonymity tvrdí, že dohody o vojenském výcviku a technické podpoře legálně umožňují turecké vládě rozmístit v Libyi jednotky.

"Samozřejmě je třeba rozhodnutí parlamentu. Ale to je snadné," říká Mursat Aslan, akademik Hasan Kalyoncu University.

Ačkoliv se zdá, že Erdogan čeká na pozvání z Libye, už si na věc udělal názor.

"Je připraven vyslat jednotky. Nevyužívá toto téma jako páku. Ví, že žádost přijde," prohlásil jeden z anonymních zdrojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8399

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019