Tohle je klimatická krize. Greenpeace vítá Babiše a další lídry EU vizí spálené budoucnosti

12. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Brusel 12. prosinec 2019 - 61 aktivistů a aktivistek ze sedmi evropských zemí včetně Česka přeneslo klimatickou krizi přímo na místo, kde se rozhoduje o budoucnosti klimatické politiky EU, která ovlivní celý svět. Dnes rozhoduje český premiér a další lídři EU o závazku na dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Co nejrychlejší dosažení uhlíkové neutrality je podmínkou naplnění cílů Pařížské klimatické dohody.  Speciální zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) o oteplení o 1,5 °C, která je souhrnem aktuálního vědeckého poznání o změně klimatu, jednoznačně říká, že je nutné zastavit globální oteplení na 1,5 °C, nebo budeme my, naše děti a životní prostředí, ve kterém žijeme, vystaveno katastrofálním dopadům změn klimatu.


 

EU by měla vzhledem ke svým historickým emisím a odpovědnost za ně dosáhnout neutrality ještě dříve než v roce 2050, ideálně již v roce 2040. Přes jednoznačná vědecká fakta a přes katastrofické scénáře, které lidstvu hrozí v případě nečinnosti, je český premiér zatím nejhlasitějším odpůrcem plánu na uhlíkovou neutrality v roce 2050. 


Fakt, že čelíme klimatické krizi, připomněly státníkům desítky aktivistů a aktivistek Greenpeace přímo na budově, kde budou hlasovat o uhlíkové neutralitě. Po spektakulárním příjezdu v historickém hasičském voze vylezly tři desítky lezců a lezkyň Greenpeace na budovu a obalily ji do červenožlutých plamenů. Aktivisté a aktivistky z Německa, Francie, Velké Británie, Belgie, Rakouska, Česka a Švýcarska zároveň před budovou instalovali obrovský vzkaz “Climate emergency”.


Jan Freidinger z Greenpeace řekl:

“Pokud premiér Babiš potopí dohodu o klimatické neutralitě, potopí i naděje budoucích generací na důstojné životní podmínky. Nejen Evropa, ale celý svět si ho bude pamatovat jako politika, který v rozhodující chvíli selhal. Do poslední chvíle ale věříme, že se přidá na stranu těch zemí a státníků, kteří bojují za budoucnost svých obyvatel a celé planety.”    


Aktivistka Júlia Sokolovičová, která je přítomná na akci, říká:

“Dnešní rozhodnutí sledují s očekáváním nejen Evropané, ale i lidé z opačných koutů planety. Bez silné EU, která bude v lídrem v boji se změnami klimatu, nemáme šanci zastavit oteplení a předat naši planetu budoucím generacím ve stavu, ve kterém by na ní chtěly žít.”


Přestože Evropská komise slíbila na dosažení uhlíkové neutrality poskytnout 100 miliard eur pro země, kde bude uhlíková neutralita obtížně dosažitelná. Česko do poslední chvíle dohodu odmítá a nepřihlásilo se k ní zatím ani Polsko a Maďarsko. Splnění vědeckých doporučení pro zachování naděje na omezení oteplení maximálně o 1,5 °C a naplnění Pařížské klimatické dohody však znamená daleko rychlejší akci. Stávající evropský cíl na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 musí být podle těchto scénářů navýšen na 65 % oproti roku 1990.

 

0
Vytisknout
5931

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019