Francouzská vláda zveřejnila plán penzijní reformy. Ochromující stávka pokračuje

13. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Zákonný věk pro odchod do penze zůstane podle nového plánu 62 let, ale pracovníci budou muset pracovat do 64, aby obdrželi plnou penzi. Oznámil to ve středu francouzský premiér Édouard Philippe.


"Zachováme právní nárok na odchod do důchodu v 62," prohlásil Philippe a dodal: "ale budeme podněcovat, aby pracovali déle. Vláda chce přijmout návrh vysokého komisaře Jeana-Paula Delevoye na zavedení ´rovnovážného věku´, vedle právního nároku, se systémem slev a bonusů."

V projevu na Ekonomické, sociální a environmentální radě v Paříži v sedmý den ochromujících celostátních stávek a protestů Philippe prohlásil, že "přišel čas vybudovat univerzální důchodový systém".

Zdůraznil některé ústupky, které vláda učinila, včetně toho, že se změna nebude vztahovat na ročník 1975 a starší (dříve tvrdila, že 1963).

"Rozhodli jsme se nic neměnit pro ty, kdo již přispěli na svůj důchod po nejméně 17 let, což znamená pro ty v obecném důchodovém režimu - narozené před rokem 1975 a ty, jimž bude v roce 2025 přes 50," uvedl premiér.

Změna se plně dotkne jen těch, kdo začnou pracovat v roce 2022, což je také poslední rok funkčního období prezidenta Emmanuela Macrona.

"Zaručíme minimální penzi 1 000 eur měsíčně" pro ty, kdo pracovali celou kariéru (42 let), slíbil Philippe.

Plán důchodové reformy je součástí Macronových kampaňových slibů přijít se zjednodušeným univerzálním systémem, který nahradí současných 42 různých modelů jediným bodovacím systémem, zatímco přiměje Francouze, aby pracovali déle.

Podle premiérova tvrzení na novém systému vydělají hlavně ženy. Nicméně ženské organizace nesouhlasí a tvrdí, že mnohé ženy v důsledku nového důchodového systému utrpí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6375

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019