Jak záchrana ozónosféry v roce 1987 zpomalila globální oteplování

13. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Zákaz freonů z roku 1987 znamená, že svět bude k roku 2050 o 1 stupeň Celsia chladnější, než by tomu bylo za jiných okolností.


Montrealský protokol, mezinárodní dohoda podepsaná v roce 1987 kvůli zastavení destrukce ozónové vrstvy freony (CFC), byla zřejmě první mezinárodní smlouva, která také úspěšně zpomalila globální oteplování.

Nový výzkum publikovaný v časopise Environmental Research Letters upozorňuje, že díky protokolu jsou dnešní globální teploty o poznání nižší. A v polovině století bude Země v průměru nejméně o 1 stupeň Celsia chladnější než bez této dohody. V některých regionech, jako v Arktidě, by dokonce mohlo dojít k oteplení až o 3-4 stupně.

"Při stejné hmotnosti jsou CFC tisíckrát účinnějšími skleníkovými plyny než oxid uhličitý, takže Montrealský protokol nejen zachránil ozónovou vrstvu, ale také omezil podstatnou část globálního oteplení," říká hlavní autor článku Rishav Goyal.

"Je pozoruhodné, že protokol měl na globální oteplování mnohem větší dopad než Kjótský protokol, který byl specificky navržen k omezení skleníkových plynů. Akce podniknuté v rámci kjótské dohody v polovině století omezí teploty jen o 0,12 stupně - v porovnání s celým stupněm z Montrealského protokolu."

K tomuto zjištění došlo nezáměrně, když tým kvantifikoval, jak Montrealský protokol ovlivnil atmosférickou cirkulaci kolem Antarktidy. Aby došli k výsledkům, výzkumníci modelovali globální klima podle dvou scénářů atmosférické chemie - jeden s uplatněním protokolu, druhý bez něj.

Pak rozšířili tyto simulace do budoucnosti s použitím konzervativních odhadů neomezovaných emisí freonů - s ročním nárůstem o 3 %, což je mnohem méně než růst pozorovaný v době uzavření Montrealského protokolu. Výsledky tedy zřejmě podceňují skutečný dopad mezinárodní dohody o omezení CFC.

Vědci také zjistili, že letní tání mořského ledu v Arktidě by dnes bez protokolu bylo asi o 25 % silnější, než je po omezení emisí freonů. Podobný dopad předpokládají i u Grónska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6667

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019