"Byl krutý a krvežíznivý." - Čili sbohem, Vovo?

11. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Podle ruského prezidenta Vladimira Putina byl čečenský aktivista Zelimchan Changošvili zastřelený v srpnu v Berlíně ruským nájemným vrahem "krutý a krvežíznivý". Aniž předložil jakékoliv důkazy, Putin obvinil mrtvého z odpovědnosti za smrt 98 osob v moskevském metru ZDE. - Jestliže však neexistují dostatečné důkazy o Changošviliho krutosti a krvežíznivosti (protože kdyby existovaly, Kreml by s nimi ovšem dávno přispěchal na Interpol), v případě Putina samotného je situace poněkud odlišná.


Je vcelku spolehlivě dokázáno - mimo jiné - že jeden z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta nese přímou odpovědnost za smrt 298 osob zemřelých při sestřelení letu MH17 na východní Ukrajině ruským systémem Buk ZDE.

Vyjádření ruského prezidenta implikují, že pokud se byť jen domníváte, že oběť nějakého trestného činu snad byla sama "krutá a krvežíznivá", nemusíte se už obtěžovat se spoluprací na vyšetřování její vraždy (obdobně jako když teď Moskva ze všech sil sabotuje vyšetřování Changošviliho smrti).

Klíčovým testem každé zásady je ale v "prohnilé" západní racionalistické tradici princip univerzalizace. Znamená to tedy, že pokud by nedejbože někdo zavraždil ruského prezidenta a my znali lepší či horší důvod domnívat se, že oběť byla sama "krutá a krvežíznivá", evropské vlády by se měly vykašlat na nějakou spolupráci při vyšetřování zločinu?

Just sayin'.

0
Vytisknout
11505

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019