ČR: Tento stát řídí šílenci

22. 3. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
V těžké době se snažím vyhýbat silným slovům, ale je to náročné.

Vláda vítá ochranné pomůcky tiskovou konferencí! Ochranné pomůcky děkují za přivítání a slibují, že budou věrně chránit.

Řekněte mě jediný praktický smysl tohoto jednání. Sedne si Babiš za volant ještěrky a začne nakládat? Začne Schillerová osobně kontrolovat dodáky a orazítkuje výdajový pokladní doklad? Bude Hamáček ověřovat osobně kvalitu přivezeného tovaru?

 

Promiňte, ale tohle je důkaz, že tento stát řídí šílenci. Ochranné prostředky sem letí den, to jest operativní štáb už dávno ví, komu a kam půjdou - to co po příletu okamžitě nastává, je logistika, distribuce. Přeložit, naložit, rozvést. Rychle. Nic víc. Přítomnost premiéra a dvou vicepremiérů je nejenomže zbytečná, ale škodlivá: pánové a dámo, zavazíte zde. Zdržujete provoz.

Stát je nyní skutečně v obtížné situaci, která je navíc naprosto nová, nepoznaná. Vedení státu - premiér, ministři - musí mít plné ruce práce s rozhodováním o dalším postupu. To jsou zodpovědnosti, které z nich nikdo nesejme, které jsou pouze na nich. Stovky rozhodnutí. Musí plánovat na krátkou i střední dobu; například o přemýšlení, kdy tedy vymyslet otevírací dobu v obchodech pro seniory. Musí vědět co udělají za týden, protože se to musí nachystat. Kvůli tomu mají sedět na vládě a jednat bezmála v režimu 24/7, nikoli trajdat na letiště a zpět - to jsou pro každého z nich dvě drahocenné hodiny času.

Místo toho oni stále jedou svoje pí ár: být viděn v televizi, pokud možno desetkrát denně. Vyjádřit se k úplně všemu, hlavně ale na mikrofon a na kameru.

Mně vlastně až tak nevadí že dělají politickou propagandu - jenomže klíčí podezření, že dělají JENOM politickou propagandu. I v těchto obtížných časech pro celou zemi.

(Poznámka: lze namítnout, že oficiální přivítání roušek chtěla čínská strana, možná to byl tlak z Hradu. Byť se jedná o komerční dodávku od soukromé firmy, ne dar od státu. Byla tam čínská velvyslankyně - dobře, ale pak protokolárním protihráčem čínské diplomatky je ministr zahraničí. Ten tam být mohl; ne ale ministryně financí (!) a ministr vnitra.)

0
Vytisknout
10187

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020