Angela Merkelová je v karanténě. V ČR zemřel první Čech

22. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Počet úmrtí na koronavirus dosáhl 15 308 osob, počet oficiálně potvrzených případů je 349 211.
- Německá kancléřka Merkelová nakažena koronavirem není. Podrobí se dalším testům. Je v izolaci.
- Maďarská opozice v parlamentě odmítla kontroverzní návrh, podle něhož by měl Orbán mít možnost vládnout pomocí dekretů. Orbán se ale chystá schválit tento zákon příští týden, kdy bude stačit dvoutřetinová většina, kterou má jeho strana.
- Podle guvernéra New Yorku Andrewa Cuomo je ve státě nyní 20 875 případů nákazy, dnes bylo potvrzeno 5707 nových případů. 13 procent těchto lidí je v nemocnici, asi čtvrtina z nich v intenzivní péči. Ve státě New York zemřelo 157 osob. Stát New York má kapacitu 53 000 lůžek, musí být zvýšena na 110 000. 
- Ve Španělsku zemřelo na koronavirus 2182 osob, přes noc počet vrostl o 462. V Íránu zemřelo 1812 osob, za posledních 24 hodin 127 osob.
- Počet nákaz v Německu se zřejmě snižuje a už není exponenciální, avšak Kochův institut varoval, že mnoho zdravotnických úřadů ještě nedodalo údaje pro víkend.
- Francouzský parlament hlasoval pro dvouměsíční mimořádný stav.
- Dva další lékaři zemřeli ve Francii na koronavirus. První zemřel v neděli.
- Více než miliarda lidí byla na světě požádána, aby zůstali doma.
- Ve Stockholmu zuří cestující, že snížení frekvence autobusů hromadné dopravy znamená, že cestující jsou nuceni jezdit v plných autobusech. Tentýž problém je v londýnském metru:


V Belgii zřejmě karanténa potrvá dalších osm týdnů. Snižuje se počet lidí přijímaných v nemocnici. Od 18. března smějí Belgičané jen do obchodů s potravinami, do lékárny a na procházku, pokud dodržují odstup 1,5 metru od druhých lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

- USA a západní země směřují ke katastrofě italského stylu:
- Dva britští lékaři navrhují systém masového testování obyvatelstva. Nejprve by mělo být testováno půl milionu zaměstnanců zdravotnictví, a to každý týden, pak zranitelní občané, pak nakažení a ti, kdo se z nákazy uzdravili. Usilují o souhlas vlády pro dovoz tisíců testovacích souborů z Číny. Jsou znepokojeni, že britští zdravotníci nejsou v současnosti testováni a Británie se řídí do katastrofy typu Itálie. Odhadují, že počet nakažených v Británii je patnáctkrát vyšší než jsou oficiálně zjištěné údaje. To by znamenalo, že virus v Británii nyní má 150 000 lidí a většina nebyla diagnostikována. Německo testuje čtyřikrát více obyvatel než Británie, a právě proto má nejnižší morbiditu na jednoho obyvatele v Evropě. Je to v důsledku toho, že dokáží zachytit nakažené osoby v asymptomatické fázi infekce, v prvních pěti dnech, než mají lidé příznaky. Tím, že uvalí na tyto lidi včas karanténu, omezují šíření infekce." Upozorňují, že masové testování by zabránilo úmrtí 70 procent osob, jimž je nad 60 let.
- Britská vláda v podstatě dočasně znárodnila železnice. Suspendovala koncese soukromých společností k provozu železniční dopravy.
- Boris Johnson v neděli v podvečer nekritizoval dostatečně ostře občany, kteří se v neděli za pěkného počasí houfně vydali do parků a nedodržovali dvoumetrový odstup. Ministr zdravotnictví Matt Hancock však v pondělí ráno zdůraznil, že takové chování je "velmi sobecké" a nevyloučil, že policie bude vynucovat, aby lidé dodržovali odstup.
- Naučte děti anglicky na filmech!
- Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová oznámila, že by se obyvatelé měli připravit na izolaci ve svých domovech, která by měla trvat čtyři týdny.
- Obyvatelé čínského města Wu-Chan mohou po několika týdnech karantény poprvé opustit své domovy, zatímco téměř třetině Američanů bylo řečeno, aby své domovy neopouštěli.
- Ve Velké Británii by mohla být zavedena obdobně drastická karanténní opatření jako v Itálii, varuje britský premiér Boris Johnson.
- Harvey Weinstein byl pozitivně testován na koronavirus.
- Podle lékařů a vědců by ztráta čichu mohla být klíčovým klinickým indikátorem u jinak bezpříznakových přenašečů COVID-19.
- V ČR zemřel na koronavirus pětadevadesátiletý pacient, měl další choroby. Celkem je v ČR oficiálně registrováno 1120 případů nákazy.
- Čtvrtý pacient v Irsku zemřel.
- První případ koronaviru zaznamenán v Sýrii.
- Arcibiskup canterburský se modlí na Twitteru: "Nechť Bůh vší naděje nám ukáže svou tvář a svou cestu temnotou, která nás obklopuje. Bůh může pracovat s námi a proměnit svět, přinést světlo, ať je naše současnost jakkoliv zoufalá."
- V neděli stoupl počet mrtvých ve Francii o 112 na 674. Počet potvrzených infekcí vzrostl o 1559 na 16018.
- V Anglii zemřel na koronavirus osmnáctiletý pacient. Měl zdravotní problémy. Je to nejmladší osoba, která zemřela v Anglii na koronavirus.
- Globální oděvní firma H&M oznámila, že začala vyrábět ochranné prostředky pro zdravotníky, roušky, rukavice a zástěry.
- 79 letý operní zpěvák Placido Domingo je nakažen koronavirem.
- Španělský premiér Pedro Sánchez apeloval na Evropskou unii, aby realizovala svůj vlastní "Marshallův plán" veřejných investic proti hluboké ekonomické krizi způsobené koronavirem. Španělsko je jednou z nejpostiženějších zemí. Zemřelo tam už 1720 osob a země má 28 572 potvrzených případů. Očekává se, že se počet případů zvýší, Španělsko zvyšuje testování. Asi 12 procent - 3475 potvrzených případů nákazy - jsou lékaři a zdravotníci. Španělům bylo zakázáno vycházet na ulici s výjimkou výjimečně nutných případů.
- Německá kancléřka Angela Merkelová (65) je v karanténě poté, co test lékaře, který ji očkoval, byl pozitivní na koronavirus. Merkelová předtím vyjádřila vděčnost Němcům, kteří dodržují zásady sociálního distancování. Zdůraznila, že je důležité, aby se lidé navzájem nepřibližovali na více než 1,5 metru.
- Řecký premiér zavádí od pondělí od 6 hodin ráno zákaz "bezdůvodného" vycházení.
- V Polsku se v neděli konalo šest doplňovacích voleb. Polsko plánuje prezidentské volby na 10. května. V Polsku jsou uzavřeny školy, kina a divadla a veřejná shromáždění více než 50 lidí. V Polsku bylo v neděli 627 nakažených a 7 úmrtí.
- Německo zakázalo setkávání více než 2 lidí, pokud nepracují na boji proti šíření koronaviru.
- Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že od pondělka zavádí Španělsko zákaz vstupu na 30 dní pro většinu cizinců bez povolení k pobytu.
- 23 mrtvých a 83 zraněných je důsledek vzbouření ve věznici v Bogotě. Věznice v Kolumbii jsou terčem vzbouření vězňů, kteří požadují lepší ochranu před koronavirem.  
- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: "Život by vám v této chvíli neměl připadat úplně normální. Tak jestli vám připadá normální, ptejte se sami sebe, co děláte špatně. Protože ohrožujete život druhých. Nesrocujte se venku, v parcích a na plážích!"  
- Lombardie zaznamenala dalších 360 mrtvých. Celkem tam už zemřelo 3450 osob. Celkový počet mrtvých v Itálii dosáhl 4825 osob - je nejvyšší na světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
7031

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020