O záhadném rozdílu počtu úmrtí mezi Itálií a Německem

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Tento rozdíl velmi zajímavě vysvětlil Peter Liese, německý europoslanec a lékař (ZDE , od minuty 6.15). Ano, Německo má daleko víc lůžek na odděleních intenzivní péče, ale hlavním rozdílem je, že nákaza se z Itálie rozšířila do Německa (a potažmo také do Česka) prostřednictvím lyžařů, kteří navštívili italská lyžařská střediska. Vzhledem k tomu, že lyžaři jsou mladí, na koronavirus neumírají. Je to ale proto, že epidemie koronaviru mezi lyžaři navrátivšími se z Itálie je teprve první etapou pandemie - až od nynějška se virus začne šířit, v Německu i v Česku, do starších ročníků - tedy očekávejme nárůst úmrtnosti. Liese nevyloučil, že vysoké procento úmrtnosti v Itálii je také možným důsledkem  skutečnosti, že mnoho případů nákazy koronavirem zůstává v Itálii neidentifikovaných, zatímco Německo testuje obyvatelstvo na koronavirus daleko efektivněji.

Jiné vysvětlení, přímo z Itálie: "V malých a středních podnicích, kde majitelé méně tolerují odbory, se často dál pracovalo, jako by se nic nedělo. Absolutně se ignorovaly příkazy státních úřadů a ani vláda, ani regiony nepřijaly restriktivní opatření. Předseda svazu průmyslníků v Lombardii charakterizoval stávkující jako "neodpovědné". Nejjasnějším případem bylo Bergamo, kde na nátlak průmyslníků nebyla vyhlášena červená zóna kolem jednoho z nejagresivnějších center nákazy. 28. února vydal Svaz průmyslníků v Bergamu video, jimiž ujišťoval své zahraniční partnery, s názvem "V Bergamu se pracuje". ZDE 
Henry Porter: Dnes večer má Itálie 41 000 lidí nakažených virem a utrpěla 3405 úmrtí. Německo má 14 000 lidí nakažených virem a došlo tam k 43 úmrtím. Vysvětlit, co je příčinou tohoto rozdílu, je životně důležité.

Alastair Campbell:
Opravdu bych chtěl, aby naše televize, které právem věnují mnoho hodin svého vysílání koronaviru, udělaly v této věci řádnou investigativní práci. Jak je možné, že Němci přišli o tak málo lidí ve srovánání s jinými zeměmi?

(Jednou ze stop, které výzkumníci právě prošetřují, jsou léky na hypertenzi označované jako ACE inhibitory, které podle některých indicií zvyšují riziko nákazy i průběh onemocnění mnohem hůře, než "podezřelý" ibuprofen. Asi 30 % zemřelých v Itálii trpělo hypertenzí a bralo na ni zmíněné léky. V jiných zemích speciálně tyto léky u hypertoniků nejsou tolik rozšířeny. V ČR na problém již před několika týdny upozornil molekulární biolog a epidemiolog Omar Šerý - pozn. KD.)

0
Vytisknout
10038

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020