Izraelská policie zatkla protestující proti "útoku na demokracii" prostřednictvím zdravotních předpisů

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Nejméně osm lidí bylo zatčeno na demonstraci před Knesetem v Jeruzalémě. Akce se konala kvůli rozhodnutí předsedy parlamentu Yuliho Edelsteina (Likud) přerušit kvůli epidemii koronaviru parlamentní procedury, informují Gilad Cohen, Moran Azulayová, Yuval Yanko a Yael Freidsonová.


Policie tvrdí, že demonstranti porušili nařízení ministerstva zdravotnictví zakazující masová shromáždění.

Protestující dorazili k budově v konvoji vozidel po dálnici mezi Tel Avivem a Jeruzalémem, za což někteří z organizátorů dostali pokuty.

Ti kdo se přidali k protestu "proti pokusům zničit izraelskou demokracii" tvrdí, že jízda v jednotlivých automobilech neporušuje žádná nařízení. Policie také prohlásila, že konvoj způsobil zbytečné zdržení ostatních motoristů.

Edelstein, který se stal terčem kritiky kvůli rozhodnutí přerušit hlasování o boji s koronavirem, prohlásil, že jednání bude pokračovat v pondělí.

Knesetu se týká stejné omezení ohledně shromáždění více než deseti osob, jako zbytku země.

Edelstein byl obviněn z politických machinací ve prospěch lídra své strany Benjamina Netanjahua, ve snaze podvrátit snahu jeho rivala Bennyho Gantze o sestavení vlády a výměnu na klíčových pozicích v Knesetu.

Každé auto v konvoji vezlo izraelskou a černou vlajku.

"Dnes jsme zahájili událost, která bude v příštích týdnech pokračovat, dokud se izraelská demokracie nevrátí," prohlásili organizátoři.

"Uzavření soudů, zakopání se předsedy Knesetu na své pozici, paralýza výborů Knesetu a zahájení špehování civilistů bez dohledu už nejsou varovné signály," uvedli organizátoři.

"Toto je pokus zničit izraelskou demokracii. Pokusy vyhubit demokracii neuspějí, stát Izrael patří svým občanům, ne nadcházejícímu diktátorovi."

Izrael přerušil jednání soudů a zavedl digitální sledování používané proti teroristům v rámci snahy zadržet šíření viru. Premiér Netanjahu, který měl tento týden předstoupit před soud v kauze, v níž je obviněn z úplatkářství, zpronevěry a zneužití důvěry, má být souzen až v květnu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4993

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020