Rusko nasadilo dezinformace o koronaviru, aby na Západě vyvolalo paniku

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Ruská média podle dokumentu Evropské unie vedou "významnou dezinformační kampaň" proti Západu s cílem zhoršit dopad koronaviru, vyvolat paniku a zasít nedůvěru, informuje Robin Emmott.


Kreml podezření popírá a tvrdí, že jsou nepodložená a v rozporu se zdravým rozumem.

Dokument EU datovaný 16. březnem uvádí, že ruská kampaň prosazující nepravdivé zprávy online v angličtině, španělštině, italštině, němčině a francouzštině, využívá kontradiktorických, matoucích a zlovolných zpráv, aby EU ztížila komunikaci své reakce na pandemii.

"Zastřešujícím cílem kremelských dezinformací je zhoršit krizi v oblasti veřejného zdraví v západních zemích... v souladu s širší strategií Kremlu pokoušet se podvrátit evropské společnosti," uvádí dokument zpracovaný agenturou European External Action Service.

Databáze EU od 22. ledna zaznamenala takřka 80 případů dezinformací ohledně koronaviru. Rusko se snaží online amplifikovat íránská obvinění, že koronavirus je americkou biologickou zbraní, předložená bez důkazů.

Většina vědců má za to, že choroba byla přenesena z netopýrů na člověka v Číně.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poukázal na to, co označuje za nedostatek dokumentu EU, pokud jde o konkrétní příklad nebo link na konkrétní médium.

Dokument EU odkazuje na příklady od Litvy po Ukrajinu, včetně falešných tvrzení, že americký voják nasazený v Litvě byl infikován a hospitalizován. Tvrdí, že od ledna do poloviny března byla na sociálních médiích ruská státem financovaná španělskojazyčná stanice RT 12. nejpopulárnějším zdrojem zpráv o koronaviru.

Evropská komise prohlásila, že je v kontaktu s Googlem, Facebookem, Twitterem a Microsoftem. Mluvčí EU obvinil Moskvu, že si "zahrává s životy lidí" a apeloval na občany EU, aby byli "velmi opatrní" a využívali pouze zpravodajských zdrojů, kterým věří.

Ruským médiím v Evropě se nepodařilo úspěšně oslovit širokou veřejnost, ale poskytují platformu protiunijním populistům a polarizují debatu.

"Prokremelská dezinformační sdělení prosazují narativ, že koronavirus je vytvořen lidmi a Západ ho použil jako zbraň," uvádí zpráva.

Cituje falešné zprávy vytvořené Ruskem v Itálii, které naznačují, že unie se nedokáže účinně vyrovnat s epidemií, navzdory kolektivním opatřením z posledních dní.

Zpráva také upozorňuje Slovensko na dezinformace o tom, že se premiér Peter Pellegrini nakazil virem a mohl jím na nedávných summitech nakazit jiné.

Od počátku března lídři EU jednají prostřednictvím videokonferencí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6624

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020