Jak se vaše osobnost mění během stárnutí

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Všichni jsme dobře obeznámeni s fyzickou proměnou, kterou přináší stárnutí: Kůže ztrácí svou pružnost, dásně ustupují, nos se zvětšuje, vlasy rostou na podivných místech, zatímco zcela mizí jinde, a ty důležité centimetry, na nichž lpíme, začínají ubývat, napsala Zaria Gorvettová.


Nyní, po dekádách výzkumu účinků stárnutí, vědci odhalili další, záhadnou změnu.

"Závěr je přesně takovýto: Že nejsme stejnými osobami po celý svůj život," říká René Mõttus, psycholog z University of Edinburgh.

Většina z nás by ráda považovala naše osobnosti za během našich životů relativně stabilní. Avšak výzkum ukazuje, že tomu tak není. Naše osobnostní rysy se stále mění a v době, kdy je nám sedmdesát nebo osmdesát, procházíme významnou transformací. A ačkoliv jsme byli zvyklí popisovat stárnutí v termínech zhoršování a úpadku, postupná modifikace osobnosti sebou přináší určité překvapující světlé stránky.

Stáváme se svědomitějšími a příjemnějšími, méně neurotickými. Úroveň "temné triády", machiavellismu, narcismu a psychopatie, má také tendenci klesat. Spolu s ní klesá i riziko antisociálního jednání jako zločin a zneužívání omamných látek.

Výzkum ukázal, že se měníme v altruističtější a důvěryhodnější jedince. Síla vůle roste a získáváme lepší smysl pro humor. A nakonec, starší lidé mají více pod kontrolou své emoce.

Ačkoliv si experti po léta mysleli, že osobnost se utváří v dětství a přestává se měnit kolem třicítky, zdá se, že je ve skutečnosti fluidní a poddajná. "Lidé se stávají příjemnějšími a sociálně lépe adaptovanými," říká Mõttus. "Jsou čím dál lépe schopni vyvážit vlastní životní očekávání se společenskými požadavky."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8172

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020