Koronavirus a zdraví na Ostravsku

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Vážená redakce,

tímto bych vám a panu Karlu Dolejšímu chtěla velice poděkovat za zmínku o možném zhoršeném průběhu koronavirové nemoci vzhledem ke zdravotnímu stavu obyvatel na Ostravsku.  Zdá se, že jste jediní, kdo si na nás takto vzpomněl!

Velké množství lidí zde má astma, alergie, ale i další poruchy imunitního systému projevující se vleklými potížemi. V zimním období jsme často nemocní; letošní zimní nemoci měly obzvláště zlé projevy.  Slabé virózy cirkulující v open space kancelářích po tÿdny jsou normální každoroční jev. Děti zde jsou nemocné až 3x za zimní období.  Na následky astmatu se zde někdy i umírá. (Nejsem lékař, píší jen o tom, co vidím kolem sebe či co jsem zažila.)

 


Na české straně se proti znečišťování ovzduší sice udělalo, co se dá, avšak opatření pro omezení přeshraničního znečištění ovzduší probíhají v Polsku velmi pomalu.

České vlády na nás, lidi z Ostravska, žádné ohledy neberou. Když je národ "bitý", jsme "biti" i my. Odchody do důchodu byly oddáleny a stále někdo navrhuje ještě pozdější.

Velmi dlouho zde mělo mnoho lidí jen 4 týdny dovolené ročně; jak si se zavedením 5 týdnů pro celý národ stojíme nyní, nevím. V Německu existovalo 6 týdnů dovolené plus více svátků než u nás již v roce 1980.

Nyní proti přemíře pracování (a nadprodukce) a dojíždění do zaměstnání hovoří i nový argument - ekologie plus ochrana klimatu.

Na Ostravsku nebyl za socialismu nárok na lázně "na křížek". Muselo se jezdit z dovolené. Lázeňští lékaři se tomuto velmi divili. (Generace našich rodičů.)

Péče o zdraví začíná už v dětství. Za socialismu jsme se na rozdíl od dětí v severních Čechách zde ani všichni nedostávali do škol v přírodě! Nebylo to zde plošné. Na mé ZŠ se do školy v přírodě dostala z ročníku jen sousední třída, a to jen 1x za celou ZŠ docházku. Má třída nebyla nikdy, důvod: dle učitelek byla ta zlobivějsí.

Po celou dobu socialismu se o Ostravsku zbytku republiky a Pražanům lhalo; zdůrazňovaly se vysoké platy horníků-úderníků a bytová výstavba. Budila se tím proti nám závist a zášť (citelné při setkání s lidmi z jiných regionů). Drtivá většina lidí nebyla placená údernicky a byty se stavěly oproti Praze velmi stísněné. Avšak lži o tom, jak se na Ostravsku máme nadprůměrně, byly zbytku národa a Praze do hlav úspěšně nasazeny, nebyly nikdy vyvráceny a podle mne na vlády v Praze dodnes účinkují.

(Omlouvám se, že můj dopis je trochu mix témat, ale všechno se vším souvisí.)

Ještě jednou vám děkuji!

S pozdravem

Ing. Markéta Jasenská
už trochu pamětnice
Havířov, Ostrava

0
Vytisknout
9362

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020