Britská vláda bude hradit platy zaměstnancům firem, které v důsledku pandemie bankrotují

20. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus
 
- New York Times: Výzkumíci z Kolumbijské univerzity varují, že i kdyby se v USA podařilo redukovat míru přenosu koronaviru na polovinu, což je ale nadlidský úkol, v průběhu dvou měsíců by se mohlo nakazit 650 tisíc Američanů.
- Vysvětlení, proč v Německu dosud na koronavirus zemřelo tak málo lidí a potažmo v Česku zatím nikdo) přinesl v pátek večer v Channel 4 News německý europoslanec a lékař Peter Liese (ZDE , od minuty 6.15). Ano, Německo má daleko víc lůžek na odděleních intenzivní péče, ale hlavním rozdílem je, že nákaza se z Itálie rozšířila do Německa (a potažmo také do Česka) prostřednictvím lyžařů, kteří navštívili italská lyžařská střediska. Vzhledem k tomu, že lyžaři jsou mladí, na koronavirus neumírají. Je to ale proto, že epidemie koronaviru mezi lyžaři navrátivšími se z Itálie je teprve první etapou pandemie - až od nynějška se virus začne šířit, v Německu i v Česku, do starších ročníků - tedy očekávejme nárůst úmrtnosti. Liese nevyloučil, že vysoké procento úmrtnosti v Itálii je také možným důsledkem  skutečnosti, že mnoho případů nákazy koronavirem zůstává v Itálii neidentifikovaných, zatímco Německo testuje obyvatelstvo na koronavirus daleko efektivněji. Jiné vysvětlení, přímo z Itálie: "V malých a středních podnicích, kde majitelé méně tolerují odbory, se často dál pracovalo, jako by se nic nedělo. Absolutně se ignorovaly příkazy státních úřadů a ani vláda, ani regiony nepřijaly restriktivní opatření. Předseda svazu průmyslníků v Lombardii charakterizoval stávkující jako "neodpovědné". Nejjasnějším případem bylo Bergamo, kde na nátlak průmyslníků nebyla vyhlášena červená zóna kolem jednoho z nejagresivnějších center nákazy. 28. února vydal Svaz průmyslníků v Bergamu video, jimiž ujišťoval své zahraniční partnery, s názvem "V Bergamu se pracuje". ZDE 
- Britský ministr financí Rishi Sunak oznámil, že britská vláda bude "bezprecedentně" hradit platy zaměstnanců bankrotujících podniků, a bude tak chránit zaměstnance a jejich zaměstnavatele. Poprvé v britské historii bude tak vláda lidem poskytovat nepodmíněný příjem. Podniky a instituce budou moci požádat britský daňový úřad o dotaci pro vyplácení platů  pro své zaměstnance, kteří v důsledku pandemie koronaviru nepracují, ale nebudou propuštěni. Vláda bude lidem hradit 80 procent jejich platu až do částky 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně. Znamená to, že si pracovníci uchovají své zaměstnání, i když si jejich firmy nemohou dovolit je platit, vysvětlil ministr financí.


- Britská vláda také zvyšuje sociální dávky a zavádí nemocenskou pro lidi na volné noze. Ministr financí zdůraznil, že si během této krize lidé musejí navzájem projevovat soucit a navzájem si pomáhat.
- Britská vláda rozhodla, že restaurace a hostince v Británii budou od dnešního večera uzavřeny.
- Počet mrtvých v Británii za posledních 24 hodin vzrostl o 40 na 177. ZDE 
- V Británii psychologové neočekávají násilné nepokoje v důsledku pandemie koronaviru. Vláda se však musí chovat velmi opatrně. Vytvoří-li dojem, že je nekompetentní, k násilným nepokojům to povede, informovaly Channel 4 News. 
- Trvalo to tři měsíce, než bylo koronavirem nakaženo prvních 100 000 lidí. Druhých 100 000 už bylo nakaženo za pouhých 12 dní. Po světě se všechno uzavírá, v důsledku toho, jak počet nákaz exponenciálně roste, upozorňuje list Washington Post.
- YouTube následuje Netflix a snižuje kvalitu přenosu svých videí, aby nedošlo k přetížení internetu.
- Celosvětově už zemřelo na koronavirus více než 10 000 lidí. Dvě třetiny těchto úmrtí byly v Číně a v Itálii. Byla potvrzena nákaza více než 240 000 lidí. V USA zemřelo 205 osob, v Británii 144 a v Austrálii 7.
- Počet úmrtí ve Španělsku stoupl na 1002 - o 235 úmrtí více za posledních 24 hodin. Španělsko se tak přiřadilo k těm evropským zemím, kde je epidemie nejhorší. Je tam potvrzeno 19 900 nakažených. Více než třetina z nich v Madridu
- Vládne znepokojení, protože se davy Íránců vydaly na íránský Nový rok na cestu. Varování íránské vlády, aby lidé nikam nejezdili, bylo ignorováno. Více než 1,2 milionu lidí se vydalo na cestu. Směřují do letovisek u Kaspického moře na severu země.
- Guvernér Kalifornie uzavřel stát a nařídil všem občanům, aby zůstali doma.
- Čína už druhý den nezaznamenala žádný nový domácí případ. Všech 39 nově nakažených přijelo ze zahraničí.
- Na dva republikánské senátory je vyvíjen nátlak, aby odstoupili, protože zneužili interních informací k tomu, že prodali své akcie za miliony dolarů těsně před pádem burz v důsledku pandemie.
- Itálie se stala zemí s největším, počtem mrtvých. Za posledních 23 hodin jich zaznamenala 427. Celkem dosud v Itálii zemřelo 2405 osob, více než 3245 osob, které zemřely v Číně. V Itálii vzrostl počet nakažených ve čtvrtek o 15 procent - z 35 713 na 41 035.
- Brazilský prezident Jair Bolsonaro uvedl, že si nechá znovu udělat test na koronavirus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

  

0
Vytisknout
8810

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020