Američtí zpravodajci během ledna a února Bílý dům varovali před možným vypuknutím pandemie

21. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské agentury v lednu a únoru přinášely zlověstná, utajovaná varování o globálním nebezpečí, které koronavirus představuje. Prezident Trump a zákonodárci však tuto hrozbu bagatelizovali a nebyli schopni realizovat účinnou akci, jež by mohla šíření patogenu zpomalit. Tvrdí to představitelé, kteří jsou obeznámeni se zprávami špionážních agentur, jak uvedl list Washington Post.

Zpravodajci monitorovali šíření viru v Číně a později v dalších zemích. Varovali, že čínští představitelé pravděpodobně závažnost nákazy minimalizovali. Zprávy a varování vykreslující počáteční charakteristiku viru vykazovaly rysy pandemie, která by mohla vyžadovat rychlé kroky světových vlád k jejímu zastavení. Nicméně navzdory neustálému toku těchto zpráv Donald Trump veřejně i soukromě hrozbu, kterou virus pro Američany představoval, bagatelizoval. Totéž lze prakticky prohlásit i o amerických zákonodárcích.

Zpravodajské služby přitom vrcholné americké představitele varovaly už od ledna. Varování amerických zpravodajských agentur zesílilo na přelomu ledna a února. Jeden z představitelů listu sdělil, že se o tématu intezivně hovořilo už v lednu.

Na briefingu v Bílém domě ministr zdravotnictví Alex Azar uvedl, že úředníci byli upozorněni na počáteční zprávy o viru prostřednictvím diskusí, které vedl ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se svými čínskými kolegy už 3. ledna. Sám Trump se tyto znepokojivé informace dozvěděl až po dlouhých průtazích, a to 18. ledna.

Americký prezident přitom riziko pandemie zlehčoval ještě 12. března a svá předchozí stanoviska změnil až o několik dnů později.                                                                       

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8633

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020