Průběžné zpravodajství:

Staří lidé raději zemřou na koronavirus, než by poškodili americkou ekonomiku

24. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- "Zmatený, nebezpečný, drzý." Světový tisk o tom, jak Boris Johnson přistupuje ke koronavirové krizi. "Boris Johnson v podstatě požádal Brity, aby přijali smrt," napsal řecký list Ethnos. Označil ho za "nebezpečnějšího než koronavirus". ZDE  
- Trump tvrdí, že vidí "světlo na konci tunelu", přestože počet případů nákazy v USA vzrůstá. Odmítl také aktivovat Zákon o výrobě pro obranu, který by umožnil zvýšení výroby klíčových zdravotnických prostředků. Vyjádřil se, že je už začínají vyrábět soukromé podniky.
- Donald Trump chce vidět o velikonoční neděli "kostely přecpané věřícími". "Velikonoce jsou pro mě velmi mimořádný svátek." Do Velikonoc se prý karanténní opatření v USA dají zrušit.
- Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a otázky vnitra požaduje, aby Evropská unie evakuovala 42 000 uprchlíků na řeckých ostrovech jako naléhavé preventivní opatření proti "mnoha úmrtím" na koronavirus.
- Na koronavirus už bylo podle oficiálních zjištění nakaženo více než 400 000 osob.
- Polsko zakázalo shromažďování více než 2 osob.
- Indický premiér nařídil uzamčení země na 21 dní.
- Španělští lékaři si také stěžují na nedostatek ochranných prostředků. Ve Španělsku zemřelo na koronavirus za jediný den 514 osob. ZDE 
- Britští lékaři hrozí, že odejdou ze zdravotnictví, protože nedostávají dostatečné množství ochranných prostředků. ZDE
- Je lepší, aby staří a nemocní příbuzní zemřeli doma, anebo v nemocnici na jednotce intenzivní péče napojeni na kapačky? Stojí za to o tom mluvit:

- Vědci zjistili, že koronavirus se nemění, takže bude zřejmě možno vytvořit relativně stabilní, dlouhodobou vakcínu:
- Policie v Indii: Jděte domů!
- Staří lidé raději zemřou, než by poškodili americkou ekonomiku, řekl v televizi Fox News republikánský náměstek guvernéra Texasu Dan Patrick:

- Američané umírají, protože si podomácku berou "proti koronaviru" starý lék proti malárii, o němž se Trump vyjádřil, že "funguje":
- Z modelování vědců na Oxford University prý vyplývá, že se koronavirus šíří už řadu měsíců, že jím byla už nakažena polovina Británie a že jen každý tisící nakažený skončí v nemocnici. "Je nutno okamžitě široce testovat celé obyvatelstvo a zjistit, jak se věci mají," tvrdí oxfordští vědci. "Zdá se mi to nepřesvědčivé," poznamenává Jan Čulík. Je totiž celá řada případů, kdy koronavirem relativně těžce onemocněli oba členové manželských či partnerských párů. Kdyby byla většina nákazy asymptomatická a jen každý tisící nakažený by skončil v nemocnici, toto by se nestalo. ZDE
- Počet mrtvých v Británii stoupl na 422. Oficiálně je registrováno 8077 nákaz.
- V Řecku je nyní 743 potvrzených nákaz koronavirem. Zemřelo 20 osob.
- Slovinsko dovolí vstup do země z Rakouska jen cizincům s potvrzením, že v posledních třech dnech měli negativní test na koronavirus. Nebude se to týkat Slovinců a cizinců s trvalým pobytem ve Slovinsku ani dopravců zboží. Slovinsko, které má 2 miliony obyvatel, zaznamenalo dosud 480 případů koronaviru a 4 lidé zemřeli.
- Británie naverbuje čtvrt milionu zdravých dobrovolníků pro práci ve zdravotnictví. V Londýně bude otevřena nová nemocnice s kapacitou pro 4000 lidí v Excel Centru ve východní části města.
- Saúdská Arábie oznámila svou první smrt na koronavirus.
- V provincii Hubei začnou od středy znovu jezdit vlaky.
- Greta Thunbergová se domnívá, že měla koronavirus, stejně jako její otec, který měl daleko silnější příznaky než ona.
- Rusko uzavírá noční kluby a kina.
- Guvernér státu New York Andrew Cuomo kritizoval Trumpův výrok, že "léčba nesmí být horší než samotný problém". Řekl: "Ale jestliže požádáte americký lid, aby si vybral mezi zdravím a ekonomikou, je to okamžitě jasné. Žádný Američan neřekne: Rozvíjejte ekonomiku za cenu lidských životů, protože žádný Američan neřekne, jakou má život cenu. Prioritou musí být záchrana životů." New York si zajistil 7000 ventilátorů, ale bude jich potřebovat dalších 30 000.
- Vladimír Putin navštívil nemocnici v ochranném obleku. V Rusku zaregistrovali zatím 500 nákaz. Anatolij Sobčak, primátor Moskvy, zpochybnil tento údaj jako příliš nízký.



- Olympijské hry v Japonsku byly odloženy do roku 2021.
- Počet registrovaných nakažených ve Španělsku skočil na 39 673 z pondělních 33 089. Počet mrtvých stoupl z 2182 na 2696.
- Arcibiskup canterburský se ve středu bude modlit spolu s papežem:
- Řidič brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara byl odevezen do nemocnice: má problémy s dýcháním. Kolem Bolsonara bylo identifikováno 24 nakažených osob.
- Australský premiér Scott Morrison oznámil nová omezení: experti varují, že Austrálie bude mít do velikonoc 50 000 nakažených.
- Světová zdravotnická organizace varuje, že se Spojené státy zřejmě stanou příštím epicentrem epidemie koronaviru, protože tam dochází k "velmi rychlému nárůstu" případů.
- Vláda Angely Merkelové v Německu oznámila podpůrný balík pro ekonomiku v hodnotě mnoha miliard euro. Německo se rozloučilo s politikou vyrovnaného rozpočtu.
- Holandská vláda zavádí "inteligentní lock-down". Policie bude mít právo rozhánět shromáždění více než 3 lidí. Občané budou pokutování částkou 400 euro a obchodu 4000 euro, pokud nebudou dodržovat sociální distancování.
- Afghánistán zaznamenal 42 případů koronaviru.
- Uprchlický tábor v Mogadišu v Somálsku se připravuje na smrt na koronavirus. Humanitární aktivisté upozorňují, že bude zřejmě nemožné zastavit šíření koronaviru v uprchlických táborech, kde je špatná hygiena a sociální distancování je nemožné.
- V Jihoafrické republice stoupl za posledních 24 hodin počet nakažení z 402 na 554.
- Francouzská vláda zpřísňuje omezení pro občany. Nedovoluje běhání či ježdění na kole na vzdálenost větší než 1 km od domova a na dobu delší než hodinu.
- Vietnam uzavřel restaurace v Ho Či Minově městě.
- Indonésie v úterý potvrdila 107 nových případů nákazy, celkem je jich v zemi nyní 686. Dalších sedm lidí zemřelo, celkem 55.
- Britské mobilní společnosti rozeslaly všem svým zákazníkům esemesky, varující je, aby dodržovaly lock-down.
- V Londýně stále jezdí nebezpečně přeplněné metro.
- Donald Trump se zapřísáhl, že navzdory pandemii otevře americkou ekonomiku. Tvrdí, že uzavření ekonomiky může být "horší než pandemie sama".
- Asi 20 procent světového obyvatelstva je v karanténě a bylo mu nařízeno, aby zůstalo doma. Trvalo 67 dní, než bylo nakaženo prvních 100 000 lidí, nejnovějších 100 000 lidí bylo nakaženo za pouhé čtyři dni, upozornil šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.
- Čína se chystá zrušit cestovní omezení v provincii Hubei.
- Belgické úřady kritizují občany, že se chovají, jako by karanténa koronaviru byla "dovolená" a že jezdí autem na pláže či na venkov. V Belgii bylo zaznamenáno 526 osob nakažených koronavirem za posledních 24 hodin, celkový počet je 4269. Zemřelo 122 osob, 34 za posledních 24 hodin.
- V Íránu bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 1726 nových případů a 122 nových úmrtí.
- Žumpa zvaná Daily Telegraph se zbláznila: Titulek na první straně úterního vydání: "Konec svobody"-.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezitím v Absurdistánu 121:

Koronavirus, problémy s leteckou společností a ropnou rafinérií - ale prezidentské volby se mají konat!

24. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Foto: Centrum Vratislavi. (Autor fotografie Marcin Ulanecki)

A tak, jak se virus šíří, většina Poláků zůstává doma. Internet je plný záběrů prázdných měst.    Naštěstí existuje množství streamovacích služeb, včetně katoflix.pl, což je polská reakce na Netflix, která streamuje jen katolický materiál.

Londýnské momentky: Odlehčená situace v rodinách zdravotníků

24. 3. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 2 minuty

Dneska už tady tak hezky není. “BoJo” nařídil nevycházet. Odlehčený premiér odlehčuje ostrovnímu zdravotnictví. Nikdo z nás přece nechce, aby zkolabovalo a nebyl dostatek lůžek či personálu pro potřebné…

Mám kamarádku Elloru, která má většinu rodiny zaměstnanou v místním zdravotnictví. Před večerním projevem premiéra si chatujeme (čti "četujeme" - s oblíbeným českým víkendovým sportem to zatím  nemá  nic společného, ale kdo ví, kam se to vyvine?). Líčí mi reálný stav v nemocnicích v Manchesteru, v Londýně a malé nemocnici v Cornwallu. 

Pojďte, přidám vás do diskuse:

První vědecký článek o mrtvých na COVID v Itálii ve srovnání s Čínou

24. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Konečně naprosto odborný text s daty o mrtvých v Itálii. Vyšlo to v jednom z nejlepších lékařských časopisů na světě 23. března (JAMA: The Journal of the American Medical Association). Je tam hezká tabulka, která ukazuje procenta mrtvých ve věkových skupinách Čína vs. Itálie (mně osobně mrzí, že tam nemají zpracovanou zvláště Lombardii a třeba Lazio) – ta procenta jsou počet mrtvých vs. počet případů, tedy reálně budou menší, protože počet nakažených je vždy větší než počet detekovaných:

Brno: Lidé mají chodit na magistrát! Proč, proboha?

24. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Tisková zpráva pro média

SKANDÁL - Nouzový stav ČR, zákaz volného pohybu - ... a dnes vydána vyhláška aby lidé chodili na Magistrát města Brna 
aneb Někdo na ve vedení města Brna nechápe, že je tu jednou za 100 let mimořádný stav? 


Na vědomí a k akci, pokud město Brno nebude okamžitě reagovat:  
- předseda vlády A. Babiš, 
- ministr vnitra J. Hamáček
- ministr zdravotnictví A. Vojtěch
- Ústřední krizový štáb, prof. R. Prymula 
- Policie ČR
- Státní zastupitelství ČR k prověření věci
- Primátorka města Brna
- Hejtman JMK



Vážení,

v příloze si Vám dovoluji připojit veřejnou vyhlášku dnes vydanou v Brně. 
Vydání této vyhlášky zahájilo běh lhůty pro veřejné projednávání. 


Někomu zde zřejmě není vůbec trapné, v jaké situaci se nachází celý národ, 
a uprostřed nouzového stavu státu někdo vydá veřejnou vyhlášku pro cca 400 000 občanů druhého největšího města ČR, 
že se lidi mají chodit seznamovat s návrhem nového územního plánu - na terasu úřední budovy :-((.

Očekávejme v Evropě úmrtnost zřejmě vyšší než v Číně - západní země reagovaly indolentně

24. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Ekonomický deník Financial Times zprostředkovává své podrobné analýzy o pandemii koronaviru svým čtenářům nyní bezplatně. Články, k nimž jsou odkazy v těchto dvou tweetech, obsahují velké množství srovnávacích informací.

Bohužel, ani situace České republiky tu v mezinárodním srovnání nevypadá velmi dobře. Počet případů v ČR sleduje velmi těsně křivku nárůstu případů v Británii a v Itálii:



- Wuchan byl počátek. Předstihla ho Lombardie jako světově nejpostiženější region
- Madrid bude zřejmě horší než Lombardie a trajektorie úmrtí v New Yorku je příkrá...

- Británie konečně po 335 úmrtích přijala tvrdší karanténní opatření
- Křivka úmrtí v USA je stále příkrejší, překročila 500 bez přísných celonárodních karanténních opatření


DŮLEŽITÉ: Koronavirus: Při nákaze není tak důležitý věk jako virové zatížení

23. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Toto je informace od jednoho čelného britského lékaře:


Proč bylo nutno uzavřít místa, kde se lidé shromažďují? Uvědomte si toto: VIROVÉ ZATÍŽENÍ. O tom se teď bude mluvit hodně. Proč je to důležité? U tohoto viru má množství viru, které máte v krvi na začátku infekce,  přímý vliv na to, jak vážná bude vaše choroba. To není neobvyklé - zvládání viru HIV je založeno na snižováni virového zatížení, aby pacient přežil déle.

Avšak u nákazy COVIDEM-19 je to nesmírně důležité. Takže jestliže jste, řekněme v hostinci nebo v modlitebně nebo na koncertě, kde je 200 lidí, z nichž většina nemá příznaky, ale šíří kolem sebe ten virus, vdechujete obrovské množství kapének za minutu a absorbujete vysoké zatížení viru. V prostorách, kde je mnoho lidí. Ti onemocní v následujících 48 hodinách. O tři dny později se pak divíte, proč nemůžete dýchat a skončíte v nemocnici.

Rozhovor Britských listů 266. Koronavirus: Tohle je krize, která bude mít dopad jako druhá světová válka

20. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Znamená dopad pandemie koronaviru na ČR, že skončí česká divadla, české galerie, česká kultura? A jak to bude s obětmi exekutorů, chudými lidmi a lidmi pracujícími na volné noze? Co se stane se zaměstnanci podniků, které zkrachují? O epochálním politickém, sociálním a kulturním dopadu koronavirové krize, která potrvá možná rok, možná déle (vydrží lidé být tak dlouho v izolaci?) hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se bude vysílat na Regionalnitelevizi.cz ve středu 25. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Rozhovor Britských listů 265: Koronavirus: POZOR na šíření lží

19. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Právě jsme se dověděli, že jacísi podvodníci inzerují prostřednictvím řetězových emailů zaručeně účinný lék proti koronaviru, který si prý lidé mají koupit. Ve vzniklé krizi v důsledku pandemie koronaviru se zintenzivnila komerční manipulace veřejnosti konspiračními teoriemi, strašáky a nesmysly. Například se šíří konspirační teorie, že koronavirus byl vytvořen záměrně, i když jsou k dispozici spolehlivé informace, že tomu tak není. Celé je to nebezpečné a destabilizuje to společnost. Co proti tomu dělat? O tom hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem, redaktorem BL a mluvčím Českých elfů, kteří systematicky upozorňují na lži a podvody, jimiž je manipulována česká veřejnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Boris Johnson konečně nařídil Britům, aby nevycházeli z domovů. Nesmějí se setkávat více než dvě osoby

23. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

V projevu k národu v televizi v pondělí ve 20.30 britského času nařídil Boris Johnson konečně Britům, aby nevycházeli z domovů. Zakázal setkání více než dvou osob z různých domácností. Občané smějí vycházet jen jednou za několik dní na nákup, co nejméně často,  nebo do lékárny. Jednou denně mají právo jít běhat do parku, ale nesmějí se tam srocovat. Všechny obchody kromě potravinových a lékáren budou uzavřeny. Povoleno je cestování do práce, avšak pouze v případech, kdy je to nezbytně nutné a nedá se pracovat z domova.

Účelem je zabránit zahlcení a kolapsu zdravotnictví, který by vedl k úmrtí mnoha tisíců lidí a ohrozil by stabilitu země.

Jak tomu bude dál s epidemií koronaviru?

23. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Mnozí se rozčilují na sociálních sítích, že v České televizi uvedl v neděli Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula, že není vyloučeno, že hranice České republiky budou uzavřeny až dva roky. Ale co lidi čekali? Je už řadu dní známo, že tato pandemie hned tak neskončí. Zvlášť pokud se lidi a vlády nebudou chovat odpovědně.

Dodejme, že nejefektivnější řešení dosud prokázala Jižní Korea, totiž testováním obrovského množství obyvatelstva, zjištěním, kde přesně se epidemie vyskytla, a izolací všech, kdož přišli do styku s nakaženými. To je zřejmě jediná možnost, jak pandemii zdolat, kromě drastické a přísně dodržované sociální izolace. Pokud se ta dodržovat nebude, dojde ke kolapsu zdravotnických systémů a k všeobecné anarchii, pravděpodobně i k nepokojům.

Na článek parazitologa Michala Gibody reagovali zajímavě jeho spolupracovníci  (JČ):

Jediným východiskem z pandemie koronaviru je zavést drastická izolační opatření - a testovat, testovat, testovat

21. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

V novém článku, na němž se podílela celá řada mezinárodních spolupracovníků, zdůrazňuje Tomas Puyeo, že jedinou možností jak zlikvidovat pandemii koronaviru je okamžitě zavést co nejpřísnější izolační opatření. Kritizuje indolentní země jako USA, Británii, Holandsko a Švýcarsko, které k nim hned nepřikročily. Ze statistik vyplývá, že bez takovýchto opatření budou nakaženy koronavirem miliony lidí, statisíce pacientů zahltí zdravotnické systémy jednotlivých zemí a lidé, kteří nebudou moci být napojeni na ventilátory na jednotkách intenzivní péče, zemřou. Bude jich až stokrát více, než kolik je kapacita lůžek na jednotkách intenzivní péče. Protože se zdravotnictví rozloží, nebude možno léčit ani pacienty trpící infarkty, rakovinami a dalšími nemocemi, takže zemřou jen ve Spojených státech desítky milionů lidí.

Boris Cvek bagatelizuje nebezpečí koronavirové pandemie. Je to neodpovědné

24. 3. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


"Jak jsme vlastně vloni mohli zvládnout milion lidí, kteří navštívili doktora během šesti týdnů s klinickými příznaky chřipky, a tisíc čtyři sta mrtvých na chřipku, aniž jsme si toho všimli? Žádné zavírání škol, hospod, hranic, žádné roušky, žádných 200 miliard schodku, žádná sociální katastrofa na obzoru." - A vysmívá se jeho opatřením.

Je pozoruhodné, že Boris Cvek ignoruje četné epidemiologické a matematické studie, které dokazují, že tato pandemie je daleko nebezpečnější než sezónní epidemie chřipky.

Thomas Pueyo názorně ukazuje, co by se stalo, kdyby Babiš protipandemická opatření nepřijímal. Takto by to vypadalo v USA. USA mají 331 milionů obyvatel, vydělte si to pro ČR třiatřiceti. Dostanete tři čtvrtě milionu nakažených a 300 000 mrtvých. To není sezónní chřipka. Koronavirus má daleko větší nakažlivost a daleko větší úmrtnost než sezónní chřipka:


Zdroj: ZDE

Kromě toho, jak na to upozornil parazitolog dr. Michal Giboda i nejmenovaný čelný britský lékař, u COVIDU-19 hraje obrovskou roli virová zátěž: Když jste vystaveni vysokému množství viru, nemoc má velmi vážný průběh a může končit úmrtím, což se děje především zdravotníkům. Nejsem si vědom, že toto je případ sezónní chřipky.

Donald Trump i Boris Johnson zpočátku pandemii koronaviru bagatelizovali a srovnávali ji jako Bolsonaro s "chřipečkou". Teprve seznámení s fakty je vedlo k drastickým nápravným opatřením. Není to legrace a skutečnost, že i v běžné situaci umírají lidé (to víme!), je v tomto případě irelevantní.

Mynář odhalil děsivou podstatu vztahů Hrad - Peking

23. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Vít Kučík komentuje rozhovor s kancléřem prezidenta Miloše Zemana a poukazuje na to, že Mynář bezelstně odhaluje mafiánskou praxi v jednání s Čínou, které se dopouští oficiální představitelé ČR.
 

Toto otřesné (a zároveň poučné) čtení má jen dvě vysvětlení:

1) Mynář si to všechno tak trochu přibarvil, přifoukl, a zoufalou akci, kdy poníženě letí se šekem do Číny ubezpečit, že jejich směšná parta je navzdory okolnostem stále věrná, nějak obhájit a stejně zoufalým způsobem z ní ještě vytřískat nějaké PR a z nouze ctnost.

Memento mori - pokračování. Všechno nejlepší, pane prezidente!

23. 3. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut



Bolsonaro čelí čtvrtému dnu protestů v brazilských oknech


Populistický pravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro zaznamenal náhlou změnu své popularity. Už napočtvrté protestovaly v oknech miliony Brazilců, ve všech 27 hlavních městech a nejméně v 56 dalších městech. Bušili do kuchyňských hrnců na protest proti Bolsonarově naprosté ignoraci vážnosti pandemie COVID-19 a jeho vzdornému tvrzení, že to není nic jiného, než jen "chřipečka".

 

Stále teď číhá „přede dveřmi“ nejen virus (a nejen tam)!

23. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Nejde o cvičení v českém slohu; a zda je jedno říkat „přede dveřmi“, či „za dveřmi“! Vždyť to vyplyne spontánně ze situačního kontextu. Z které strany zrovna stojí mluvčí, který to říká. Je-li právě venku, zda ovšem má zároveň předepsanou roušku. A kde pak potenciálně zrovna bytuje ten třeba zrovna na svou oběť číhající koronavirus („covid-19“). Aby bylo možné uplatnit účinnou prevenci dalšího jeho exponenciálního šíření. (Španělská chřipka před sto lety trvala dva roky a zahynul přesně nezjištěný počet jejích obětí; někde nad 50 milionů.)

Jak národ vynalézá svou identitu

23. 3. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

 


Český přepis TEDx hovoru, který nedávno vyšel na téma, co spojuje cizince dohromady do entity, které říkáme národ.

Hovor byl součástí každoročního natáčení TEDx ISPrague, kde kromě studentů a učitelů Mezinárodní školy v Praze vystupují i přizvaní hosté, naposledy například Alaeddin Janid, zakladatel organizace Happy Caravan, která zajišťuje vzdělávání a humanitární pomoc pro děti v uprchlických táborech, Ajla Obradović, redaktorka Rádia Svobodná Evropa, či Michael Žantovský, současný ředitel Knihovny Václava Havla.



Jak tady dnes sedíme, tak většina z nás je víceméně ztotožněna s faktem, že se nacházíme v historicky českém hlavním městě, ve stejnojmenné zemi, a někteří z nás možná přemýšlí i nad půllitrem českého piva. Ale jak se stalo, že tuto zemi nazýváme českou, uvažujeme o Praze jako o české a místní pivo nazýváme českým?


Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Velká dubnová socialistická revoluce

23. 3. 2020 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty

Tak prý už vbrzku bude zaveden univerzální příjem! No dobře, ne tak docela. Zatím se budeme muset spokojit se sníženou úrokovou sazbou, tentokráte zřejmě až někam na úroveň komplexních čísel. A k tomu bude rozdáno 100, 200 nebo rovnou 1000 miliard. Miliarda sem, miliarda tam. Až je pak všichni budeme splácet, to se teprve bude bazírovat na každičkém haléři! Tedy všichni splácet; samozřejmě že víc ti, kteří mají míň.

Současná krize má způsobit revoluci v pojetí lidské práce. Ano, odteď se bude víc pracovat z domova. Korporát ušetří za kanceláře a proletáři celého světa se konečně spojí - online. Toto spojení na Facebooku má už nyní hodnotu 450 miliard dolarů!

Koronavírus a duša

23. 3. 2020 / Roland Lipták

čas čtení 5 minut

Autor je psycholog


Tieto dni všetci čelíme čomusi novému a nečakanému, malým neviditeľným molekulám, ktoré nás bez rozdielu ohrozujú. Preskakujú z tela na telo a keď to ide, zničia ho. Väčšina sme svedkami prvej takejto rozsiahlej hrozby vo svojom živote. Nevieme ako sa zachovať, čo robiť, čo bude ďalej. Vírusy prinášajú nepríjemné zmeny a témy, ktoré nám nerobia dobre. Zrazu je beh života behom pár dní úplne iný ako doteraz, musíme meniť svoj režim, zvyky, rytmy. Vždy žijeme vo svete možností, ale aj nemožností a nutností. Epidémia je veľká sila zvonku, ktorá sa nás nič nepýta, len sa deje a núti.

Česká republika má skutečně apokalypsu koronaviru a překonala 13 krát větší Japonsko v počtu nemocných...

23. 3. 2020 / Ivo Barteček

čas čtení 15 minut

 


Definice apokalypsy - „V přeneseném smyslu se termínu „apokalypsa„ užívá též pro charakteristiku katastrofy či válečného konfliktu, jejichž rozměry vedou k možnému zničení světa či jeho části. - https://cs.wikipedia.org/wiki/Apokalypsa„ - přesně naplňuje současnou situaci. Pokud v historii České republiky nikdy nebylo zakázáno vycházení z domu, oblasti nebo přikázáno nosit roušky dle článků „https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-cesku-je-293-pripadu-koronaviru-vlada-zakazala-volny-pohyb-lidi/1866566 - https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-zakazala-volny-pohyb-lidi-nakazenych-koronavirem-je-293/1866566„ a „Desatero k povinnému nošení roušek: Kde si ji lze sundat, za co hrozí pokuta – https://www.denik.cz/z_domova/povinne-rousky-co-hrozi-bez-ni-20200318.html“, pak pandemie koronaviru v České republice zcela jistě naplňuje definici rysů apokalypsy společně a obdoně s událostmi, jako byly:

Londýnské momentky

23. 3. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 3 minuty


Slunečná neděle je v Británii malý zázrak. V parcích se procházejí veselé skupinky. Cyklisté, pejskaři, běžci… Vše naprosto normální, dokud člověk nenarazí na první roušku, která uzemní jeho jarní nadšení.

Britové jsou velmi sebejistý národ. Nebo jde o jinou vlastnost…? Posuďte sami:


Angela Merkelová je v karanténě. V ČR zemřel první Čech

22. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Počet úmrtí na koronavirus dosáhl 15 308 osob, počet oficiálně potvrzených případů je 349 211.
- Německá kancléřka Merkelová nakažena koronavirem není. Podrobí se dalším testům. Je v izolaci.
- Maďarská opozice v parlamentě odmítla kontroverzní návrh, podle něhož by měl Orbán mít možnost vládnout pomocí dekretů. Orbán se ale chystá schválit tento zákon příští týden, kdy bude stačit dvoutřetinová většina, kterou má jeho strana.
- Podle guvernéra New Yorku Andrewa Cuomo je ve státě nyní 20 875 případů nákazy, dnes bylo potvrzeno 5707 nových případů. 13 procent těchto lidí je v nemocnici, asi čtvrtina z nich v intenzivní péči. Ve státě New York zemřelo 157 osob. Stát New York má kapacitu 53 000 lůžek, musí být zvýšena na 110 000. 
- Ve Španělsku zemřelo na koronavirus 2182 osob, přes noc počet vrostl o 462. V Íránu zemřelo 1812 osob, za posledních 24 hodin 127 osob.
- Počet nákaz v Německu se zřejmě snižuje a už není exponenciální, avšak Kochův institut varoval, že mnoho zdravotnických úřadů ještě nedodalo údaje pro víkend.
- Francouzský parlament hlasoval pro dvouměsíční mimořádný stav.
- Dva další lékaři zemřeli ve Francii na koronavirus. První zemřel v neděli.
- Více než miliarda lidí byla na světě požádána, aby zůstali doma.
- Ve Stockholmu zuří cestující, že snížení frekvence autobusů hromadné dopravy znamená, že cestující jsou nuceni jezdit v plných autobusech. Tentýž problém je v londýnském metru:


V Belgii zřejmě karanténa potrvá dalších osm týdnů. Snižuje se počet lidí přijímaných v nemocnici. Od 18. března smějí Belgičané jen do obchodů s potravinami, do lékárny a na procházku, pokud dodržují odstup 1,5 metru od druhých lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

- USA a západní země směřují ke katastrofě italského stylu:
- Dva britští lékaři navrhují systém masového testování obyvatelstva. Nejprve by mělo být testováno půl milionu zaměstnanců zdravotnictví, a to každý týden, pak zranitelní občané, pak nakažení a ti, kdo se z nákazy uzdravili. Usilují o souhlas vlády pro dovoz tisíců testovacích souborů z Číny. Jsou znepokojeni, že britští zdravotníci nejsou v současnosti testováni a Británie se řídí do katastrofy typu Itálie. Odhadují, že počet nakažených v Británii je patnáctkrát vyšší než jsou oficiálně zjištěné údaje. To by znamenalo, že virus v Británii nyní má 150 000 lidí a většina nebyla diagnostikována. Německo testuje čtyřikrát více obyvatel než Británie, a právě proto má nejnižší morbiditu na jednoho obyvatele v Evropě. Je to v důsledku toho, že dokáží zachytit nakažené osoby v asymptomatické fázi infekce, v prvních pěti dnech, než mají lidé příznaky. Tím, že uvalí na tyto lidi včas karanténu, omezují šíření infekce." Upozorňují, že masové testování by zabránilo úmrtí 70 procent osob, jimž je nad 60 let.
- Britská vláda v podstatě dočasně znárodnila železnice. Suspendovala koncese soukromých společností k provozu železniční dopravy.
- Boris Johnson v neděli v podvečer nekritizoval dostatečně ostře občany, kteří se v neděli za pěkného počasí houfně vydali do parků a nedodržovali dvoumetrový odstup. Ministr zdravotnictví Matt Hancock však v pondělí ráno zdůraznil, že takové chování je "velmi sobecké" a nevyloučil, že policie bude vynucovat, aby lidé dodržovali odstup.
- Naučte děti anglicky na filmech!
- Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová oznámila, že by se obyvatelé měli připravit na izolaci ve svých domovech, která by měla trvat čtyři týdny.
- Obyvatelé čínského města Wu-Chan mohou po několika týdnech karantény poprvé opustit své domovy, zatímco téměř třetině Američanů bylo řečeno, aby své domovy neopouštěli.
- Ve Velké Británii by mohla být zavedena obdobně drastická karanténní opatření jako v Itálii, varuje britský premiér Boris Johnson.
- Harvey Weinstein byl pozitivně testován na koronavirus.
- Podle lékařů a vědců by ztráta čichu mohla být klíčovým klinickým indikátorem u jinak bezpříznakových přenašečů COVID-19.
- V ČR zemřel na koronavirus pětadevadesátiletý pacient, měl další choroby. Celkem je v ČR oficiálně registrováno 1120 případů nákazy.
- Čtvrtý pacient v Irsku zemřel.
- První případ koronaviru zaznamenán v Sýrii.
- Arcibiskup canterburský se modlí na Twitteru: "Nechť Bůh vší naděje nám ukáže svou tvář a svou cestu temnotou, která nás obklopuje. Bůh může pracovat s námi a proměnit svět, přinést světlo, ať je naše současnost jakkoliv zoufalá."
- V neděli stoupl počet mrtvých ve Francii o 112 na 674. Počet potvrzených infekcí vzrostl o 1559 na 16018.
- V Anglii zemřel na koronavirus osmnáctiletý pacient. Měl zdravotní problémy. Je to nejmladší osoba, která zemřela v Anglii na koronavirus.
- Globální oděvní firma H&M oznámila, že začala vyrábět ochranné prostředky pro zdravotníky, roušky, rukavice a zástěry.
- 79 letý operní zpěvák Placido Domingo je nakažen koronavirem.
- Španělský premiér Pedro Sánchez apeloval na Evropskou unii, aby realizovala svůj vlastní "Marshallův plán" veřejných investic proti hluboké ekonomické krizi způsobené koronavirem. Španělsko je jednou z nejpostiženějších zemí. Zemřelo tam už 1720 osob a země má 28 572 potvrzených případů. Očekává se, že se počet případů zvýší, Španělsko zvyšuje testování. Asi 12 procent - 3475 potvrzených případů nákazy - jsou lékaři a zdravotníci. Španělům bylo zakázáno vycházet na ulici s výjimkou výjimečně nutných případů.
- Německá kancléřka Angela Merkelová (65) je v karanténě poté, co test lékaře, který ji očkoval, byl pozitivní na koronavirus. Merkelová předtím vyjádřila vděčnost Němcům, kteří dodržují zásady sociálního distancování. Zdůraznila, že je důležité, aby se lidé navzájem nepřibližovali na více než 1,5 metru.
- Řecký premiér zavádí od pondělí od 6 hodin ráno zákaz "bezdůvodného" vycházení.
- V Polsku se v neděli konalo šest doplňovacích voleb. Polsko plánuje prezidentské volby na 10. května. V Polsku jsou uzavřeny školy, kina a divadla a veřejná shromáždění více než 50 lidí. V Polsku bylo v neděli 627 nakažených a 7 úmrtí.
- Německo zakázalo setkávání více než 2 lidí, pokud nepracují na boji proti šíření koronaviru.
- Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že od pondělka zavádí Španělsko zákaz vstupu na 30 dní pro většinu cizinců bez povolení k pobytu.
- 23 mrtvých a 83 zraněných je důsledek vzbouření ve věznici v Bogotě. Věznice v Kolumbii jsou terčem vzbouření vězňů, kteří požadují lepší ochranu před koronavirem.  
- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: "Život by vám v této chvíli neměl připadat úplně normální. Tak jestli vám připadá normální, ptejte se sami sebe, co děláte špatně. Protože ohrožujete život druhých. Nesrocujte se venku, v parcích a na plážích!"  
- Lombardie zaznamenala dalších 360 mrtvých. Celkem tam už zemřelo 3450 osob. Celkový počet mrtvých v Itálii dosáhl 4825 osob - je nejvyšší na světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Zatím neexistuje proti koronaviru žádný lék. Ale:

22. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

 

- Britské zdravotnictví okamžitě zahajuje druhou etapu zkoušek léku firmy Synairgen z anglického Southamptonu. Součástí léku je interferon beta, molekula která tvoří součást obranného mechanismu plic v boji proti virům. Vysvětluje Ian Hall, profesor molekulárního lékařství z University v Nottinghamu: "Strategie je poskytnout plicím více této molekuly, a to by mělo pomoci snížit vážnost infekce COVID-19, zejména u lidí, jejich imunitní reakce na virus je snížena." Etapa II testů tohoto léku, kdy ani lékař, ani pacient neví, zda dostává lék anebo placebo, má být zahájena "okamžitě". Lék byl vyvíjen už před koronavirovou krizí pro chronickou obstruktivní plicní nemoc. Pokud by byly testy úspěšné i pro COVID-19, mělo by to omezit vážnost choroby a snížit její úmrtnost.

Japonci zřejmě mají proti koronaviru relativně účinný lék

22. 3. 2020 / Zdeněk Slanina

čas čtení 9 minut

Foto: Tabletky preparátu Avigan/Favipiravir původně vyvinutého výzkumníky Toyama Chemical Co. proti virům chřipky (je na nich přepis jména Avigan japonskou abecedou katakana).

Pozn. red. Toto je velmi zajímavý článek od našeho spolupracovníka na Dálném východě Zdeňka Slaniny. Je však nutno upozornit, že média informují, že zatímco favipiravir zřejmě blokuje schopnost koronaviru se v pacientově těle rozmnožovat, jeho účinnost byla zaznamenána pouze při podávání v rané fázi nákazy – jakmile se totiž koronavirus v těle pacienta už rozmnožil, favipiravir je neúčinný. Nefunguje proti těžkým případům nákazy. K tomu četné mezinárodní zdroje, např. ZDE.

Spolupracovník Britských listů, podnikatel Marek Beneš nabídl české vládě, že okamžitě zařídí dovoz favipiraviru do České republiky, za minimální cenu. Odmítla to. Marek Beneš k tomu napsal:

O léku psal The Guardian a The Times a mám spojení přímo na oficiálního zástupce firmy, jež má zmocnění japonské vlády. Česká vláda vše okázale ignoruje a zástupce firmy ani nekontaktuje! Mohli ten lék aspoň vyzkoušet. Lék se použivá i jako prevence pro zdravotniky. Právě lék koupily vlády Indie, Rumunska a Izraele!

* * *

Minulé úterý bylo v Pekingu oznámeno, že japonský preparát Favipiravir, v Japonsku schválený proti chřipce už v r. 2014, má také být účinný proti koronaviru. Na čínský průlom nejrychleji zareagovaly Indonésie a Írán, a nepřímo i president Trump.

Dopis Babišovi: Čeští zdravotníci jsou stále ohroženi

22. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Tiskové sdělení

Asociace českých a moravských nemocnic považuje za nutné předsedu vlády ČR upozornit, že ministr zdravotnictví ztrácí důvěru regionálních nemocnic a jejich pracovníků.

Ani po předchozích upozorněních se stav vybavení ochrannými prostředky v naprosté většině ze 118 nemocnic a zařízení AČMN nezlepšil. Ba naopak, nebyly z jeho strany splněny ani sliby rozdělení ochranných prostředků, zabezpečovaných současným leteckým mostem.

4575

Kampaň #PosliBabičce

22. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Hoaxy, lži a smyšlené báchorky o koronaviru jsou nebezpečnější než kdy jindy – netýkají se už jen politiky, ale v aktuální situaci akutní epidemie i zdraví a životů lidí.

Velká část z nich se šíří řetězovými maily, kde útočí přímo na nejzranitelnější z nás –  seniory. Čeští elfové se dlouhodobě zabývají vyhodnocováním dezinformačních řetězových mailů. Ve spolupráci s Českým červeným křížem spouští kampaň #PošliBabičce, která vyvrací nebezpečné hoaxy a adresuje pravdivé informace ohledně ochrany před epidemií těm nejzranitelnějším.


Chcete pomoci své babičce a dědovi?


S jejich souhlasem nám dejte jejich email, na který máme posílat ověřená fakta a doporučení, jak by se měli chovat v době krizové situace. Informace jsou připravovány ve spolupráci s Českým červeným křížem a data budou využita pouze pro účely této osvětové kampaně.

V Záhřebu bylo zemětřesení, lidem bylo doporučeno, ať z izolace vyjdou do ulic

22. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Blbci. Angličané v neděli odpoledne v londýnském parku Victoria Park:

- Sebeizolace anglického stylu. Město Hull:


- Před soud v Británii byl postaven muž, který vyráběl falešné testovací zařízení na koronavirus a prodával je po světě. Devětapadesátiletý Frank Ludlow byl zatčen nedaleko místní pošty ve West Sussexu poté, co policie v USA zkonfiskovala 60 údajných "testovacích souborů" v USA. Soubory zadržela americká celnice v Los Angeles. Obsahovaly "nesmírně škodlivé" chemikálie, jimiž si uživatelé měli vyplachovat ústa. Lidé jsou varováni, aby je nepoužívali.

- První případ nákazy koronaviru byl zaznamenán v britském ženském detenčním středisku pro imigranty v Yarls Wood. Šíří se tam panika. Probíhá soudní řízení, požadující, aby byli imigranti z detenčního střediska propuštěni.

- Británie má nyní 5018 potvrzených případů nákazy koronavirem, 247 lidí zemřelo. ZDE 


- V neděli ráno došlo v Záhřebu k sérii zemětřesení. Většina obyvatel vyběhla do ulic navzdory principu sociálního distancování. Zemětřesení bylo o velikosti 5,3 na Richterově škále, jedno dítě bylo vážně zraněno a budovy po celém městě byly poškozeny, včetně věže hlavní katedrály. Epicentrum bylo asi šest kilometrů severně od Záhřebu. Armáda pomáhá odklízet trosky. Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović uvedl v neděli, že úřady se snaží zvládat obojí krizi, ale že koronavirus je vážnější hrozbou zemi než zemětřesení. Apeloval na lidi v ulicích, aby mezi sebou udržovali odstup.

- ČR: Tisíc sedmdesát čtyři detekovaných v ČR, z toho 74 hospitalizovaných (7%) a 19 na JIP (2%). Nikdo mrtvý. ZDE

- O nebezpečí idiotů v britské vládě: Dnešní Sunday Times:

Při soukromém jednání koncem února [Johnsonův hlavní, nevolený poradce] Dominic Cummings vysvětlil strategii britské vlády. Že je přesvědčena, že bude-li virem nakaženo 60-80 procent obyvatelstva, země získá "imunitu stáda". Strategií britské vlády mělo být dovolit, aby země získala tuto "imunitu stáda. Tím se ochrání ekonomika a jestliže to znamená, že pár penzistů umře, tak co." - Až na poslední chvíli Johnsonova vláda zrušila tuto strategii poté, co upozornila děsivá studie z Imperial College, že tato strategie povede k naprostému zahlcení státního zdravotnictví umírajícími, k rozkladu zdravotnictví a k naprostému chaosu v zemi. Johnson nyní - opožděně - apeluje na občany, aby zůstávali doma, jinak dojde k celospolečenské katastrofě. - Komentátoři na Twitteru upozorňují, že Cummingsonovo jednání zavání trestným činem. Je přímo odpovědný za smrt nevinných lidí, k níž zřejmě v nadcházejících dnech v důsledku odkladů britské vlády dojde. Idioti ultrapravičáci. Ukazuje se, že omezená ultrapravicová ideologie je pro takovouto krizi naprosto nepoužitelná. Vraždí lidi.  (JČ)
- V Británii je krásně a lidé zahlcují přírodu. Činitelé v turistických oblastech varují, že to je nepřijatelné. Chtějí, aby lidi zůstávali doma a nehromadili se venku. Skotští politikové a pracovníci skotských turistických institucí v severoskotské divočině apelovali na občany, aby do pustiny nejezdili a neohrožovali tamějši obyvatele. National Trust sice upozornil, že lidé mohou jet do přírody, jenže toho zneužívá příliš mnoho lidí:


- Počet infekcí v Německu stoupl o 1948 na 18 610. Zemřelo dalších 9 lidí.

- V Kongu ohrožuje koronavirus vzácné horské gorily. Horské gorily mají náklonnost k stejným chorobám dýchacích cest, které postihují lidi. Běžná chřipka dokáže gorilu usmrtit, proto k nim turisti normálně nemají přístup.

- V Íránu stoupl počet mrtvých o 129 (8 procent) na 1685, počet případů nakažených o 1028 (5 procent) na 21 638.

- Počet mrtvých ve Španělsku stoupl za poslední den o téměř 394 - o 30 procent - na 1720. Počet potvrzených případů nákazy o 3646 (o 15 procent) na 28 572. Vláda prodloužila mimořádný stav z původních 15 dnů o dalších 15 dnů.

- Austrálie omezila podnikání, avšak školy zůstávají otevřeny. Premiér Scott Morrison uvedl, že restaurace a další místa veřejného setkávání musejí být uzavřeny, protože lidé nerespektují doporučení, aby mezi sebou udržovali sociální distanci.

- Hongkong zaznamenal 44 dalších případů, druhý nejvyšší nárůst za 24 hodin. V pátek zaznamenal dosud nejvyšší nárůst případů za 24 hodin, 48. Z těch 44 nových případů je 29 případů ze zahraničí.  

- Zdravotní sestry v britském zdravotnictví se snaží chránit vším, co najdou - dávají si na hlavu zástěry z PVC, kupují si holínky, kolem nohou si motají klinické odpadkové pytle. Téměř 4000 britských zdravotníků poslalo otevřený dopis Borisu Johnsonovi, vydaný v dnešních Sunday Times, požadující, aby jim zajistil potřebné ochrannéí pomůcky. Nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky je nepřijatelný, píší.

- Britská vláda nevyloučila, že zavede přísný zákaz vycházení jako v Itálii, pokud to bude zapotřebí pro boj proti pandemii. Britská vláda posílá individuální dopisy 1,5 milionu britských občanů, identifikovaných jako zranitelné, aby v nadcházejících 12 týdnech nevycházeli z domu.

- Ruská armáda posílá lékařskou pomoc do Itálie, včetně mobilních dezinfeknčích jednotek a lékařských odborníků.

- Malajsko vyslalo armádu do ulic, aby si vynutila sociální distancování, které lidé nedodržují.

- Havajské ostrovy se staly prvním americkým státem, které zavedly čtrnáctidenní karanténu pro všechny nové příchozí.

- Afghánistán potvrdil 10 nových případů nákazy.

- Rumunsko zaznamenalo první úmrtí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



V Itálii v sobotu stoupl počet mrtvých o 793 na 4825

22. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Italská vláda právě oznámila. že uzavírá "všechny výrobní činnosti v zemi, které nejsou životně důležité, poté, co v sobotu stoupl počet mrtvých o 793 na 4825. Otevřeny zůstanou jen obchody s potravinami a lékárny, pošty, banky a základní veřejná doprava, oznámil premiér Giuseppe Conte. Italská policie obžalovala více než 60 000 občanů, že porušili zákaz vycházení.

- Celosvětově je odhad počtu nakažených 306 677, počet mrtvých 13 017. ZDE

- Boris Johnson uzavřel restaurace, hostince a fitka v pátek teprve, až mu Macron pohrozil, že když to neudělá, Francie zablokuje Britům přístup do země:
- Boris Johnson vydal v sobotu vážné varování, že se epidemie "zintenzivňuje" a že hrozí, že zdravotnictví bude "zahlceno" tak, jak se to stalo v Itálii, pokud lidé nebudou dodržovat vládní doporučení, aby se nepřibližovali k druhým osobám. Vláda také apelovala na 1,5 milionu osob v Anglii, jejichž život je ohrožen v důsledku jejich nemocí, aby nevycházeli z domova. Všichni tito občané dostanou osobní dopis, aby nevycházeli na ulici od pondělí alespoň po 12 týdnů. Britská vláda také oznámila nový systém místní podpory, aby lidé v domácí karanténě dostávali potraviny. V plánování pomáhá armáda.

- Britští lékaři varují, že koronavirus rozvrátí britské zdravotnictví. Počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči, aby byli zachráněni před smrtí, se každé tři dny zdvojnásobuje. Nejhůř postižený je Londýn, ale ostatní části země budou brzo postiženy stejně. Počet pacientů, vyžadujících nejintenzivnější péči, vzrostl z 50 dne 9. března na téměř 200 dne 19. března a lékaři se obávají, že během několika týdnů zahltí vlna těchto případů zdravotnictví po celé zemi. ZDE 

- Východoasijské země jednaly, Západ plýtval časem. Tchajwan, s těsnými styky s Čínou, zaznamenal jen 153 případů nákazy koronaviru a dvě úmrtí. Itálie 47 000 případů a 4825 případů úmrtí. Východoasijské země dokázaly koronavirus zvládnout kombinací sociálního distancování, intenzivního testování a vysledovávání kontaktů nakažených lidí. Většina západních zemí nedělala v podstatě nic a očekávala, že epidemie bude zvládnuta jinde. Jižní Korea zpočátku měla vážnou epidemii, ale zvládla ji rigorózním programem testování a vyhledáváním kontaktů nakažených lidí.  ZDE 

- V New Orleansu zemřela na koronavirus devětatřicetiletá Natasha Ott. Před jedenácti dny měla pocit, že na ni leze chřipka. Nechala se otestovat na koronavirus, výsledky ale nepřišly. O pět dní později byla nalezena mrtvá ve své kuchyni. ZDE  

- Bílý dům chce stimulovat americkou ekonomiku balíkem 2 bilionů dolarů. ZDE  

ČR: Tento stát řídí šílenci

22. 3. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

V těžké době se snažím vyhýbat silným slovům, ale je to náročné.

Vláda vítá ochranné pomůcky tiskovou konferencí! Ochranné pomůcky děkují za přivítání a slibují, že budou věrně chránit.

Řekněte mě jediný praktický smysl tohoto jednání. Sedne si Babiš za volant ještěrky a začne nakládat? Začne Schillerová osobně kontrolovat dodáky a orazítkuje výdajový pokladní doklad? Bude Hamáček ověřovat osobně kvalitu přivezeného tovaru?

Príležitosť

21. 3. 2020 / Jana Bryjová

čas čtení 3 minuty

Naši predkovia poctivo kráčali životom nesúc na ramenách ťažobu svojich osudov, my sa vznášame. Vznášame sa vo virtuálnom priestore. A hrozí nám že uletíme. Hrozí nám, že stratíme kontakt. Stratíme kontakt predovšetkým so sebou. Naše najintímnejšie súkromie sa stáva vecou verejnou. Sekunda za sekundou zaplavujeme svet banalitami nášho žitia. Vstupujeme na javiská a dožadujeme sa potlesku. Je to paradox doby. O to viac sa vypína jej absurdnosť v súčasnom svete zaplavenom smrteľným vírusom. Snímame, fotíme, zdieľame a lajkujeme. Zrkadlíme sa v očiach okolia. Potreba byť zrkadlený je charakteristickým atribútom dnešnej doby.

Doba virová

21. 3. 2020 / Milan Čech

čas čtení 7 minut

Vir je zvláštní entita. V podstatě ani není živý, není schopen života, nedokáže sám vykonávat procesy, které má i ten nejprimitivnější (jednobuněčný) živý organismus. Je to takový malý parazit, který i ke svému rozmnožení musí použít aparát hostitele, jehož tím ničí. Replikace genetického kódu viru a výroba jeho dalších komponent probíhá jen díky „výrobním prostředkům“ a stavebnímu materiálu napadeného, který místo toho, aby vyráběl svoje vlastní "výrobky" a fungoval tak, jak je pro jeho život potřebné, začne přesouvat svou vnitrobuněčnou produkci na výrobní program, který požaduje vir. A ten malý sobec má úplně jasno v tom, co chce - sám sebe, v co největším počtu, tedy chce proměnit výrobní linku v buňce na ten jeden posvátný výrobek. Malý parazitický vir ovládne celou nepoměrně sofistikovanější, komplexnější a větší buňku. Má na to různé strategie a mechanismy. A to nakonec napadeného poškodí nebo zabije. Zničí ho jeho vlastní víra v to, že to, co požaduje onen parazit, je jeho vlastní a správná činnost, která mu zajistí funkční budoucnost.

Konec je tady!

21. 3. 2020 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta

 

Vláda ve večerním speciálu na ČT24 sdělila, že ČR je na konec světa připravena nejlépe ze všech států. Do ekonomiky bude napumpována injekce morfia. „Milion litrů. Miliarda litrů. Nebo kolik,“ upřesnil premiér Babiš.

Dále ministr Vojtěch čtyři hodiny vysvětloval, že „bll bllbbll bl a blbl eee“, čili že důchodci by měli chodit do lékáren už v sedm ráno.

Koronavirus: Co očekávat od čínské vlády

21. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 


3) Poté budou po českých politicích tvrdě vyžadovat, aby se drželi tohoto narativu „jediná Čína pomohla ČR“ (podobně jako TO nyní probíhá v Itálii a Srbsku) a kdo se z nej bude vybočovat, toho budou privátnbě tlačit a po ostatních politicich požadovat, aby ho umravnili (jak to chtěli po českých politicích proti Hřibovi a Kuberovi).

4) Následně budou fungovat jako Rusové („Zachránili jsme vás od nacismu, tak bute poslušní“): budou požadovat:

A) Odstřihnutí Tchajwanu (zrušení Vystrčilovy cesty, možná další kroky ČR proti TW).
B) Změkčení postupu ČR vůči Huawei (na krabicích čínske „pomoci“ byla loga Huawei například v LT a NL, co víme)
C) „Zahájení nove etapy česko-čínskych vztahu“ 😊 aby české  instituce přestaly řesit všechno dosavadní čínské vydírání česke strany).

EU poskytla ČR pro boj proti pandemii 30 miliard

21. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


Realita českého zdravotnictví

21. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tohle bude v následujících týdnech patrně hodně sledovaná stránka, konstatuje Bohumil Kartous:

COVID-19: Realita českého zdravotnictví

Sdílejte s námi své zkušenosti z krizového provozu!

https://www.facebook.com/covid19.zdravotnici/



TOP 5 CZ skupiny týkající se koronaviru


KORONAVIRUS AKTUÁLNĚ/lidé pro lidi
8 210 členů, 20. 3. 2020
3 200 příspěvků/den

koronavirus Covid-19 v LIBERECKÉM KRAJI
5 599 členů, 20. 3. 2020
440 příspěvků/den

Koronavirus (Covid 19) v Olomouckém kraji
1 345 členů, 20. 3. 2020
30 příspěvků/den

Koronavirus COVID-19 Česká republika INFORMACE / POMOC
1 213 členů, 20. 3. 2020
40 příspěvků/den

Koronavirus pro neslyšící v ČR
1 235 členů, 20. 3. 2020
210 příspěvků/den
https://www.facebook.com/groups/647301479390228/

Velká voda

21. 3. 2020 / Adalbert Kolínský

čas čtení 4 minuty

Tento příběh je fikcí. Podobnost s jakýmikoli nouzovými či krizovými stavy nebo žijícími politiky je čistě náhodná.

Vláda: Není třeba panikařit. I kdyby náhodou pršelo déle, máme všechno připravené. Ale nebude to potřeba, máme zaručené informace z ČHMÚ, že pršet brzy přestane, a povodí nehlásí žádné problémy.

Povodí Labe: Evakuujeme budovu, všechno je pod vodou.

Povodí Vltavy: . . . - - - . . .

Povodí Malše: „volaný účastník není k dispozici, prosím...“

Američtí zpravodajci během ledna a února Bílý dům varovali před možným vypuknutím pandemie

21. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské agentury v lednu a únoru přinášely zlověstná, utajovaná varování o globálním nebezpečí, které koronavirus představuje. Prezident Trump a zákonodárci však tuto hrozbu bagatelizovali a nebyli schopni realizovat účinnou akci, jež by mohla šíření patogenu zpomalit. Tvrdí to představitelé, kteří jsou obeznámeni se zprávami špionážních agentur, jak uvedl list Washington Post.

Hotely v centru Londýna nabídnou ubytování bezdomovcům

21. 3. 2020

čas čtení 3 minuty


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Šéf Světové zdravotnické organizace varoval mladé lidi, aby si nemysleli, že jsou vůči koronaviru nezranitelní. "Můžete skončit s vážnou nemocí v nemocnici po mnoho týdnů."

- Na ochranu proti koronaviru nabídnou hotely v centru Londýna ubytování bezdomovcům. Začíná to zkusmo o tomto víkendu, kdy hotely nabídnou 300 pokojů zranitelným lidem, známým charitativním organizacím. Bezdomovci mají daleko více chorob, včetně chorob dýchacích cest, než širší obyvatelstvo. Také je nepravděpodobné, že budou plně respektovat doporučení úřadů o sebedistanci.

- Hlavní britské supermarkety byly požádány, aby začaly zásobovat centra rozdávající potraviny pro nemajetné, po několika dnech, kdy drasticky stoupla poptávka po potravinách zadarmo od lidí, postižených dopadem epidemie koronaviru. Mnoho charitativních organizací uvádí, že nemají možnost získat další potraviny, přestože se na ně obracejí nyní tisíce lidí o pomoc, a jiné upozorňují, že jsou zahlceny, protože stovky starších občanů, které je pravidelně používaly, byly donuceny uchýlit se do domácí karantény.

- Počet mrtvých ve Španělsku přesáhl 1300 osob. V pátek jich ještě bylo jen 1002. Počet registrovaných nakažených stoupl v sobotu na 24 926 z pátečního počtu 19 980.

- Maďarská vláda usiluje o zavedení trvalého mimořádného stavu. To má Orbánovi umožnit vládnout prostřednictvím dekretů a trestat vězením až pěti let kohokoliv, kdo bude o pandemii šířit falešné informace. Orbán je obviňován, že se snaží situace zneužít k zavádění dikatury.   O tomto zákonném návrhu se má hlasovat v pondělí, musí ho schválit 4/5 většina, média uvádějí, že ho liberálníá opozice možná bude schopna blokovat.  ZDE 

. O autoritářský přístup se snaží i izraelský premiér Netanjahu, který právě zablokoval práci soudu, které ho měly soudit.  ZDE 

- Britská vláda uvažuje, že zestátní letecké společnosti:


Vlády po světě se snaží zneužívat pandemie k omezování svobody projevu a lidských práv:


Německý stát Badensko-Württembersko nabízí lůžka intenzivní péče pacientům z Francie na druhé straně hranice:

- Koronavirus po světě neodpovědně rozšířilo tyrolské lyžařské středisko Ischgl, které z komerčních důvodů odmítlo uzavřít svůj provoz až do 16. března, přestože dostávalo z mnoha zemí světa varování, že se odtamtud vracejí lyžaři nakaženi! ZDE  

30614

Církev by měla během pandemie umožnit vznik dočasných nemocnic či ubytoven pro bezdomovce v klášterech. Místo toho staví „morový sloup“

21. 3. 2020 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Křesťané ve starověku prosluli obětavou péčí o nemocné, což na nich obdivovali i vyznavači jiných kultů. Nyní by se katolická církev měla přihlásit k této tradici a nabídnout obrovské nevyužité kapacity klášterů ke zřízení improvizovaných nemocnic, kde by se mohli léčit pacienti nakažení virem SARS-CoV-2. Pokud by vládní krizový štáb tuto velkorysou nabídku odmítl, může církev pomoci bližním jinak a dočasně ubytovat lidi bez přístřeší.

O hloupostech Václava Klause mladšího

21. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Václav Klaus ml.: "...máme také Libušino proroctví: „Můj drahý národ český neskoná, on pekla hrůzy slavně překoná!“ Toto proroctví platí po staletí. Bude platit i nadále."

Píše Štefan  Švec: Toto "Libušino" proroctví pochází ze Smetanovy opery Libuše, uvedené roku 1881 (její libreto bylo mimochodem napsané podle falešného Rukopisu zelenohorského a navíc původně německy, což nic neubírá na její kráse). Rozhodně tedy neplatí "po staletí", ale maximálně 140 let. Kněžna Libuše, pokud existovala, nic takového určitě neřekla, už proto, že koncept národa v její době nedával smysl. Panenko skákavá, kdy si už konečně přestanou vytírat vlastenectvím hubu lidi, kteří o své vlasti vůbec nic nevědí???

Nechte toho válčení, soudruzi

21. 3. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty

Mezi myšlenkou, slovem a činem bývá krátká cesta, někdy zkrat a bum, bác. Naše současná situace vyžaduje pojmenování, a tak jsem hledal, jak naši politici, správci záležitostí veřejných současnost označují.

Nikoho nepřekvapí, že nejčastější metaforou dneška je metafora války. Od Řecka po Španělsko, od Francie po naši zemi milovanou všude to samé sousloví: "Jsme ve válce!" a jedno, jestli se rozohňuje samolibý francouzský maník, který zemi přivedl již před tím do permanentního revolučního stavu nebo někdejší vyučující vojenské akademie J. E. Purkyně. Výsledek je stejný: už jen čekat na povědomé bum, bum, bum, bum a doufat, že se z ampliónu ozdobeného červeným varováním před poslechem cizího rozhlasu ozve hlas ohlašující britské královské a imperiální vysílání a soused nás přitom nepřistihne.

Aktivní vyhledávání infikovaných místo pasivního sčítání nemocných

21. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 6 minut

 

Kolik lidí je v České republice infikováno novým typem koronaviru který dostal označení SARS-CoV-2 a způsobuje nemoc COVID-19. Jsou všichni infikovaní též nemocní, nebo onemocněli jenom někteří z infikovaných? Co určuje, kdo je jenom nosič koronaviru a kdo onemocní COVID-19? Takové otázky si už v sedmdesátých letech dvacátého století kladla Světová zdravotnická organizace (WHO), která shledala, že všeobecně je více infikovaných než nemocných.

Státník

21. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka:


V posledních dnech se po nás žádá, abychom učinili změny ve svém životě, které by byly před několika týdny nepředstavitelné. Covid-19 je největší výzvou našeho života. Počet případů ostře vzroste. Musíme dělat všechno, co je v našich silách, abychom to zpomalili a zachránili životy. Takže k vám chci promluvit přímo o tom, co můžeme my všichni dělat, abychom pomohli. Chci také nabídnout povzbuzení v době, o níž vím, že je plná úzkosti.

Všichni musíme nyní jednat tak, abychom zpomalili šíření viru. Mýt si pravidelně ruce je důležité. Musíme ale také snížit počet lidí, s nimiž se setkáváme a s nimiž přicházíme do styku. To znamená zůstávat doma, jestliže vy, nebo někdo ve vašem domě má vysokou teplotu, anebo nový a trvalý kašel. Pro všechny z nás to znamená pracovat z domova, pokud je to možné,  vyhýbat se veřejné dopravě a nestýkat se s přáteli ve skupinách.

Také žádáme lidi, aby nechodili na místa, kde je plno, jako jsou hostince, restaurace a kina. Ale mohu potvrdit, že vzhledem k doporučením z dnešního odpoledne od našich vědců a od hlavního zdravotníka, že má-li to být efektivní, musí být zaveden přísný zákaz, žádám nyní restaurace, kavárny, hostince, fitka a kina, aby zrušila svůj provoz.

Vím, jak je to obtížné. Ale je životně důležité snížit riziko nakažení virem a snížit riziko nakažení těch, kdo jsou nejzranitelnější, že vážně onemocní nebo zemřou.  Krátce řečeno, zachrání to životy. Také to poskytne našemu zdravotnictví nejlepší šanci, jak si s tím poradit.

Ve zdravotnictví jsme zavedli mimořádný stav. Činíme kroky k tomu, abychom zvýšili kapacitu našich nemocnic a jednotek intenzivní péče. Avšak ti, kteří pracují ve zdravotnictví a v sociální péči, budou podrobeni takové zkoušce, jakou dosud nikdy nezažili. Většina z nás má přátele a příbuzné, kteří pracují ve zdravotnictví. Mezi nimi jsou má vlastní sestra a snacha. Vděčnost, kterou jim všem dlužíme, je obrovská.

Covid-19 je zdravotnická krize. Avšak kroky, které proti ní podnikáme, destabilizují i naši ekonomiku. Kromě toho, že jste znepokojeni virem, mnozí z vás mají silné obavy o své zaměstnání a o svůj příjem. Skotská vláda udělá všechno, co je v našich silách, abychom vás podpořili. Jako vláda vás žádáme, abyste učinili bezprecedentní kroky, takže míra podpory, kterou pro vás poskytujeme my, musí být také bezprecedentní.

Závěrem, takováto krize bude mít dopad na duševní stav občanů. Starším lidem: žádáme vás, abyste se izolovali od svých vnoučat. Od těch, které milujete. To je obtížné. Ale je to pro vaši ochranu. Abyste s námi zůstali a viděli je, jak vyrůstají. Dětem: vím, že tohle je podivná doba. Zrušili vám školu a vy nebudete moci trávit čas s přáteli. Dospělí kolem vás jsou pravděpodobně také trochu vystresovaní. Tak jim pomáhejte. Dělejte, co vám radí. Učte se a dělejte své domácí úkoly. Ale nezapomínejte se bavit. A myjte si ruce.

A všichni se o sebe navzájem starejme. V době krize se navzájem potřebujeme víc, přestože se nám nařizuje, abychom se izolovali. Avšak můžeme stále ještě komunikovat a nabízet útěchu. Moderní technologie je někdy kletbou. Nyní může být prostředkem pro přežití. Telefonujte nebo skypujte těm, které máte rádi. Posílejte esemesky sousedům nebo jim hoďte do schránky vzkaz s dotazem, jestli  nepotřebují pomoc. Možná dokonce napište dopis prarodičům. Podporujte své místní podniky, jestli můžete.

Ale prosím, nenakupujte panikářsky. Všeho je dostatek, pokud se všichni budeme chovat odpovědně.

Vstupujeme do bouřlivých vod. A zatím vám nemohu říci, kdy dosáhneme suché země. Mohu vám přislíbit, že jako vaše premiérka, udělám všechno, co je v mých silách, abych vás tímto provedla. Ale potřebuju vaši pomoc. Potřebuju, abyste dodržovali, co od vás chtějí zdravotníci, a potřebuju, abyste se starali o lidi kolem sebe.

Není pochyb, že před námi jsou těžké dny. Ale končím s nadějí a vírou: Tato krize nám připomíná, jak křehký je náš svět. Ale také nám připomíná to, co je opravdu důležité. Zdraví, láska, solidarita. Se soucitem a s laskavostí a s nasazením a odborností našeho zdravotnictví můžeme tohle překonat. A překonáme to.

Děkuji vám za všechno, čím pomáháte.

Brazílie: rychlé šíření infekce na jihu, zavírání měst na severu

20. 3. 2020 / Aleš Vrbata

čas čtení 7 minut

Foto: Dnešní Lisabon


Největší jihoamerická země je znepokojena nečekaným vzestupem počtu infikovaných. Na severovýchodě země to není příliš patrné, ale na jihu jsou již 4 úmrtí a počet nakažených se brzy přehoupne přes 500 potvrzených případů.

Když jsem v neděli 15. března odlétal přes Lisabon odlétal do brazilského Salvadoru, byl jsem překvapen, že společně se mnou v letadle seděli jednak Brazilci z jižního, tak ze severního konce země. Když se s nimi dal do řeči, bylo zřejmé, že si uvědomují vážnost situace v Česku, ale nepomýšlejí na podobný scénař ve své vlasti. Situace se ale začala měnit v okamžiku, kdy jsem dorazil do Lisabonu. Jednodenní pobyt v liduprázdném městě mi doplnilo vysílání místního televizního kanálu RTP3.

Proč jsme tak fascinování Lombardií a ne spíše Norskem?

20. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V žádném případě nechci zlehčovat tragickou situaci v Itálii. Zejména v Lombardii se děje naprostá katastrofa (je zajímavé, že v jižní Itálii jsou na tom stále mnohem lépe, dokonce i na Sícilii). Jenže v jiných zemích, zejména skandinávských, to rozhodně tak zle nevypadá. Co kdyby někdo udělal reportáž o tom, jak covid zvládají v Norsku nebo Švédsku nebo Švýcarsku? Díval by se na to někdo?

Lidé nejsou vůbec informovaní a bojí se

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Zdá se nám, že lidi nejsou v souvislosti s epidemií koronaviru vůbec informovaní. Ani na Sardinii, ani na Korsice. Až třetí den jsme si všimli, že lidé mají v autech roušky, teprve pak bylo vidět, že se něco děje. Na lodi z Itálie do Francie byl český páreček. Přiletěli na Sardinii, měli zrušený let, ale vůbec to dopředu nevěděli, tvrdí česko-rumunský pár, který si nepřál být jmenován a který cestoval ze Sardinie na Korsiku, kde uvízl.

 

ČRo: Jak koronavirus ovlivní české školství? Učitelé musí slevit, diskutujme o podstatě výchovy, apeluje expert na vzdělávání

20. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor pro Český rozhlas: Pandemie koronaviru může mít na společnost minimálně jeden dobrý vliv. Výrazně přispěje k digitalizaci školství, soudí Bob Kartous ze společnosti EDUin. „Situace učitele donutila seznamovat se s prostředky digitální komunikace a aplikovat je,“ vysvětluje. Vyvstává ale jiný problém: učitelé mají tendenci děti i rodiče přetěžovat úkoly. Jak mají rodiče skloubit home office a částečné suplování role školy? A objevují se už nyní nové zajímavé možnosti ve výuce?


Britská vláda bude hradit platy zaměstnancům firem, které v důsledku pandemie bankrotují

20. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus
 
- New York Times: Výzkumíci z Kolumbijské univerzity varují, že i kdyby se v USA podařilo redukovat míru přenosu koronaviru na polovinu, což je ale nadlidský úkol, v průběhu dvou měsíců by se mohlo nakazit 650 tisíc Američanů.
- Vysvětlení, proč v Německu dosud na koronavirus zemřelo tak málo lidí a potažmo v Česku zatím nikdo) přinesl v pátek večer v Channel 4 News německý europoslanec a lékař Peter Liese (ZDE , od minuty 6.15). Ano, Německo má daleko víc lůžek na odděleních intenzivní péče, ale hlavním rozdílem je, že nákaza se z Itálie rozšířila do Německa (a potažmo také do Česka) prostřednictvím lyžařů, kteří navštívili italská lyžařská střediska. Vzhledem k tomu, že lyžaři jsou mladí, na koronavirus neumírají. Je to ale proto, že epidemie koronaviru mezi lyžaři navrátivšími se z Itálie je teprve první etapou pandemie - až od nynějška se virus začne šířit, v Německu i v Česku, do starších ročníků - tedy očekávejme nárůst úmrtnosti. Liese nevyloučil, že vysoké procento úmrtnosti v Itálii je také možným důsledkem  skutečnosti, že mnoho případů nákazy koronavirem zůstává v Itálii neidentifikovaných, zatímco Německo testuje obyvatelstvo na koronavirus daleko efektivněji. Jiné vysvětlení, přímo z Itálie: "V malých a středních podnicích, kde majitelé méně tolerují odbory, se často dál pracovalo, jako by se nic nedělo. Absolutně se ignorovaly příkazy státních úřadů a ani vláda, ani regiony nepřijaly restriktivní opatření. Předseda svazu průmyslníků v Lombardii charakterizoval stávkující jako "neodpovědné". Nejjasnějším případem bylo Bergamo, kde na nátlak průmyslníků nebyla vyhlášena červená zóna kolem jednoho z nejagresivnějších center nákazy. 28. února vydal Svaz průmyslníků v Bergamu video, jimiž ujišťoval své zahraniční partnery, s názvem "V Bergamu se pracuje". ZDE 
- Britský ministr financí Rishi Sunak oznámil, že britská vláda bude "bezprecedentně" hradit platy zaměstnanců bankrotujících podniků, a bude tak chránit zaměstnance a jejich zaměstnavatele. Poprvé v britské historii bude tak vláda lidem poskytovat nepodmíněný příjem. Podniky a instituce budou moci požádat britský daňový úřad o dotaci pro vyplácení platů  pro své zaměstnance, kteří v důsledku pandemie koronaviru nepracují, ale nebudou propuštěni. Vláda bude lidem hradit 80 procent jejich platu až do částky 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně. Znamená to, že si pracovníci uchovají své zaměstnání, i když si jejich firmy nemohou dovolit je platit, vysvětlil ministr financí.


- Britská vláda také zvyšuje sociální dávky a zavádí nemocenskou pro lidi na volné noze. Ministr financí zdůraznil, že si během této krize lidé musejí navzájem projevovat soucit a navzájem si pomáhat.
- Britská vláda rozhodla, že restaurace a hostince v Británii budou od dnešního večera uzavřeny.
- Počet mrtvých v Británii za posledních 24 hodin vzrostl o 40 na 177. ZDE 
- V Británii psychologové neočekávají násilné nepokoje v důsledku pandemie koronaviru. Vláda se však musí chovat velmi opatrně. Vytvoří-li dojem, že je nekompetentní, k násilným nepokojům to povede, informovaly Channel 4 News. 
- Trvalo to tři měsíce, než bylo koronavirem nakaženo prvních 100 000 lidí. Druhých 100 000 už bylo nakaženo za pouhých 12 dní. Po světě se všechno uzavírá, v důsledku toho, jak počet nákaz exponenciálně roste, upozorňuje list Washington Post.
- YouTube následuje Netflix a snižuje kvalitu přenosu svých videí, aby nedošlo k přetížení internetu.
- Celosvětově už zemřelo na koronavirus více než 10 000 lidí. Dvě třetiny těchto úmrtí byly v Číně a v Itálii. Byla potvrzena nákaza více než 240 000 lidí. V USA zemřelo 205 osob, v Británii 144 a v Austrálii 7.
- Počet úmrtí ve Španělsku stoupl na 1002 - o 235 úmrtí více za posledních 24 hodin. Španělsko se tak přiřadilo k těm evropským zemím, kde je epidemie nejhorší. Je tam potvrzeno 19 900 nakažených. Více než třetina z nich v Madridu
- Vládne znepokojení, protože se davy Íránců vydaly na íránský Nový rok na cestu. Varování íránské vlády, aby lidé nikam nejezdili, bylo ignorováno. Více než 1,2 milionu lidí se vydalo na cestu. Směřují do letovisek u Kaspického moře na severu země.
- Guvernér Kalifornie uzavřel stát a nařídil všem občanům, aby zůstali doma.
- Čína už druhý den nezaznamenala žádný nový domácí případ. Všech 39 nově nakažených přijelo ze zahraničí.
- Na dva republikánské senátory je vyvíjen nátlak, aby odstoupili, protože zneužili interních informací k tomu, že prodali své akcie za miliony dolarů těsně před pádem burz v důsledku pandemie.
- Itálie se stala zemí s největším, počtem mrtvých. Za posledních 23 hodin jich zaznamenala 427. Celkem dosud v Itálii zemřelo 2405 osob, více než 3245 osob, které zemřely v Číně. V Itálii vzrostl počet nakažených ve čtvrtek o 15 procent - z 35 713 na 41 035.
- Brazilský prezident Jair Bolsonaro uvedl, že si nechá znovu udělat test na koronavirus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

  

Koronavirus a zdraví na Ostravsku

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Vážená redakce,


tímto bych vám a panu Karlu Dolejšímu chtěla velice poděkovat za zmínku o možném zhoršeném průběhu koronavirové nemoci vzhledem ke zdravotnímu stavu obyvatel na Ostravsku.  Zdá se, že jste jediní, kdo si na nás takto vzpomněl!

Velké množství lidí zde má astma, alergie, ale i další poruchy imunitního systému projevující se vleklými potížemi. V zimním období jsme často nemocní; letošní zimní nemoci měly obzvláště zlé projevy.  Slabé virózy cirkulující v open space kancelářích po tÿdny jsou normální každoroční jev. Děti zde jsou nemocné až 3x za zimní období.  Na následky astmatu se zde někdy i umírá. (Nejsem lékař, píší jen o tom, co vidím kolem sebe či co jsem zažila.)

Čínské vládní dokumenty: První případy nákazy koronavirem byly zaznamenány v listopadu 2019

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



První nákaza byla zjištěna 17. listopadu 2019, mnoho týdnů předtím, než úřady přiznaly existenci nového viru, konstatují čínská média


První případ nákazy koronavirem se vyskytl 17. listopadu 2019. Informují o tom čínská média podle nezveřejněných dat čínské vlády.

List South China Morning Post píše, že čínské úřady identifikovaly nejméně 266 osob, které se virem nakazily už loni a které byly pod lékařským dohledem. Nejprvnější případ byl zaznamenán 17. listopadu - mnoho týdnů předtím, než úřady oznámily, že se objevil nový virus.

Krize z roku 2008 byla ve srovnání s tou současnou malým předkrmem

20. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Svět čelí souběhu dvou masivních krizových událostí: V hospodářské oblasti dochází k tomu, co někteří dobrodružněji naladění ekonomové označují za "matku všech recesí". Kvůli omezení poptávky a nárůstu (nejen) státního zadlužení v posledních dvanácti letech bude výrazně horší než posledně - a podle různých předběžných prognóz potrvá její "horká" fáze minimálně dvě, spíše však tři čtvrtletí. V oblasti veřejného zdraví probíhá pandemie koronaviru, kterou se v ideálním případě může dařit reálně kontrolovat nejdříve koncem letošního roku (pokud již budeme mít vakcínu). Existují prognózy, které za jinak stejných okolností dávají pandemii rok nebo dva.

Koronavirus: Trump konvertoval k realitě - nikoliv však jeho republikánští stoupenci

20. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Tři roky sděloval Donald Trump svým stoupencům, že federální vláda lže a podvádí, že média zveřejňují fake news a nic není pravdivé než jeho tweety, píše v deníku Washington Post Dana Milbank. Totéž Trump činil s koronavirem, hovořil o něm jako o normální chřipce, která "zmizí", a obvinil Demokraty, že si jeho hrozbu vymýšlejí a média, že přehánějí.

V posledních dnech začal Trump říkat o koronaviru pravdu: že by mohl usmrtit až dva miliony Američanů, pokud se proti němu nepodnikne nic. Po této náhlé změně začal Trump systematicky říkat pravdu, hovoří nyní o koronaviru stejně jako Joe Biden a francouzský preziden Macron - že je to válka.

Skutečná apokalypsa v Itálii: Čeká nás všechny totéž?

20. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Jak to vypadá dnes v severní Itálii? Itálie už zaznamenala více mrtvých než Čína. Channel 4 News vysílaly ve čtvrtek večer tuto otřesnou reportáž z bohatého severoitalského města Bergamo:

(Pro informaci: Každovečerní hodinové Channel 4 News nyní sleduje v televizi 10 milionů lidí a na internetu 20 milionů lidí:)






Moderátor Matt Frei:
Ve Španělsku vzrostl počet mrtvých na koronavirus dramaticky. Dosáhl počtu 803. Počet potvrzených nákaz také rychle vzrostl na více než  33 000. Více než 900 osob je na jednotkách intenzivní péče.  Španělsko je uzavřeno v karanténě od soboty. Obyvatelé mají povinnost zůstávat doma a na ulici smějí vycházet jen z nejzávažnějších důvodů. Sousední Portugalsko také vyhlásilo mimořádný stav v boji proti pandemii. Nová opatření dávají vládě právo omezit pohyb občanů, zakázat protesty a společenská a náboženská shromáždění a dočasně suspendovat právo klíčových zaměstnanců na stávku. Portugalsko má 785 potvrzených případů nákazy a 3 úmrtí.

Avšak nyní do Itálie. Tam počet mrtvých na koronavirus překročil počet mrtvých v Číně. V Itálii nyní už zemřelo 3405 lidí na Covid-19, za posledních 24 hodin tam zemřelo 427 osob. Celkový počet nákaz stoupl nad 41 000. Epidemie v Itálii se projevila na severu země v únoru. Vysíláme nyní reportáž z města Bergamo v severní Itálii, z jednoho z nejbohatších regionů Evropy. Nachází se v epicentru italské epidemie. A varování: moje reportáž obsahuje znepokojující záběry.

O záhadném rozdílu počtu úmrtí mezi Itálií a Německem

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Tento rozdíl velmi zajímavě vysvětlil Peter Liese, německý europoslanec a lékař (ZDE , od minuty 6.15). Ano, Německo má daleko víc lůžek na odděleních intenzivní péče, ale hlavním rozdílem je, že nákaza se z Itálie rozšířila do Německa (a potažmo také do Česka) prostřednictvím lyžařů, kteří navštívili italská lyžařská střediska. Vzhledem k tomu, že lyžaři jsou mladí, na koronavirus neumírají. Je to ale proto, že epidemie koronaviru mezi lyžaři navrátivšími se z Itálie je teprve první etapou pandemie - až od nynějška se virus začne šířit, v Německu i v Česku, do starších ročníků - tedy očekávejme nárůst úmrtnosti. Liese nevyloučil, že vysoké procento úmrtnosti v Itálii je také možným důsledkem  skutečnosti, že mnoho případů nákazy koronavirem zůstává v Itálii neidentifikovaných, zatímco Německo testuje obyvatelstvo na koronavirus daleko efektivněji.

Jiné vysvětlení, přímo z Itálie: "V malých a středních podnicích, kde majitelé méně tolerují odbory, se často dál pracovalo, jako by se nic nedělo. Absolutně se ignorovaly příkazy státních úřadů a ani vláda, ani regiony nepřijaly restriktivní opatření. Předseda svazu průmyslníků v Lombardii charakterizoval stávkující jako "neodpovědné". Nejjasnějším případem bylo Bergamo, kde na nátlak průmyslníků nebyla vyhlášena červená zóna kolem jednoho z nejagresivnějších center nákazy. 28. února vydal Svaz průmyslníků v Bergamu video, jimiž ujišťoval své zahraniční partnery, s názvem "V Bergamu se pracuje". ZDE 
Henry Porter: Dnes večer má Itálie 41 000 lidí nakažených virem a utrpěla 3405 úmrtí. Německo má 14 000 lidí nakažených virem a došlo tam k 43 úmrtím. Vysvětlit, co je příčinou tohoto rozdílu, je životně důležité.

Alastair Campbell:
Opravdu bych chtěl, aby naše televize, které právem věnují mnoho hodin svého vysílání koronaviru, udělaly v této věci řádnou investigativní práci. Jak je možné, že Němci přišli o tak málo lidí ve srovánání s jinými zeměmi?

(Jednou ze stop, které výzkumníci právě prošetřují, jsou léky na hypertenzi označované jako ACE inhibitory, které podle některých indicií zvyšují riziko nákazy i průběh onemocnění mnohem hůře, než "podezřelý" ibuprofen. Asi 30 % zemřelých v Itálii trpělo hypertenzí a bralo na ni zmíněné léky. V jiných zemích speciálně tyto léky u hypertoniků nejsou tolik rozšířeny. V ČR na problém již před několika týdny upozornil molekulární biolog a epidemiolog Omar Šerý - pozn. KD.)

Tři oříšky Ruslanem z Číny

20. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

 Rád bych Miloši Zemanovi poděkoval za část jeho posledního veřejného vystoupení, v němž apeloval na občany ČR, aby dodržovali nařízení vlády a zároveň nepodléhali přílišné panice. I za to, že vyzval k solidaritě a pochválil dobrovolníky, kteří se ji snaží vytvářet.

Žel si tím vytvořil scénu pro to, aby vmanipuloval diváky do představy, že koronavirus porazíme díky nasazení velkokapacitního letounu Ruslan v transportu pomoci z Číny. Opět dokázal, že je ochoten jít ve službě cizím zájmům daleko za hranice toho, co se předpokládá u prezidenta suverénní země. Z pozice, ve které by měl nyní být hlavní oporou společnosti a tím, kdo dodává dennodenně vůli i optimismus. Místo toho je izolován v Lánech a ošetřován lékaři, kuchaři a chůvami.

Máte rádi svého lékaře? Ušijte mu roušku

20. 3. 2020 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

A nebo dvě, tři... Více je více. Bude opravdu rád, neboť ve státních hmotných rezervách se těchto ochranných pomůcek nacházelo množství menší než malé a dodávky ze zahraničí nám pomohou jenom dočasně – celý svět se potřebuje chránit před pandemií viru SARS-CoV-2 a nějakou dobu potrvá, než se podaří postavit linky, které pokryjí enormní spotřebu ústenek.

Monitor Jana Paula: Postiženi v kultuře budou i ti, co nejsou moc vidět, anebo vůbec „neexistují“

20. 3. 2020 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Nemám samozřejmě nic proti pomoci druhým, naopak, ale v situaci, v jaké je Jiří Dědeček, je velké množství umělců tzv. na volné noze, nejen zpěváků, ale i výtvarníků, vždyť se všechno totálně zastavilo. (Proto jsme jeho apel také vydali. Hodně se mluví o nutnost zavést univerzální nepodmíněný příjem, pozn. red.)  Mně byla zrušena výstava (a nejen mně) plánovaná na duben, a stop mám i na další umělecké aktivity, které mi mohly potenciálně poskytnout nějaké prostředky k živobytí, takže zřejmě také nebudu mít na složenky. A co bude s důchodem, do kterého mám odejít k 31. dubnu, to nevím, žádost mám podanou, ale proces ještě není uzavřený, protože mi zatím nebyla uznána péče o bezmocnou osobu kvůli tomu, že jsem nedodržel zákonnou dobu oznámení, na kterou mě ale nikdo tehdy neupozornil. Tento text ovšem není stížnost, naříkání ani prosba, jde mi o něco úplně jiného.

Bylo to o Velikonocích?

20. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 


Křesťanský svět má pevně fixován svůj kalendář. Dokonce i celý letopočet odvozuje jako jsoucí „před Kristem“ nebo „po Kristu“, i když ten byl takto zaveden až potom v tom „našem“ šestém století (s diskutabilními souvislostmi). Závažněji vypadaly ty každoroční křesťanské svátky. Zde se ovšem odlišuje římskokatolický a pravoslavný kalendář v začlenění těch hlavních evangelijně vytčených událostí do tzv. církevního roku. Katolíci Ježíšovo narození slaví na konci roku, pravoslavní sedmý den začátkem roku. (Abychom ale neodbíhali k širším souvislostem!)

Memento mori, den druhý: Miliony Brazilců znovu protestovaly proti Bolsonarovi

20. 3. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Už druhý den po sobě byl nucen být brazilský populistický ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro svědkem rozsáhlých protestů proti tomu, že  odmítá brát pandemii Covidu-19 vážně. Celá země znovu slyšela v oknech ve středostavovských obytných čtvrtích mlácení do kastrolů a pánví. Byl to druhý den protestů.

Bolsonara zvolily hlavně elity v reakci na gigantickou korupci levicových vlád během předchozích čtrnácti let.

Současně padá trh s akciemi i dluhopisy

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Investoři se nemají kam hnout, když se akciové a dluhopisové trhy současně propadly - poprvé od 80. let. V roce 2008 se ostře zvedly ceny dluhopisů, zatímco se zhroutily akciové trhy. Nyní dluhopisy nenabízejí žádný únik před kolabujícími cenami akcií. Rozdíl spočívá v tom, že americký veřejný dluh stoupl z asi 9 bilionů dolarů začátkem roku 2008 na dnešních 23,5 bilionu, píše David P. Goldman.

Skutečným nebezpečím pandemie je sociální kolaps

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

V březnu 2020 je celý svět zasažen zlem, s nímž se nedokáže účinně vypořádat a ohledně jehož trvání nemůže nikdo předložit žádnou seriózní predikci, píše Branko Milanović. Ekonomické dopady epidemie nového koronaviru nelze chápat jako běžný problém, s nímž se makroekonomika může vypořádat nebo jej zmírnit. Svět spíše může být svědkem zásadní změny samotné podstaty globální ekonomiky.

Jak se vaše osobnost mění během stárnutí

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Všichni jsme dobře obeznámeni s fyzickou proměnou, kterou přináší stárnutí: Kůže ztrácí svou pružnost, dásně ustupují, nos se zvětšuje, vlasy rostou na podivných místech, zatímco zcela mizí jinde, a ty důležité centimetry, na nichž lpíme, začínají ubývat, napsala Zaria Gorvettová.

Izraelská policie zatkla protestující proti "útoku na demokracii" prostřednictvím zdravotních předpisů

20. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Policie tvrdí, že demonstranti porušili nařízení ministerstva zdravotnictví zakazující masová shromáždění.

Protestující dorazili k budově v konvoji vozidel po dálnici mezi Tel Avivem a Jeruzalémem, za což někteří z organizátorů dostali pokuty.

Ti kdo se přidali k protestu "proti pokusům zničit izraelskou demokracii" tvrdí, že jízda v jednotlivých automobilech neporušuje žádná nařízení. Policie také prohlásila, že konvoj způsobil zbytečné zdržení ostatních motoristů.

Edelstein, který se stal terčem kritiky kvůli rozhodnutí přerušit hlasování o boji s koronavirem, prohlásil, že jednání bude pokračovat v pondělí.

Knesetu se týká stejné omezení ohledně shromáždění více než deseti osob, jako zbytku země.

Edelstein byl obviněn z politických machinací ve prospěch lídra své strany Benjamina Netanjahua, ve snaze podvrátit snahu jeho rivala Bennyho Gantze o sestavení vlády a výměnu na klíčových pozicích v Knesetu.

Každé auto v konvoji vezlo izraelskou a černou vlajku.

"Dnes jsme zahájili událost, která bude v příštích týdnech pokračovat, dokud se izraelská demokracie nevrátí," prohlásili organizátoři.

"Uzavření soudů, zakopání se předsedy Knesetu na své pozici, paralýza výborů Knesetu a zahájení špehování civilistů bez dohledu už nejsou varovné signály," uvedli organizátoři.

"Toto je pokus zničit izraelskou demokracii. Pokusy vyhubit demokracii neuspějí, stát Izrael patří svým občanům, ne nadcházejícímu diktátorovi."

Izrael přerušil jednání soudů a zavedl digitální sledování používané proti teroristům v rámci snahy zadržet šíření viru. Premiér Netanjahu, který měl tento týden předstoupit před soud v kauze, v níž je obviněn z úplatkářství, zpronevěry a zneužití důvěry, má být souzen až v květnu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Demografie pomáhá chápat šíření a úmrtnost u choroby COVID-19

20. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Vlády celého světa musejí rapidně mobilizovat a přijímat obtížná politická rozhodnutí, aby zmírnily pandemii COVID-19. Protože úmrtí se koncentrují ve vyšších věkových skupinách, je třeba zdůraznit důležitou roli demografie, zejména pokud jde o to, jak věková struktura populace může vysvětlit rozdíly v úmrtnosti a jak probíhá šíření.

Od globalizace k deglobalizaci za tři týdny

20. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Před našima očima se odvíjí bezprecedentní globální událost. Jsme natolik její integrální součástí a děje se tak rychle, že nedokážeme plně pochopit její trvající důsledky, napsal Elihay Vidal.

Koordinační centrum pro seniory již registruje tisíce dobrovolníků

19. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Praha 19. března 2020 - V současné krizové situaci epidemie koronavirem, která má celosvětově nejhorší dopad na starší lidi, je v plném provozu již pátý den Koordinační centrum pomoci pro seniory organizace ŽIVOT 90.

V pátek 13. března 2020 spustila organizace ŽIVOT 90 společně s Magistrátem hl. města Prahy a Českým červeným křížem non-stop krizovou linku 800 160 166, na které dosud operátorky a operátoři přijali více než tisíc telefonátů od seniorů.

Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
31535