USA: Senátorka Kelly Loefflerová po lednovém briefingu o koronaviru prodala akcie za miliony dolarů

20. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Republikánská senátorka za stát Georgia je již druhým případem senátora, který se zbavil svých akcií hned poté, co se akciový trh propadl, upozorňují Lachlan Markay, William Bredderman a Sam Brodey.


Nejčerstvější členka senátu prodala akcie v ceně sedmimístné částky několik dní či týdnů po soukromém mítinku pro všechny senátory, na němž byli informováni o pandemii koronaviru, která následně zasáhla americké akcie.

Senátorka nahlásila první prodej akcií vlastněných jí a jejím manželem 24. ledna - ve stejný den, kdy se ve zdravotním výboru, jehož je členkou, konal soukromý brífing představitelů administrativy, včetně ředitele Centra pro kontrolu infekčních chorob a prevence (CDC) a epidemiologa Anthonyho Fauciho, šéfa Národního institutu alergií a infekčních chorob.

Tato první transakce se týkala prodeje akcií společnosti Resideo Technologies v ceně mezi 50 001 - 100 000 dolarů. Cena akcií společnosti od té doby klesla o více než polovinu a index Dow Jones Industrial Average celkem ztratil zhruba 10 000 bodů, tj. zhruba třetinu své hodnoty.

Šlo o první z 29 akciových transakcí, které Loefflerová s manželem provedli do poloviny února. Až na dva případy šlo o prodeje. Jeden z nákupů představovaly akcie v hodnotě mezi 100 000 - 250 000 dolarů v Citrixu, technologické společnosti, která nabízí software pro teleworking a která od doby nákupu zaznamenala malý nárůst hodnoty.

Kancelář Loefflerové nereagovala na žádost o vyjádření ze strany The Daily Beast. Pro kongresmany je ilegální využívat neveřejné informace získané prostřednictvím výkonu svých povinností k obchodním aktivitám.

V minulých týdnech se Loefflerová snažila zlehčovat hrozby pro veřejné zdraví a ekonomiku ze strany koronaviru.

Loefflerová se ujala úřadu 6. ledna, když nahradila senátora Johnyho Isaksona, který odchází do důchodu. Mezi 6. a 23. lednem neoznámila žádnou akciovou transakci.

Naproti tomu mezi 24. lednem a 14. únorem oznámila prodej akcií vlastněných spolu s manželem v hodnotě 1 275 000 - 3 100 000 dolarů. 14. února také nakoupila akcie Citrixu a za dalších 100 000 - 250 000 akcie technologické společnosti Oracle, které však od té doby cena akcií poklesla o více jak 18 %.

Acie, které senátorka prodala, od té doby ztratily v průměru více než třetinu hodnoty.

Celkový rozsah jejího portfolia a jeho složení není dosud znám. Od senátorů se vyžaduje, aby tuto informaci pravidelně zveřejňovali, ale v lednu Loefflerová požádala etické představitele senátu o prodloužení lhůty. Celkový stav jejích financí nebude znám dříve než v květnu.

Jakmile se Loefflerová ujala úřadu, okamžitě se stala nejbohatší mezi kongresmany. Obchodnice z Atlanty, jejíž manžel je ředitelem newyorské burzy, disponuje majetkem v odhadované výši 500 milionů dolarů.

Od počátku politického angažmá je zkoumán její potenciální střet zájmů. Její pozice v senátním podvýboru, který dohlíží na trh s futures, "dává Kelly Loefflerové přímou pozici v dohledu nad ní a jejím manželem", uvádí Craig Holman, lobbyista etické skupiny Public Citizen. "Považuji za zcela nezodpovědné, že Senát posadil Loefflerovou do tohoto výboru, s ohledem na střet zájmů."

Na rozdíl od jiných senátorů jsou finance Loefflerové přímo spojeny s jejím postavením ve volbách. Chce utratit 20 milionů dolarů v úsilí udržet si senátní křeslo, až v listopadu poprvé bude čelit voličům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7281

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020