Chorvatští konzervativci si zajistili parlamentní většinu

23. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Chorvatští konzervativci a malá strana vzešlá z listopadových voleb vytvoří koaliční vládu disponující parlamentní většinou. Oznámila to prezidentka Kolinda Grabar-Kitarović.


Poslanci Vlastenecké koalice vedené dosud hlavní opoziční stranou HDZ a malé strany Most (získala 19 poslanců), "mě informovali, že se těší podpoře většiny, neboli 78 zástupců" ve 151 členném parlamentu.

Strana Most těsně po volbách prohlásila, že nemá předem daný postoj k tomu, zda chce spolupracovat spíše se středolevou koalicí sociálních demokratů, nebo s konzervativní opozicí. Most se profiluje jako "třetí síla" odmítající systém dvou hlavních stran. Povolební vyjednávání si vyžádala více jak šest týdnů.

Poslední kolo konzultací mezi prezidentkou a stranami proběhne dnes a mělo by na něm být dosaženo dohody o premiérovi. Pokud by shody nebylo dosaženo, Grabar-Kitarović pouze jmenuje přechodnou vládu před předčasnými parlamentními volbami.

Strana Most původně trvala na tom, že premiér má být nestranický, ale nakonec na post nominovala svého lídra Boza Petrova.

Petrov i konzervativní HDZ dál vyjadřují podporu myšlence nestranického premiéra, aniž by předložili jméno.

Nicméně lídr HDZ Tomislav Karamarko prohlásil, že nový premiér by měl vzejít z řad strany Most.

Strana Most se zaměřuje na reformu veřejného sektoru, justice a fiskální politiky, a většina jejích členů má konzervativní zázemí.

Designovaný premiér by měl 60 dní na získání podpory pro kabinet a v případě neúspěchu by byl jmenován jiný kandidát. Po druhém neúspěšném pokusu by měla prezidentka vyhlásit nové volby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6196

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015