Na nástěnné malbě v nacistickém kostele míří zrzavý Churchill do pekla s rancem zlata

23. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Věřili byste, že se Winston Churchill vyskytuje na kostelní nástěnné malbě, kterou provedl rakouský nacistický umělec, a že míří do pekla s rancem zlata?


V obskurním rakouském kostele ovšem rakouští představitelé nařídili obraz upravit, aby britský premiér měl červenou paruku.

Na úpravě netrval Churchill, ale sami obyvatelé obce Hittisau, kteří se báli, že britský lídr kvůli urážce vyšle letouny RAF a bude obec bombardovat.

Churchill, arcinepřítel nacistů v roce 1940, kdy freska vznikala, byl původně namalován plešatý. Autor obrazu doufal, že získá přízeň Třetí říše, ale místní měli z následků jeho počínání spíše obavy.

Autor malby Waldemar Kolmperger z Mnichova využil mnohaletého přání místního faráře vyzdobit kostel, a ve chvíli, kdy si to církev mohla konečně finančně dovolit, tento kovaný nacista považoval malování kostela v malé obci ve Vorarlbersku za lepší možnost, než riziko, že bude odeslán na frontu.

Další jeho motivací patrně bylo uživit se uměním, což bylo v době Třetí říše poněkud obtížné.

Aby ukázal loajalitu ke straně, zakomponoval Kolmsperger do obrazu arcinepřítele Churchilla, který právě v té době odrážel útoky Luftwaffe. Obrovská freska byla dokončena v roce 1941 a když byla odhalena, nacističtí představitelé byli možná potěšeni, ale místní se zhrozili.

Místní historik Hans Weiss vysvětluje: "Freska nezahrnuje na jedné straně nebe a na druhé peklo; pravděpodobně umělec nebe tak moc nesnášel, že se rozhodl namalovat dvě pekla."

Churchill byl zobrazen na kopci během soudného dne, jak nese velký ranec peněz s nápisem "100 000 liber".

Navzdory protestům obyvatel autor odmítl obraz upravit a věc se táhla až k biskupovi. Místní se domnívali, že jakmile se velení britského bombardovacího letectva o urážce dozví, zaměří se na kostel, aby ji odstranilo.

Biskup s nimi zřejmě souhlasil a nakonec nařídil vybavit portrét Churchilla červenou parukou a změnit výraz libry na zlaté.

Panovala také nespokojenost s tím, že umělec zakomponoval do obrazu jen málo známek existence nějakého nebe, včetně toho, že došlo k zobrazení několika místních žen, které tam byly umístěny.

Později se vyprávělo, že autor obrazu byl jedním z mála mužů ve vsi v době, kdy většina ostatních odešla na frontu.

Na fresce byl také vyobrazen ostnatý drát signalizující, že probíhá válka.

Když místní zjistili, že malíř plánuje přidat pár z nich do pekla jako pomstu za to, že ho přinutili přemalovat Churchilla, byl údajně vyhnán.

Historik dodává: "Myslím, že tu byla známka toho, jak moc mu vadilo žít zde, kde lišky dávají dobrou noc, protože namaloval dvě pekla místo jednoho, ale kvalita uměleckého díla a vášeň, kterou investoval, ukazují, že se nepochybně o dost více zajímal o věci pekelné, nežli o nebe."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5901

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015