Izraelští televizní reportéři čelí násilí od židovských extremistů

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Televizní stanice v Izraeli jsou nuceny poskytovat svým slavným reportérům bezpečnostní ochranu před fyzickými útoky a výhrůžkami smrtí od židovských extremistů


Izraelský televizní okruh N12 byl nucen poskytnout trvalý bezpečnostní doprovot čtyřem ze svých reportérů poté, co v posledních dnech vznikla na sociálních sítích proti nim obrovská vlna nenávisti.

Izraelská policie zatkla jednu osobu za výhrůžky smrtí proti reportérce Daně Weissové.

Reportéři izraelských televizních okruhů Channel 12, Kan news a Channel 13 se v minulých dnech stali terčem fyzických útoků poté, co ultrapravicoví židovští extremisté začali v různých místech Izraele lynčovat své palestinské spoluobčany.

 

Reportérka a moderátorka Ayala Hassonová se stala terčem útoku kamením v městě Lod od členů ultrapravicové židovské organizace La Familia. "La Familia chtěla rozbít naši kameru a hodili po mně balvan, uchránil mě zvukař," řekla reportérka.

V Tel Avivu se stali terčem útoků  novináři z veřejnoprávní televize Kan News. Její kameraman Rolik Nowitzki byl zkopán a zmlácen helmou od motocyklu.

Útoky vyvolává izraelská politická pravice. Syn premiéra Netanjahua Jair vyzval na Twitteru ultrapravičáky, aby demonstrovali před televizí N12 "proti antisionistickému vymývání mozků, jehož se dopouštějí média".

Obavy o bezpečnost novinářů vážně vzrostly poté, co o víkendu izraelská armáda zničila v Gaze výškovou budovu, kde měly mj. kanceláře Al Jazeera a Associated Press.

Mezinárodní organizace Committee to Protect Journalists, Výbor na ochranu novinářů, požaduje, aby Izrael zajistil bezpečnost novinářů.

"Izraelské jednotky by měly dělat, co je v jejich silách, na ochranu palestinských a izraelských novinářů informujících o nepokojích a o konfliktech a zajistit, aby mohli novináři pracovat bezpečně a svobodně," konstatovala tato organizace.

12. května zatkly izraelské jednotky v městě Tulkarem na Západním břehu Hazema Násira, palestinského kameramana ammánské televize Al-Ghad a stále ho ještě nepropustily. Izraelské úřady neuvedly, proč byl zatčen.

Podrobnosti v angličtině ZDE


John Simpson, nestor britských zahraničních televizních zpravodajů:

List Jerusalem Post informuje, že Jair, syn premiéra Benjamina Netenjahua, rozšířil na twitteru apely, aby pravičáci demonstrovali před budovou izraelského televizního okruhu N12 proti "mediálnímu antisionistickému brainwashingu". N12 teď musí poskytovat čtyřem svým reportérům ochranku.



 

0
Vytisknout
5777

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021