V důsledku zneužívání antibiotik hrozí globální zdravotnická krize

22. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Ředitel britské firmy Antibiotic Research UK varuje, že šance zachránit nejdůležitější léky před odolnými superbakteriemi nalezenými v Británii v prasatech a v lidech jsou jen 50 procent

Je už "téměř pozdě" zabránit globální krizi superbakterií, odolných vůči všem známým antibiotikům, která byla vyvolána jejich zneužíváním, varoval čelný expert.

Vědci mají jen "50 procentní šanci" zachránit existující antibiotika před bakteriemi, které si na ně vyvinuly odolnost, konstatoval dr. David Brown. Podle šéfa farmaceutické firmy Antibiotic Research UK, jejíž objevy vedly k zvýšení objemu prodeje léků o 30 miliard dolarů, úsilí nalézt nová antibiotika "naprosto selhávají"., a to navzdory podstatným investicím a výzkumu.

Nyní byl objeven gen, který způsobuje, že bakterie získávají odolnost vůči poslednímu účinnému antibiotiku, colistinu (polymixinu). Právě zjištěná odolnost vůči colistinu je "zásadním krokem" k situaci, že budou infekce způsobované bakteriemi naprosto neléčitelné. Superbakterie, odolné vůči colistinu, byly nalezeny v prasatech a v lidech v Angli a ve Walesu. Riziko hrozící od genu mcr-1 lidem, je podle britských zdravotnických úřadů nízké, ale bedlivě se sleduje.

Provádění operací, léčba infekcí i bezpečné cestování do zahraničí závisejí na existenci efektivních antibiotik.

"Je už téměř pozdě," řekl dr. Brown. "Měli jsme zahájit výzkum před deseti lety. Pořád ještě neexistuje globální monitorovací systém.!

Odolnost superbakterií vůči colistinu zřejmě vznikla proto, že se colistinu ve velkém množství užívá v určitých částech světa v zemědělství, zejména v Číně, často za účelem zvětšování fyzické velikosti dobytka.

V Evropské unii je užívání colistinu k tomuto účelu zakázáno od roku 2006.

Sníženou odolností vůči antibiotikům bude podle dr. Browna nejprve postižen jih Evropy, Indie a Blízký východ. Severní Evropa později.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6727

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015