Izraelské letectvo beze ztrát zničilo íránské objekty v Sýrii

23. 1. 2019

čas čtení 6 minut
Libanonský tisk s odvoláním na zdroje v Damašku informuje o leteckém úderu provedeném v noci na pondělí izraelským letectvem na cíle v Sýrii, píše v analýze pro Nězavisimuju gazetu Alexandr Šarkovskij. Podle informací agentury Al-Masdar News útok izraelské letouny provedly v několika vlnách, z nichž první byla zaznamenána v 1:05 místního času. Úder byl proveden raketami třídy vzduch-vzduch, přičemž v okamžiku útoku se letouny nacházely v libanonském vzdušném prostoru.


Útok zasáhl cíle v Damašku, včetně mezinárodního letiště, na jeho jihozápadních předměstích al-Džamraja a al-Kisva. Údery byly silné, obyvatelé syrského hlavního města měli dojem, že proběhlo zemětřesení.

Izraelci zničili prakticky všechny zamýšlené cíle, včetně skladu munice syrské armády v al-Kisvě. Navíc dvěma vlnami zaútočili na objekty v severní části provincie al-Suvajda, kde zničili radar.

Agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany RF informuje, že během nočního náletu izraelského letectva "21. ledna roku 2019 v době od 2:11 do 2:56 izraelské vojenské letecké síly provedlo tři letecké údery na území Sýrie ze západního, jihozápadního a jižního směru". Zemřeli čtyři syrští vojáci, šest bylo raněno, byla poškozena infrastruktura mezinárodního letiště v Damašku. Izraelci záměrně útočili na objekty íránské formace al-Kuds. Podle údajů ruského vojenského oddělení jednotky syrské protivzdušné obrany během odrážení útoku zničily více než 30 izraelských střel s plochou dráhou letu a naváděných bomb. O událostech na damašském letišti ruské ministerstvo obrany uvedlo: "Protivzdušné raketové komplexy Pancir a Buk zničily sedm izraelských raket. Infrastruktura letiště neutrpěla. K obětem a poškození nedošlo."

Syrská strana na důkaz pravosti výšeuvedeného předložila videomateriály, na nichž lze rozlišit jasné tečky na černém nebi (plamen šlehající z trysek raket syrských sil PVO) a jednotlivé záblesky svědčící o zničení vzdušných cílů. (Ve skutečnosti samotné záblesky dokazují pouze fakt, že hlavice Syřany odpálených raket explodovaly - což se může stát i v případě, že po minutí cíle automaticky zapůsobí autodestrukční mechanismus rakety - pozn. KD.)

Přitom však nebyl sestřelen ani jeden izraelský letoun. Připomeňme, že podle prohlášení MO RF o den dříve syrské síly PVO úspěšně odrazily nálet stíhaček izraelského letectva.

Ráno 21. ledna tisková služba Izraelských obranných sil informovala veřejnost o masivním úderu na cíle v Sýrii v reakci na odpálení rakety třídy země-země na izraelské území. Podle verze této strany stíhačky útočily na objekty sil Kuds íránských Revolučních gard v Sýrii a libanonského Hizballáhu, sklady zbraní, především na mezinárodním letišti v Damašku, štáb íránské rozvědky a výcvikový tábor íránských sil. Velení IDF také informuje, že syrská PVO odpálila na izraelské letouny desítky raket, v reakci na což podlehla zničující palbě izraelského letectva. Na webu bylo publikováno video zachycující zničení protivzdušného raketově-kanónového komplexu Pancir-S1. Předloženy byly četné materiály na potvrzení toho, že všechny plánované cíle byly zničeny. Syrská organizace se sídlem v Londýně SOHR potvrzuje izraelskou verzi zničení objektů a navíc informuje o řadě zabitých a raněných mezi Íránci a Syřany.

Úspěšné odražení nedělního útoku izraelského letectva silami syrské PVO izraelské velení vysvětluje tím, že letectvo provedlo imitaci náletu s vypuštěním speciálních technických prostředků, které se na protivníkových radarech zobrazují jako vzdušné cíle. Tato akce umožnila Izraelcům provést průzkum rozmístění syrské PVO, což jim zřejmě hrálo do ruky při provedení náletu 21. ledna.

Z otevřených zdrojů je známo, že izraelské letectvo pro ničení PVO kromě využití pokročilých technologií může použít účinnou taktiku, kterou dosud v probíhajícím syrském tažení nepoužilo, ale může se k ní uchýlit v případě vážné nevyhnutelnosti. (V anglické terminologii se pro tuto kategorii koordinovaného leteckého útoku používá označení "strike package"; Rusko, aspoň pokud je známo, ji v takto propracované podobě nezvládá - KD.) Podle této taktiky se předpokládá uspořádání do bojových sledů. Kromě úderného letectva se zapojují satelity, bezpilotní letouny různých typů, letouny třídy AWACS, prostředky REB a letecké tankery. V prvním sledu jsou masivně vypouštěny imitátory vzdušných cílů ATALD, které přimějí protivníka aktivizovat veškeré dostupné síly protivzdušné a protiraketové obrany, což okamžitě zaznamenávají průzkumné prostředky. Informace jsou předávány úderným letounům, které provádějí odpálení raket určených ke zničení protivníkových komplexů PVO velkého dosahu (střel Delilah s doletem 250 km nebo Popeye Turbo s doletem 350 km). Po jejich zničení je použita další munice ničící prostředky PVO středního a krátkého dosahu.

Pro syrskou PVO je to špatná zpráva - Izraelci vytvořili efektivní a ne drahý prostředek zničení protivzdušných raketových komplexů a radarů. V tomto roce izraelské ozbrojené síly přijímají do výzbroje novou nadzvukovou protiradarovou střelu kategorie stealth Rampage, která má dolet 150 km a dvě varianty hlavice. První dokáže ničit cíle v odolných úkrytech, druhá používá fragmentační prostředky.

Důležité je i to, že ani v jedné ze svodek se nic neříká o použití syrských komplexů S-300. Bylo publikováno, že 20. října bude dovršena příprava integrovaného systému PVO Sýrie. Od oznámeného data uplynuly více jak tři měsíce a o S-300 předaných Damašku nejsou žádné zprávy. Navíc není ani jasné, zda funguje oznámená jednotná struktura protivzdušné obrany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8214

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019