Duma v prvním čtení schválila návrh zákona o "znevažování" držitelů moci v Rusku

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruský parlament po živé debatě schválil v prvním čtení návrhy zákonů, které stanoví tresty za vyjádření "zjevného nerespektování" mocenských orgánů nebo společnosti na internetu. Představitelé opozice naopak navrhli trestat činovníky "za fejky o smyslu penzijní reformy". Nicméně všichni poslanci se shodli na kritice autora novely, senátora Andreje Klišase.


Ten místo aby projekt představil, "hanbou ujel do Dudinky". Iniciátoři pozměňovacích návrhů slíbili před druhým čtením "vážně na nich zapracovat".

Zpravodajka návrhu Ljudmila Bokovová prohlásila, že "šíření fejků" může mít "těžké následky". Například vytváří možnost "společenských nepořádků", hrozbu "životu občanů" a "fungování infrastrukturních objektů". "Řeč je o šíření vědomě nespolehlivých informací jako důvěryhodných," vysvětlila. Za to se "stanoví odpovědnost" - pokuty do 5 000 rublů, blokace a "zabavení předmětů narušujících zákon". Posledně zmíněným myslí senátorka "vybavení v redakcích, které bylo speciálně využíváno k šíření" falešných informací.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6685

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019