Tisíce britských firem plánují odchod z Británie, pokud země vypadne z EU bez dohody

26. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 
Organizace britských podnikatelů varují, že firmy se připravují přesunout své operace mimo Británii

Tisíce britských firem začaly realizovat své krizové plány pro možné vypadnutí Británie koncem března 2019 z EU bez dohody. Mnohé z nich plánují přesunout své operace do zahraničí, varuje britská obchodní komora. Uvádí, že firmy, které už z Británie odešly, jsou pouze "špičkou ledovce" a že mnoho ze 75 000 členů britské obchodní komory už vydává množství financí na plány k neutralizaci chaotického brexitu.

 
Mezitím varoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Theresu Mayobou v soukromém telefonním rozhovoru, že jedinou možností jak dosáhnout dohody s EU je, aby Británie zůstala v Evropské celní unii - což jediné by odstranilo nutnost respektovat irský "backstop", podmínku, "zarážku", která má po odchodu Británie z EU zajistit otevřenost hranice mezi Severním Irskem a Evropskou unií. Mayová ovšem setrvání Británie v evropské celní unii nechce připustit, neboť je rukojmím brexitérských fundamentalistů ve své straně a v extremistické protestantské severoirské straně DUP, která ji udržuje svými poslanci za úplatek miliardy liber u moci.

Juncker a jeho zástupce Frans Timmerman ubezpečili Theresu Mayovou, že Evropská unie v této věci Irskou republiku v žádném případě neopustí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6737

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019