Evropské řízení proti Maďarsku kvůli kampani "Stop Soros" jde do druhé etapy

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Evropská komise posunula své řízení proti Maďarsku kvůli kampani "Stop Soros" do další fáze, oznámil úřad ve čtvrtek. Komise tvrdí, že zaslala maďarské vládě zdůvodněný názor, což otevřelo druhou fázi.


Procedura umožňuje Maďarsku využít dva měsíce k harmonizaci kritizované legislativy s evropskými zákony, nebo komise může předat kauzu Soudnímu dvoru Evropské unie.

"Maďarská legislativa omezuje právo žadatele o azyl komunikovat a přijímat asistenci relevantních národních, mezinárodních a nevládních organizací kriminalizováním podpory pro žádosti o azyl. To je porušením direktivy o azylových procedurách... a direktivy o podmínkách přijetí," uvedla ve svém vyjádření komise.

Maďarští poslanci schválili balík legislativy označený "Stop Soros" s odkazem na plán zvládnout migrační krizi navržený dříve americkým miliardářem Georgem Sorosem, v červnu 2018.

Balík zákonů definuje podporu ilegálního přistěhovalectví v trestním zákoníku jako nabídku podání žádosti o azyl komukoliv, kdo dorazil z Maďarska nebo cestou do Maďarska projel kteroukoliv zemí, kde nebyl persekvován. Balíček také novelizoval ustanovení o právech žadatelů o azyl pro osoby, které projely zemí, v níž nebyly persekvovány nebo jim nehrozilo vážné nebezpečí a mohly tam požádat o azyl.

Komise uznává, že evropské zákonodárství umožňuje zavést důvody k neudělení azylu kvůli "bezpečné třetí zemi" a "první zemi pro azyl", ale podle ní maďarská pravidla "omezují právo na azyl způsobem, který je neslučitelný s direktivou o kvalifikaci pro azyl... a Chartou základních práv EU".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6804

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019