Lidstvo je nejblíže katastrofě za celou svou historii, varují vědci

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Lidstvo je stále nejblíže zničení, jak kdy bylo, tvrdí vědci. Experti provozující slavné "hodiny soudného dne" (Doomsday Clock) letos ponechali ručičky na dvou minutách před půlnocí, informuje Andrew Griffin.


Tento čas byl nastaven vloni. Znamená rekord dosažený pouze v roce 1953, na vrcholu studené války.

Výzkumníci zdůraznili, že rozhodnutí ponechat hodiny beze změny neznamená, že by si lidé mohli oddechnout. Ve skutečnosti odráží "novou nenormalitu" - znepokojivý stav věcí, kdy se nestabilita a vyvedení z míry staly běžnými.

"Lidstvo nyní čelí dvěma současným existenciálním hrozbám, z nichž každá bude příčinou extrémního znepokojení a okamžité pozornosti," napsali experti. "Tyto hlavní hrozby - jaderné zbraně a změna klimatu - byly minulý rok vystupňovány zvýšeným užitím informačního válčení k podkopání demokracie po celém světě, což zesiluje riziko těchto i jiných hrozeb a vystavuje budoucnost civilizace mimořádnému nebezpečí. Na právě popsané komplexní a hrozivé skutečnosti není nic normálního. "

Není důvod k beznaději, tvrdí vědci. "Ale hrozby je třeba uznat, než mohou být aktivně konfrontovány. Nynější situace - v níž protínající se hrozby jaderného konfliktu, klimatu a informační války jsou všechny nedostatečně uznány a řešeny, pokud nejsou jednoduše ignorovány nebo popírány - je neudržitelná. Čím déle světoví lídři a občané bezstarostně obývají tuto novou a abnormální realitu, tím pravděpodobněji svět zakusí katastrofu historických rozměrů."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10055

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019