Posedlost vlastní údajnou výjimečností: Moderátor BBC navrhl Irsku, aby odešlo z EU

26. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



John Humphrys, dlouholetý moderátor ranního publicitického pořadu "Today" rozhlasu BBC ohromil občany Irské republiky, když v sobotu ráno v rozhovoru navrhl irské ministryni, aby Irsko odešlo z Evropské unie a přičlenilo se k Anglii, a vyřešilo tak neřešitelný problém nutnosti zachovat otevřenou irsko-severoirskou hranici.

Vzhledem k tomu, že existuje dlouholetá historie anglického útlaku Irů (v 19. století způsobila Anglie v Irsku hladomor, na nějž zemřelo asi milion lidí, irské děti se o tom učí ve škole, anglické nikoliv) a Londýn, zvyklý na arogantní chování vůči malému Irsku, se nyní nemůže vyrovnat s tím, že Irsko jako členská země Evropské unie je daleko silnější než Británie, byl takový návrh anglického rozhlasového moderátora více než trapný.

Irská ministryně pro evropské záležtitosti Helen McEntee sdělila Humphrysovi, že Irsko neuvažuje o odchodu z Evropské unie, vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění podporuje členství Irské republiky v EU 92 procent jejích občanů. Dodala, že Irská republika "neplánuje vytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a očekává, že Británie splní své závazky ohledně dodržení otevřené hranice, které přijala při podepsání Dohody z Velkého pátku téměř před 21 lety."

Dohoda z Velkého pátku z roku 1998 ukončila terorismus v Severním Irsku. Její součástí je neexistence pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Pokud však Británie odejde z Evropské unie, musí vzniknout pevná hranice, protože výrobky z Británie už nebudou podrobeny předpisům zajišťujícím evropskou kvalitu a jejich dovoz do EU by kontaminoval trhy v Evropské unii. Otevřená hranice může trvat pouze potud, pokud by Británie zůstala členem evropské celní unie, to však Theresa Mayová vzdorně odmítá. Nyní komicky navrhuje rozhlasový moderátor, aby pro uspokojení fundamentalistických anglických brexitérů Irsko odešlo z Evropské unie, a vyřešilo tak tento problém.

Členství Irska v Evropské unii znamenalo pro tuto zemi obrovský hospodářský rozvoj, stejně jako ukončení severoirského terorismu.

Pro irské komentátory: S tímhle se musíme dnes potýkat v Anglii...



Labouristický politik Ben Bradshaw: Byl jsem ohromen, když jsem slyšel Johna Humphryse navrhnout dnes ráno pozoruhodně chladnokrevné irské političce, že řešením chaosu brexitu je, aby Irsko odešlo z Evropské unie a vstoupilo do Británie! Taková zoufalá neznalost historie a moderního Irska!



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7659

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019