Alzheimerovu chorobu "způsobuje zánět dásní"

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Vědci tvrdí, že obyčejný zánět dásní hraje ústřední roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Nové důkazy, že Alzheimerovu chorobu způsobují infekční bakterie, zřejmě zcela změní přístup k této nemoci.

Hlavní příčinou zánětu dásní a ztráty zubů je bakterie Porphyromonas gingivalis. Také způsobuje poškození tepen.

Vědci nyní nalezli v lidském mozku přítomnost toxických enzymů zvaných gingipains, které produkuje bakterie Porphyromonas gingivalis a DNA této bakterie. Bylo také zjištěno, že u myší se tato bakterie dostává z jejich tlamy do mozku. Testy prováděné u myší prokáazly, že enzymy gingipain ničí neurony v mozku.

 
 

Vědci však mají k dispozici léky, které gingipainy blokují, a tak jsou schopni likvidaci mozkových neuronů zastavit.

Vědecký tým nyní vytvořil nový lék, COR388, který lépe proniká do ústřední nervové soustavy a mohl by se stát základem léčby Alzheimerovy choroby. Už letos se plánují rozsáhlé klinické zkoušky, v jejichž rámci by se podával tento lék pacientům s mírnou verzí Alzheimera.

Avšak dr. David Reynolds, hlavní vědec v britské charitativní organizaci Alzheimer's Research UK, poukázal na to, že Alzheimerova choroba má pravděpodobně různé příčiny a bakterie způsobující zánět dásní jsou pravděpodobně jen jednou z nich.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
15427

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019