OSN: Vztahy mezi USA, Ruskem a Čínou jsou "dysfunkční"

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Svět čelí znepokojivé "roztříštěnosti", prohlásil šéf OSN Antonio Guterres. Varoval, že vztahy mezi USA, Ruskem a Čínou jsou nebezpečně vykolejené.


"Vztahy mezi třemi nejdůležitějšími mocnostmi, Ruskem, Spojenými státy a Čínou nikdy nebyly tak dysfunkční jako dnes," řekl generální tajemník na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Podle něj probíhající ústup světa ovládaného v minulosti dvěma supervelmocemi studené války vyváří "poněkud chaotickou situaci".

"Už nežijeme v bipolárním nebo unipolárním světě, ale dosud ani v multipolárním," prohlásil.

"Mocenské vztahy se stávají nejasnými," dodal s výzvou, aby země spolupracovaly a podporovaly multilateralismus.

Spojené státy jsou uvězněny v obchodní válce s Čínou a dalšími, což zasáhlo finanční trhy a vyvolalo obavy ze zpomalení globální ekonomiky.

A americké vztahy s Moskvou zasáhlo podezření z ruského vměšování do americké politiky a spor o smlouvu o omezení jaderného zbrojení.

Dysfunkce jsou evidentní "v ekonomice, ale také to platí o Radě bezpečnosti," řekl Guterres, který si stěžoval na opakovanou "paralýzu" nejvyššího orgánu OSN.

"Jsme ve světě, v němž globální výzvy jsou stále fragmentovanější a reakce jsou stále fragmentovanější," prohlásil generální tajemník. "Pokud nedojde k obratu, jde o recept na katastrofu."

Uznal, že mnozí po celém světě se cítí odtrženi od držitelů moci a od práce mezinárodních organizací jako OSN, což podporuje nacionalismus a populismus.

"Potřebujeme předvést všem těm, kdo se cítí opuštěni, že naše myšlenky, politika, programy míří na řešení jejich problémů nebo jim je pomáhají řešit," uzavřel Guterres.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8278

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019