Británie: Airbus označil přístup britské vlády k brexitu za ostudný

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Generální ředitel firmy Airbus apeluje na britské občany, aby neignorovali "šílenství brexitérů" a varuje, že odchod Británie z EU bez dohody povede "k velmi škodlivým rozhodnutím"

 




Airbus, obří firma vyrábějící letadla, charakterizovala způsob, jímž britská vláda přistupuje k brexitu, za "ostudný", a varovala, že odejde z Británie, pokud Británie vypadne z EU bez dohody.

 

Ve videoklipu, zveřejněném ve čtvrtek, 
varoval, že pokud Británie vypadne z EU bez dohody, firma Airbus bude muset učinut "rozhodnutí, která budou velmi škodlivá pro Británii".

Dodal: "Prosím, neposlouchejte šílenství brexitérů, kteří tvrdí, že protože tu máme velké provozy, neodejdeme a navždycky tady zůstaneme. Nemají pravdu."

Firma Airbus je jedním z největších výrobců v Británii. Ve svých 25 továrnách zaměstnává 14 000 osob. Dalších 110 000 subdodavatelů závisí na její výrobě. Celkem mají roční obrat v hodnotě 6 miliard liber.

Enders varoval: "Samozřejmě je nemožné odstěhovat naše velké továrny v Británii do jiných částí světa okamžitě. Avšak výroba letadel je dlouhodobé podnikání a my bychom byli nuceni přesunout naše budoucí investice jinam a nemylte se, existuje množství zemí, které by velmi rády vyráběly křídla pro letadla firmy Airbus."

Už dříve firma Airbus varovala, že uvažuje o zrušení plánů vyrábět nová křídla v Británii, což by znamenalo likvidaci tisíců pracovních příležitostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7520

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019