Gruzie dnes

25. 1. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 6 minut

Most přes řeku. Gruzie

Paní Manane je 49 let a živí se pouliční prostitucí v ulicích hlavního města Gruzie Tbilisi. Matka tří dětí se rozhodla jít touto cestou poté, co se rozešla se svým manželem a zůstala bez prostředků. Její děti ani rodina o tom nic nevědí. „Vždy se na ulici skrývám, mnohokrát jsem se musela schovat, když jsem uviděla někoho známého, ale ze všeho nejvíc se bojím policistů. Mlátí nás obušky, plivou na nás, polévají vodou a hází po nás plastovými lahvemi. Pokud chceme mít klid, kladou si podmínky. Vynucují si sexuální služby nebo požadují nákup cigaret, či svačiny“. Slova paní Manani potvrzuje její 42 letá kamarádka Lali, svobodná matka pěti dětí. Ta dostala mnoho pokut za neuposlechnutí policie a momentálně je toho tolik, že si musela vzít půjčku a snaží se na veřejnosti neukazovat. „Je to velký psychický nátlak. Přijedou policisté v civilu, otevřou dveře auta, chtějí, abych s nimi někam odjela. Bude to rychlé, říkají. Jestli odporuješ, slovně tě nadávají a vypíšou pokutu za neuposlechnutí. Řadoví policisté nejsou tak nebezpeční, jako ti v civilu, detektivové“.

 


Podle právničky Tamar Dekanosidze, která zastupuje Asociaci mladých právníků Gruzie (nezisková organizace), tkví problém v nedokonalosti zákonů, neboť policie může udělit pokutu i za neprokázanou prostituci, tzn. za podezření, a to ve výši několika tisíc korun. Podle průzkumů provedených v pěti největších městech Gruzie se ukazuje, že pravidelná šikana a vymáhání výpalného je z řad policistů běžnou denní záležitostí. Bývalá zákonodárkyně Tamar Kordzaia uvádí, že zákony nespecifikují roli kuplíře. V případě objevení místa, kde se prostituce provozuje, má policie zpravidla snahu obviňovat pouze ženy provozující toto nejstarší řemeslo, ale nehledá zprostředkovatele – kuplíře, ani nezjišťuje, jestli obviněné ženy nebyly k tomuto skutku donuceny násilím.

Společnost v Gruzii je stále velmi konzervativní. Prostitutky jsou často odvrženy i vlastní rodinou, pokud je jejich profese prozrazena. Avšak tradiční hodnoty se hroutí pod tlakem tíživé ekonomické a sociální situace. Nezaměstnanost v Gruzii dosahuje 15% (oficiálně). Všude přítomná chudoba a pofiderní systém bankovnictví vyhání mnoho rodin na ulici. Podle posledních údajů 23% občanů Gruzie žije pod hranicí životního minima, rovněž stejné procento občanů (ba i více) žádá o sociální podporu. Po počtu HIV nakažených na sto tisíc obyvatel v Evropě, drží neslavné prvenství. Podle údajů dětského fondu (UNSEF) až 49 000 dětí do 14 let trpí podvýživou (ze 750 000 registrovaných dětí). Na ulicích hlavního města Tbilisi žije přibližně 2000 dětí. Velká většina z nich je nucena k prostituci. Úmrtnost dětí do 5 let věku dosahuje cca 400 za rok (Child mortality, IGME). Úmrtnost žen během těhotenství je asi patnáctkrát vyšší než v České republice.

Submisivní přístup velké části gruzínského politického establishmentu je vůči Rusku nebezpečný. Momentálně odmítá uznat autokefalií ukrajinské církve za kanonickou. Ukrajina se definitivně stává nezávislou. Odtrhla se od ruské tzv. pravoslavné církve (jejíž představitelé křtili zbraně putující do ukrajinského proruského Doněcku. Konflikt si vyžádal desítky tisíc oběti na ukrajinské straně.). Gruzínská pravoslavná církev učí falešnému křesťanství. Podporuje skupiny neonacistů i hony na zástupce sexuálních menšin. Svými výroky sabotuje ukrajinských duchovních. Přijímá mnoha milionové dotace z gruzínského rozpočtu. Drahé dary od ruských kolegů. Gruzínský parlament je autorem vágních zákonů. Například nový zákon o televizní reklamě dává státní televizi větší pravomoci na úkor vysílání malých regionálních televizí. Sledovanost statní televize je okolo 3%, nejnižší v zemi. Zemi stále neformálně vládne narcistický ruský oligarcha gruzínského původu, jehož vliv je na gruzínskou garnituru neomezený, poněvadž většina politiků jsou jeho bývalí zaměstnanci nebo jsou na jeho výplatní listině. Gruzínský soud je stále pod kontrolou vládnoucí strany. Ovládá ji skupina loajálních soudců vládnoucí strany (tento začarovaný kruh se snaží neúspěšně prolomit několik nevládních organizací a expertů).

Státní dotace ze strany EU musí být pod větší kontrolou evropských institucí, a to hlavně kvůli korupci. Příkladem je například nedostavěná dálnice, na jejíž výstavbu Gruzie obdržela dotace. Nebo projekty na rozvoj zemědělství. Velká část těchto prostředků byla rozkradena. Je nezbytné ze strany EU převzetí činností některých státních institucí (např. Ministerstva regionálního rozvoje, jehož ministr zmizel společně s bývalým vicepremiérem). Předání grantů na neziskové organizace zajišťujících rozvojovou pomoc, jakým je například Člověk v tísní - „PIN Georgia“, nestačí.  Nedávné rozhodnutí EU udělit pracovní povolení i občanům Gruzie, tak dala naději tisícům rodin na lepší budoucnost.



Zdroje:

https://www.radiotavisupleba.ge/a/სექსმუშაკები-და-მოძალადე-პოლიციელები/29520988.html

http://unicef.ge/photo_galerea/124

https://www.transparency.ge/en/blog/anatomy-georgian-neo-nazism

https://for.ge/view/52120/siRaribis-zrdas-yvela-monacemi-da-kvleva-adasturebs.html

http://geworld.ge/

http://www.equality.ge/en/category/news/

https://civil.ge/archives/274044

https://www.hrw.org/world-report/2019/country-chapters/georgia

http://www.childmortality.org/

https://gyla.ge/en

https://www.rferl.org/a/most-new-european-hiv-cases-arose-ukraine-russia-last-year-who-un-reports/29625240.html

https://blisty.cz/art/68533-pochod-priznivcu-sexualnich-mensin-v-gruzii-skoncil-velkou-potyckou.html

https://blisty.cz/art/68017-gruzinska-vlada-reaguje-na-smrt-podvyziveneho-ditete-nakupem-drahych-aut-cirkev-prekvapenim.html

https://civil.ge/archives/274006

http://euromaidanpress.com/2018/05/20/another-country-where-local-nazis-are-a-front-for-russia-georgia/

https://eurasianet.org/georgia-teenage-prostitution-part-of-a-bigger-problem

https://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/countries/2017/271192.htm

http://euronews.ge/ქართული-მარში-ს-ორგანიზა/



0
Vytisknout
12504

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019