
Institut Maxe Plancka k PM2.5
25. 1. 2019
Je zvláštní, že vyšlo tiskové prohlášení českých ekoorganizací o PM2.5 s odkazy na materiály, kde rozložení emisí odpovídá starým odhadům.
Institut Maxe Plancka pro chemii (MPIC) vyvolal horkou debatu o zemědělství, jelikož zjistil, že v Německu vzniká 45% PM2.5 reakcemi čpavku z rozkládající se kejdy, a jen takto vzniklý prach má ročně zabíjet 50 000 Němců - tolik jako cigarety.
(O nebezpečí partikulátů, vznikajících z čpavku obsaženého v hnojivu na polích, se vážně hovoří i v Británii, pozn. red.)
https://www.mpic.de/aktuelles/pressemeldungen/news/fragen-und-antworten-zum-monitor-beitrag-vom-1712019-feinstaub-durch-landwirtschaft-seit-jahren-verharmlost.html
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-experti-zpochybnuji-skodlivost-poletaveho-prachu
tak nevím, píše Vojtěch Žítek.
Institut Maxe Plancka pro chemii (MPIC) vyvolal horkou debatu o zemědělství, jelikož zjistil, že v Německu vzniká 45% PM2.5 reakcemi čpavku z rozkládající se kejdy, a jen takto vzniklý prach má ročně zabíjet 50 000 Němců - tolik jako cigarety.
(O nebezpečí partikulátů, vznikajících z čpavku obsaženého v hnojivu na polích, se vážně hovoří i v Británii, pozn. red.)
V reakci na MPIC vydala skupina plicních lékařů prohlášení, které naopak zpochybňuje škodlivost polétavého prachu:
tak nevím, píše Vojtěch Žítek.
3779
Diskuse