Může Saúdská Arábie vyrábět balistické rakety? Satelitní snímky vyvolávají podezření

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Satelitní snímky naznačují, že Saúdská Arábie postavila první známou továrnu na balistické rakety, tvrdí zbraňoví experti a analytici snímků. Tento vývoj vyvolává otázky ohledně zvýšených vojenských a jaderných ambicí třiatřicetiletého korunního prince, píše Paul Sonne.


Pokud bude v provozu, továrna a raketová základna v al-Watahu jihozápadně od Rijádu umožní Saúdské Arábii vyrábět vlastní balistické rakety, což vyvolává obavy ze závodů ve zbrojení s regionálním rivalem Íránem.

Saúdská Arábie nevlastní jaderné zbraně, takže jakákoliv raketa vyrobená v údajné továrně budou vyzbrojeny konvenční hlavicí. Avšak továrna může být kriticky důležitým prvkem eventuálního saúdského jaderného programu, když hypoteticky dává monarchii schopnost vyrobit pro jaderné hlavice preferovaný nosný systém.

"Pokud jde o možnost, že Saúdská Arábie začíná stavět rakety dlouhého doletu a usiluje o jaderné zbraně - myslíme si, že nemůže. Ale možná podceňujeme jejich touhu a schopnosti," říká Jeffrey Lewis, expert na jaderné zbraně při Middlebury Institute pro mezinárodní vztahy v Monterey, který se svým týmem objevil továrnu při analýze satelitních snímků z regionu.

Dva raketoví experti, Michael Elleman z Mezinárodního institutu pro strategická studia a Joseph S. Bermudez Jr. z Centra pro strategická a mezinárodní studia se shodují, že snímky zřejmě zobrazují výrobu raketových motorů a zkušební zařízení, zřejmě využívající pevného paliva.

Není jasné, zda zařízení bylo dokončeno nebo je funkčně schopné vyrábět rakety. Nehledě k tomu komplex budovaný od roku 2013 znamená záměr vyrábět vlastní pokročilé rakety po létech úsilí o nákup v zahraničí, čas od času úspěšného.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6629

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019