Zpráva identifikuje další severokorejskou raketovou základnu. Celkově dvacátou

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Několik dní poté, co Bílý dům oznámil plány na druhý jaderný summit USA a KLDR, think tank hlásí, že identifikoval tajnou severokorejskou základnu balistických raket asi 160 km severozápadně od Soulu, která je údajně štábem strategických raketových sil, píše Lena H. Sunová.


Zpráva publikovaná v pondělí Centrem pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) tvrdí, že základna je jednou z dvaceti nepřiznaných raketových základen tvořících probíhající raketový program Pchjongjangu. Výzkumníci projektu Beyond Parallel tvrdí, že poslední zpráva poskytuje více důkazů, že KLDR nerozebírá svá zařízení.

"I když dilpomacie je kriticky důležitá a měla by být prvořadým způsobem řešení severokorejského jaderného problému, jakákoliv budoucí dohoda musí vzít v úvahu výčet všech operačních raketových základen, které jsou hrozbou pro bezpečnost USA a Jižní Koreje," uvádí zpráva.

"Severní Korea by tyto základny balistických raket neměla mít," uvedl Victor Cha, jeden z autorů zprávy. "A samozřejmě je mají a nepřiznali je."

Po historickém Trumpově summitu se severokorejským lídrem Kim Čong-unem v červnu Trump napsal na Twitteru, že "již neexistuje jaderná hrozba ze Severní Koreje".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6531

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019