Pompeova konference o Íránu ve Varšavě patrně skončí nezdarem

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

I když mělo jít o mezinárodní konferenci o bezpečnosti na Blízkém východě, iniciativa k jejímu uspořádání vzešla od Spojených států (konkrétně od šéfa americké diplomacie Mikea Pompea), Saúdské Arábie a Izraele, tedy zemí, jež nenávidí Írán. Polsko poslalo pozvánky 70 státům, včetně zemí Evropské unie a Ruské federace. Írán pozvánku nedostal, protože cílem konference je démonizace a marginalizace Íránu.

Rusko oznámilo, že se konference nezúčastní, protože jednostranné zaměření proti Íránu je kontraproduktivní. Moskva také kritizovala skutečnost, že Teherán nedostal pozvánku a že se konference nebude zabývat izraelsko-palestinskou otázkou.

Země Evropské unie se k Pompeově konferenci staví vlažně. EU je s Trumpovou administrativou na kordy kvůli tomu, že odstoupila od jaderné dohody, kterou chce Brusel zachovat. EU se obává, že její účast na varšavské konferenci by mohla oslabit důvěru Teheránu i jeho závazek dodržovat jadernou dohodu. Jinými slovy, Evropská unie se nemíní připojit k protiíránské koalici.

Pompeo si pro uspořádání konference zvolil Varšavu ve snaze rozdělit Evropu v otázce íránské jaderné dohody. Nicméně i Polsko, které na realizaci konference kývlo, tuto klíčovou dohodu podporuje.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7538

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019