Brexit: Už není slov

29. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla - velmi rozumný - návrh bývalého generálního prokurátora Dominica Grieva, aby sněmovna postupně hlasovala o tom, jaké řešení pro brexit vlastně chce.

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla návrh poslankyně Yvette Cooperové, aby byla prodloužena lhůta pro odchod Británie z EU, pokud do konce února Mayová nebude mít k dispozici schválenou dohodu o odchodu. Jak na to na Twitteru poukázal skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf, 300 poslanců Dolní sněmovny hlasovalo pro odchod Británie z EU bez dohody, což by byla naprostá ekonomická katastrofa.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala pouze nezávazný návrh, aby se Británie vyhnula brexitu bez dohody.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala návrh poslance Bradyho, aby Mayová cestovala zpět do Bruselu a donutila Evropskou unii, aby zrušila irskou podmínku o volné severoirské hranici. Brusel, Dublin, Paříž i Donald Tusk opakovaně zdůraznili, že tuto podmínku evropská sedmadvacítka nezruší.

Hlasování Dolní sněmovny v úterý večer o brexitu, jak píše Faisal Islam, analytik Sky News:

Dolní sněmovna:

Absolutně odmítáme dohodu Mayové o brexitu
Odmítáme odchod Británie z EU bez dohody
Odmítáme pravomoc pro parlament, aby vyloučil odchod Británie z EU bez dohody
Dáváme premiérce mandát, aby odstranila irskou podmínku, kterou vyjednala - to ale její partneři už odmítli


Není k tomu co dodat. Šílenství.



Nestor britských televizních novinářů John Simpson:


Když jsem byl začátkem osmdesátých let politickým editorem BBC, byl jsem šokován tupostí většiny britských poslanců ohledně toho, jak funguje vnější svět. Soudě podle toho, co se v úterý dělo v parlamentě, věci se moc nezměnily.


Raphael Behr v deníku Guardian:


Nikdo, kdo sleduje, co se děje v Británii, zvenčí, si neuchoval romantický názor na Británii jako baštu politické střízlivosti. Namísto toho vidí podivné, tvrdošíjné odmítání mluvit o této krizi otevřeně a jasně. Je zjevné, že brexit je katastrofa, ale stále příliš mnoho poslanců dodržuje tabu a odmítá říci, že musí být zastaven. Pro naše přátele v Evropě a pro naše sousedy je to nepochopitelné. Vypadá to jako britská sociální neohrabanost povýšená na úroveň ústavního rozkladu. Ničíme se a jed v našem systému je brexit.  ZDE

   






 

Británie: Brexitová fraška pokračuje stále neuvěřitelněji

29. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Premiérka Theresa Mayová se naprosto podrobila fundamentalistickým brexitérům v Konzervativní straně a fundamentalistickým protestantům z menšinové severoirské strany DUP, když v Dolní sněmovně v úterý odpoledne podpořila tzv. Bradyho dodatek, který požaduje odstranění severoirské "zarážky", podmínky, z dohody o odchodu Británie z EU. Evropská unie opakovaně, a znovu v úterý večer, konstatovala, že otevírat jednání o dva roky vyjednávané smlouvě o odchodu Británie z EU nebude a že Bradyho dodatek je nepřijatelný.

Komentátoři poukazují na pozoruhodnou skutečnost, že totiž Mayová vystupuje v Dolní sněmovně proti dohodě, kterou sama během dvou let vyjednala. Je to poprvé, co se něco takového děje v historii.

Aktualizace: Labouristická strana konečně rozhodla, že podpoří dnes večer při hlasování v Dolní sněmovně dodatek poslankyně Yvette Cooperové, který donutí premiérku Mayovou, aby požádala EU o prodloužení lhůty pro britských odchod z EU, pokud nebude žádná dohoda o odchodu Británie z EU schválena do 26. února 2019. Cooperova chce, aby Británie prodloužila lhůtu pro odchod Británie z EU do konce roku 2019, Labouristická strana však chce povolit prodloužení lhůty jen o tři měsíce, tedy do července 2019. Je velkou otázkou, zda by to evropská sedmadvacítka schválila, protože ta chce prodloužit lhůtu Británii jen pod podmínkou, že bude použita k nějakému konstruktivnímu řešení, jehož však poslanci v Dolní sněmovně nejsou schopni.



- Britské supermarkety varují před vážným nedostatkem potravin
- Evropská unie varuje, že Británii nyní vážně hrozí vypadnutí z EU bez dohody
- Brusel po tisící upozorňuje, že dohoda s britskou vládou je uzavřená a nebude se znovu zahajovat vyjednávání
- Theresa Mayová a konzervativní brexitéři se chystají do Bruselu "obnovit vyjednávání o brexitu"
- Brusel zdůraznil, že "irskou podmínku" není možné z dohody o brexitu odstranit, Mayová a brexitéři chtějí jednat o jejím odstranění


Většina britských potravinářských supermarketů v pondělí varovala, že vypadnutí Británie z EU bez dohody bude znamenat nedostatek potravin v obchodech a výrazné zvýšení jejich cen.  Šéfové deseti britských supermarketů, jako jsou Sainsbury’s, Asda, M&S, Co-op a Waitrose poslali otevřený dopis britské vládě, v němž píší:

Probouzení právního státu v oblasti exekucí

29. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jedna věc je zajistit, aby se dluhové a exekuční bezpráví už nedělo do budoucna. Druhá věc je zmírnění obrovského bezpráví, které se už v této oblasti stalo. Například v ČR bylo téměř šedesát tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů. Jakmile se zavedla regulace těchto poskytovatelů ze strany České národní banky, zůstala jich jen necelá stovka. V čem asi spočíval byznys těch ostatních? https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2496622-prehled-penize-uz-smi-pujcovat-jen-tato-osmdesatka-firem-o-licenci-cnb-jich-prisly

Další děsivý, masový problém byli takzvaní soukromí rozhodci. Ti měli rozhodovat pře mezi dlužníky a věřiteli, ačkoli byli finančně motivovaní hrát ve prospěch věřitelů. Soudy v poslední době tyhle vztahy ruší jako nelegální, tedy i exekuce, které z nich vyplynuly. Jedná se asi o dvě stě tisíc exekucí. Podle Hospodářských novin na to čerstvě doplatil i prezident Exekutorské komory. Cituji:

Velmocenské vměšování do interních záležitostí Venezuely je třeba nekompromisně odsoudit

29. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

Politická krize ve Venezuele, již doprovází děsivý ekonomický úpadek, se pro Bílý dům stala vítanou příležitostí ke změně režimu v zemi s největším nalezištěm ropy na světě, o což koneckonců usiluje už dlouhá léta. Nenechme se ošálit chytlavými frázemi o demokracii a lidských právech, vždyť Spojené státy vojensky spolupracují s většinou autoritářských a diktátorských režimů na světě a v Latinské Americe celé dekády vydržovaly pravicové diktatury, podporovaly státní převraty a realizovaly ozbrojené intervence. Je naprosto irelevantní, zda někdo hájí Madurův kabinet, anebo naopak šéfa opozice Juana Guaidó. V této chvíli je nesmírně důležité respektovat venezuelskou ústavu a zároveň diplomatické úsilí neutrálních států, aby v zemi, kde má tradičně silné slovo armáda, bylo zabráněno vojenskému konfliktu s vysoce riskantní účastí antagonistických velmocí.

Ve Venezeuele se proti Madurovi stavějí už i obyvatelé slumů, kteří ho dosud podporovali

29. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Madurova policie volně střílí do demonstrantů. V jedné z chudinských čtvrtí právě zastřelila sedmnáctiletého mladíka, který šel poprvé v životě na demonstraci, protože "už nemohl snést, že rodina musí stát hodiny fronty na pytlík mouky, aby mohla jíst". Usmrcený mladík měl před maturitou. Rodina plánovala, že po jeho maturitě odejde do zahraničí, stejně jako miliony dalších Venezuelanů, protože se v zemi za Madurova režimu nedá žít. Tradiční podpora pro Maduru v chudinských čtvrtích skončila. Uvidíte v nich na zdech nápisy: MADURO-VRAH.


Rozhovor Britských listů 203. Co dělají Čeští elfové?

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous se stal mluvčím Českých elfů. Je to skupina několika desítek lidí, kteří chtějí bojovat proti falešným informacím šířeným tzv. "trolly" na internetu. Může ale taková akce být efektivní? O tom s ním mluví Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

To není lež. To je můj názor

29. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Německo skončí s uhlím do roku 2038

28. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Byla zveřejněna zpráva k odklonu od uhlí, z něhož nyní Německo čerpá asi třetinu energie. Má být podle komise oficiálně pojmenované Růst, strukturální změny a zaměstnanost. 
Vytvořil jsem k tomu (překopírováním obrazu) prezentaci. Když je v Německu usnesení, tak do detailu rozpracované,   336 stran, píše Milan Lelek.

Jeho prezentace je zde:

Co se doopravdy děje ve Venezuele

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Na náměstí v Caracasu obklopen příznivci s vlajkami volajícími po demokracii, Juan Guaidó, pětatřicetiletý poslanec z pobřežního města slibuje "převzít všechny pravomoci prezidentství, abych zajistil konec uzurpace". Událost byla široce prezentována jako "Guaidó se prohlásil venezuelským prezidentem". Tento jazyk, myšlenka, že "se prohlásil", naznačuje banánovou republiku a nepovedené pokusy zabrat cizí území, píše Fabiana Sofia Pererová.

30127

Ve skutečném právním státu není tak snadné, aby se blbost propsala do legislativy

Epochální zákonodárný výlet Vašíka&spol., tentokráte do XXI. století

28. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Jakákoliv legislativní iniciativa by měla být doprovázena tzv. Regulatory Impact Assessment (RIA), tedy hodnocením dopadu nového závazného pravidla. Taková praxe zabraňuje jak prolobování společensky nebezpečných zájmů, tak emanaci blbosti do právního rámce. Žel, tato praxe se v ČR nedodržuje. Bylo tak možné vytvořit parazitické legislativní schéma, umožňující ožebračovat lidi za bagatelní dluhy a nedoplatky. Tam byl jednoznačný zájem lidí, kteří se neštítí vydělávat na likvidaci jiných. V návrhu několika desítek "zákonodárců" (jak trpký význam), který má zamezit provozovatelům sociálních sítí chránit jimi poskytovaný informační prostor před zneužitím, je to trochu jinak. Těch pár chytrých hlav, které se - ne náhodou - sešly v České republice, lze právem označit za kognitivně znevýhodněné. Nevědí, co činí...

ČR ohromujícím způsobem na cestě k bezprávnímu státu

27. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Maniaci v čele s Václavem Klausem juniorem chtějí trestat správce sociálních sítí a internetových serverů za odstraňování lží, nesmyslů, konspiračních teorií a rasistických a nenávistných výroků. 

Jak děsivá je úroveň poslanců českého parlamentu, dokazuje nyní skutečnost, že tento paskvil na návrh zákona podpořila celá třicítka !! poslanců a to ze stran ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Návrh zákona je v ostrém protikladu s legislativou Evropské unie, platné i v ČR, i se samotnými zákony České republiky, kriminalizujícími vyvolávání nenávisti vůči náboženství, etnickým skupinám a menšinám, které ovšem v ČR nikdo nevynucuje a nedodržuje.

Jak na to s úsměškem reagoval mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein: "Oni chtějí věznit mezinárodní pracovníky Facebooku, kteří z této platformy odstraňují nenávistné výroky a fake news?? Cože??"

Přesný opak idiocie českých poslanců

27. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Molly Russell



Přesně v době, když až třicet (!!) českých poslanců chce zákonem kriminalizovat odstraňování nenávistných či lživých výroků na internetu, varoval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, že pokud sociální sítě nebudou odstraňovat škodlivý materiál, budou v Británii zakázány. V neděli Hancock konstatoval v této souvislosti v televizi BBC: "Pokud budou odmítat učinit to, co po nich chceme, pak v této věci schválíme nový zákon. Doufám ale, že k tomu nedojde."

Britský ministr zdravotnictví apeloval na obří digitální společnosti, aby odstranily z internetu materiál, který podporuje sebepoškozování a doporučuje sebevraždu.

V Británii totiž v roce 2017 spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Molly Russellová poté, co sledovala na sociálních sítích znepokojující materiál o sebevraždách. Její otec řekl v televizi: "Jsem přesvědčen, že Instagram pomohl usmrtit mou dceru."

Pro stoupence czexitu

Británie nebude moci v případě vypadnutí z EU bez dohody obchodovat se zahraničím podle podmínek Světové obchodní organizace

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Fundamentalističtí stoupenci brexitu a neinformovaná anglická veřejnost v těchto dnech tvrdí, že vypadnutí Británie z EU bez dohody není žádný problém, a "my jim ukážeme", protože bude prý Británie moci obchodovat na základě podmínek Světové obchodní organizace.

Dva čelní odborníci na právo Evropské unie nyní upozornili, že Británii bude trvat nejméně sedm let, než získá možnost bezcelně obchodovat podle podmínek Světové obchodní organizace.

Chaos, který vznikne po odchodu Británie z EU bez dohody, zřejmě povede ke zdvojnásobení cen potravin a vyvolá hospodářskou krizi, která potrvá až třicet let

Globalizovaná polarizace

28. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Zdá se, že demokracie trpí určitým typem "politické autoimunitní choroby" - když část každé společnosti vede válku proti zbytku sociálního těla, píše v listu El País venezuelský komentátor Moisés Naím.

Krize konzervatismu dohnala vlády na obou stranách Atlantiku do slepé uličky

26. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Jazyk těchto konzervativců je nepřesvědčivý, protože ani oni sami už nevěří tomu, co říkají. Jako komunistické strany ve východní Evropě v osmdesátých letech, tito konzervativci jen provádějí už jen prázdné rituály, aniž by věřili v to, co dělají. Jsem si jista, že Mayová dobře ví, že brexit její zemi poškodí, a vím, že McConnell si je taky dobře vědom, že jeho daňové škrty neprospěly nikomu jinému než jeho bohatým kamarádům. Jsou to nihilisté, kteří opustili své hodnoty a žádné nové nepřijali.



V hlavních městech obou nejvýznamnějších anglofonních mocností, Británie a USA, zavládla politická krize. Jak britská, tak americká vláda se dostaly do slepé uličky, píše Anne Applebaum.

Prkenná a necharismatická Theresa Mayová se nezdá být vůbec podobná vulgárnímu a prolhanému Donaldu Trumpovi. Přesto však má krize v USA s krizí v Británii podivně mnoho společného. Obě krize byly způsobeny post-ideologickými konzervativními stranami, americkými republikány a britskými konzervativci, které ztratily cestu.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Úroda ze zralých let

28. 1. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Odvážná křivka, kterou opsal trup letadla, se rozplyne, ještě než pilot posadí svůj stroj na přistávací plochu. Většina divadelních inscenací zmizí spolu s kyticemi věnovanými k poslední děkovačce, takže se jen malá část jejich tresti rozpráší do divadelních programů, fotografií, recenzí a vzpomínek. Ale k zachování některých jiných lidských vzepětí nám naštěstí pomáhají důmyslné prostředky: filmový pás, televizní a rozhlasový archív, tiskařský lis.

Polsko: Lídr opozice chce nenávistné skupiny postavit mimo zákon

28. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Lídr největší opoziční strany v Polsku - Občanské platformy - Grzegorz Schetyna vyzval k zákazu politických uskupení a hnutí praktikujících "vyvolávání nenávisti". Zmínil se o "Všepolské mládeži" jako o příkladu organizace, která by měla být postavena mimo zákon.

O čem česká historie neučí

28. 1. 2019 / Petr Homoláč

čas čtení 8 minut

 

Výklad historických událostí přizpůsobený vlastní verzi dějin, to je běžný jev u většiny národů. Stejně jako lidé rádi zdůrazňují pro ně příznivé aspekty událostí, ty nelichotivé překroutí či zcela vypustí, křivdy a nespravedlnosti přisuzují druhým a oni sami zůstávají čistí a téměř bez viny. Na světě je tedy mnoho různých výkladů historie a často jsou vzájemně nekompatibilní.

Schopnost národa podívat se sám na sebe z druhé strany umožní daleko hlubší pochopení dějinných souvislostí. Ani velké národy to dobře nezvládají, typicky třeba Rusové, patologicky nedůvěřiví vůči světu opět skoro jak za komunistů, dobře vycházejí jen s těmi nejhoršími režimy.

Milan Kohout: V holocaustu nezahynuli jen židé

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Jelikož bojujete za odstraňování takzvaných “Fake News” ze sociálních sítí, tak byste si měl obrazně řečeno “zamést před vlastním prahem”.

V dnešním vydání jste publikoval přejatou částečnou “Fake News”od pana Marka Hilšera, který píše, cituji:

“Vzpomeňme na 6 milionů žen, mužů a dětí, které v továrnách na smrt zavraždili nacisté.”

Tato částečná “Fake News”, vyvolává dojem, že v nacistických koncentračních táborech, nazývaných “továrny na smrt”, zahynulo jen 6 miliónů lidí, píše Milan Kohout.

Civilnost proti hrubosti i mravokárství

28. 1. 2019 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

Civilnost je střízlivá schopnost občanského soužití.


Dost bylo napsáno o vzrůstající vlně populismu u nás, ať už babišovského, zemanovského či okamurovského. Vzedmula se proti ní reakce, která se ohlašuje demonstracemi na Václavském náměstí, vzýváním ducha 17. listopadu a odkazem na velké osobnosti českých dějin, od Husa přes Masaryka až po Havla.

Jestliže český populismus vykazuje jistou amorálnost (absence hodnot a programových přesvědčení u Babiše, vulgárnost u Zemana nebo nesnášenlivost u Okamury), sází reakce právě na zdůrazňování mravních hodnot ve společnosti a v politice.

Přiznám se, že mě étos této reakce dráždí stejně jako étos jejich názorových protivníků.

Venezuela je pro socialisty katastrofou

28. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve značné části mainstreamového zpravodajství o politické krizi ve Venezuele absentuje slovo "socialismus", všímá si Bret Stephens. Jistě, každý rozumný pozorovatel souhlasí, že kdysi nejbohatší země Latinské Ameriky, která sedí na největších světových zásobách ropy, je ekonomickým selháním, humanitární katastrofou a diktaturou, jejíž odchod nemůže přijít dostatečně brzy.

Brexit sníží bezpečnost USA a Evropy

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Debata v Londýně se teď většinou týká toho, jak brexit ovlivní politické a ekonomické vztahy mezi Británií a EU. Britové i Američané z velké části ignorují, do jaké míry brexit přináší tragickou geopolitickou ztrátu pro USA a transatlantickou alianci, napsal bývalý vojenský velitel NATO James Stavridis.

Rusko: Sociologie bývalé inteligence

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Žádná sociální skupina v Rusku není takovým předmětem debat jako inteligence, vzhledem k tomu, že právě její členové typicky píšou o sociálních skupinách a soustředí se především sami na sebe. Avšak vývoj posledních dvou dekád to změnil a zřídka narazíte na současnou studii věnovanou inteligenci, napsal Žan Toščenko z Moskevského sociologického institutu.

Zeman: Škodit až do smrti

28. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Evropský parlament před několika dny schválil návrh podmínit financování z evropských fondů fungováním právního státu ZDE. Stručně řečeno státy, které nebudou respektovat nezávislost justice a jejichž vládci se neobtěžují s dodržováním zákonů, napříště nemusejí dosáhnout na evropské peníze. V první řadě se opatření dotkne orbánistického Maďarska, které nezávislost soudů zlikvidovalo daleko sofistikovaněji než PiSácké Polsko (to nakonec narazilo na odpor Bruselu a obrátilo). Ale díky právě odhaleným aktivitám Miloše Zemana a jeho spolupracovníků se předním kandidátem na úplné odebrání evropských peněz stává i ČR.

Mezinárodní den holocaustu

27. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

V tento den, 27. ledna 1945, osvobodila Rudá armáda Osvětim.


Zvěrstva páchají obyčejní lidé:


"Musím v divadle sedět vedle muslima?"


Británie připravuje pro brexit stanné právo

27. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Lidé věděli, pro co v referendu o brexitu hlasují: Plánovači brexitu připravují stanné právo k potlačení občanské neposlušnosti:



Drobný odstavec na titulní straně nedělního vydání Sunday Times:

Británie se připravuje na vyhlášení nouzového stavu a v případě chaosu po vypadnutí Británie z EU bez dohody zavede stanné právo, podle státních činitelů. Ti konstatují, že  krizový vládní výbor COBRA pro mimořádné události bude mít pravomoc použít armádu k potlačení nepokojů.


Tisíce britských firem plánují odchod z Británie, pokud země vypadne z EU bez dohody

26. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Organizace britských podnikatelů varují, že firmy se připravují přesunout své operace mimo Británii

Tisíce britských firem začaly realizovat své krizové plány pro možné vypadnutí Británie koncem března 2019 z EU bez dohody. Mnohé z nich plánují přesunout své operace do zahraničí, varuje britská obchodní komora. Uvádí, že firmy, které už z Británie odešly, jsou pouze "špičkou ledovce" a že mnoho ze 75 000 členů britské obchodní komory už vydává množství financí na plány k neutralizaci chaotického brexitu.

Posedlost vlastní údajnou výjimečností: Moderátor BBC navrhl Irsku, aby odešlo z EU

26. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



John Humphrys, dlouholetý moderátor ranního publicitického pořadu "Today" rozhlasu BBC ohromil občany Irské republiky, když v sobotu ráno v rozhovoru navrhl irské ministryni, aby Irsko odešlo z Evropské unie a přičlenilo se k Anglii, a vyřešilo tak neřešitelný problém nutnosti zachovat otevřenou irsko-severoirskou hranici.

Vzhledem k tomu, že existuje dlouholetá historie anglického útlaku Irů (v 19. století způsobila Anglie v Irsku hladomor, na nějž zemřelo asi milion lidí, irské děti se o tom učí ve škole, anglické nikoliv) a Londýn, zvyklý na arogantní chování vůči malému Irsku, se nyní nemůže vyrovnat s tím, že Irsko jako členská země Evropské unie je daleko silnější než Británie, byl takový návrh anglického rozhlasového moderátora více než trapný.

Irská ministryně pro evropské záležtitosti Helen McEntee sdělila Humphrysovi, že Irsko neuvažuje o odchodu z Evropské unie, vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění podporuje členství Irské republiky v EU 92 procent jejích občanů. Dodala, že Irská republika "neplánuje vytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a očekává, že Británie splní své závazky ohledně dodržení otevřené hranice, které přijala při podepsání Dohody z Velkého pátku téměř před 21 lety."

Dohoda z Velkého pátku z roku 1998 ukončila terorismus v Severním Irsku. Její součástí je neexistence pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Pokud však Británie odejde z Evropské unie, musí vzniknout pevná hranice, protože výrobky z Británie už nebudou podrobeny předpisům zajišťujícím evropskou kvalitu a jejich dovoz do EU by kontaminoval trhy v Evropské unii. Otevřená hranice může trvat pouze potud, pokud by Británie zůstala členem evropské celní unie, to však Theresa Mayová vzdorně odmítá. Nyní komicky navrhuje rozhlasový moderátor, aby pro uspokojení fundamentalistických anglických brexitérů Irsko odešlo z Evropské unie, a vyřešilo tak tento problém.

Členství Irska v Evropské unii znamenalo pro tuto zemi obrovský hospodářský rozvoj, stejně jako ukončení severoirského terorismu.

Pro irské komentátory: S tímhle se musíme dnes potýkat v Anglii...



Labouristický politik Ben Bradshaw: Byl jsem ohromen, když jsem slyšel Johna Humphryse navrhnout dnes ráno pozoruhodně chladnokrevné irské političce, že řešením chaosu brexitu je, aby Irsko odešlo z Evropské unie a vstoupilo do Británie! Taková zoufalá neznalost historie a moderního Irska!



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Evropský úřad pro léčiva odchází z Londýna do Amsterdamu se ztrátou 900 pracovních příležitostí

26. 1. 2019

čas čtení 1 minuta



Evropský úřad pro léčiva, jeden z největších regulačních úřadů Evropské unie a jedna z prvních obětí brexitu, v pátek v Londýně naposledy uzavřel své dveře se ztrátou 900 pracovních příležitostí. Zaměstnanci sejmuli a složili 28 vlajek členských zemí EU, které byly vystaveny v londýnském foyeru instituce.

Evropský úřad pro léčiva analyzuje a schvaluje léčiva pro Evropskou unii, ale musí se přesunout do Amsterdamu, protože regulace léčiv musí být prováděna v členské zemi EU.

Odchodu tohoto úřadu z Londýna mnozí litují nejen jako ztrátu vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí, ale také jako likvidace vysoce kvalifikovaného britského centra pro analýzu léků

Ředitel instituce v pátek poděkoval svým bývalým zaměstnancům za jejich práci v Londýně během posledních 24 let:


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Milan Kundera a dalších 29 intelektuálů: Bojujme za Evropu!

25. 1. 2019

čas čtení 5 minut



Evropský kontinent čelí největší výzvě od třicátých let dvacátého století. Naléháme na evropské vlastence, aby se postavili proti ofenzívě nacionalistů, píší v dnes zveřejněném prohlášení 

Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Bernard-Henri Lévy

a pětadvacet dalších osobností


* * *

Myšlenka Evropy je ohrožena.

Ze všech stran přichází kritika, urážky a utíká se od této kauzy.

"Dost 'budování Evropy'!" vládne křik. Spojme se místo toho znovu se svou "duší národa"! Objevme znovu svou "ztracenou totožnost!" To je agenda, kterou sdílejí populistické síly, jejichž vlna zaplavuje Evropu. Je jaksi jedno, že abstrakce jako "duše" a "totožnost" často existují jen v imaginaci demagogů.

Na Evropu útočí falešní proroci, kteří jsou opilí resentimentem, a v delíriu nad možností dostat se před světla ramp. Evropa byla opuštěna dvěma významnými spojenci, kteří ji v minulém století dvakrát zachránili před sebevraždou: jedním za kanálem La Manche a druhým za Atlantikem. Evropský kontinent je zranitelný vůči stále drzejším zásahům obyvatele Kremlu. Evropa jako myšlenka se nám rozpadá přímo před očima.

Toto je to jedovaté ovzduší, v němž se v květnu budou konat evropské parlamentní volby. Jestliže se něco nezmění, jestliže nenastane něco, co by zvrátilo ten rostoucí, sílící, naléhavý příliv, jestliže nevznikne  nový duch odporu, tyto volby budou nejkatastrofálnějšími, jaké jsme kdy zažili. Zvítězí v nich ničitelé. Pro ty, kdož stále ještě věří v dědictví Erasma, Danteho, Goetha a Komenského, bude jen ponižující porážka. Zvítězí politika pohrdání inteligencí a kulturou. Bude docházet k výbuchům xenofobie a antisemitismu. Postihne nás katastrofa.

My, nížepodepsaní, patříme k těm, kteří odmítají rezignovaně přijmout tuto blížící se katastrofu.

Počítáme se mezi evropské vlastence (skupinu, která je početnější, než se obecně usuzuje, ale která je často příliš mlčenlivá a příliš rezignovaná), kteří chápou, o co tady jde. Tři čtvrtě století po porážce fašismu a třicet let po pádu berlínské zdi vznikl nový boj o civilizaci.

Máme víru ve velkou myšlenku, kterou jsme zdědili a o níž jsme přesvědčeni, že kdysi byla onou jedinou silou, která byla dostatečně mocná na to, aby pozvedla národy Evropy nad sebe i nad jejich minulost plnou válek. Jsme přesvědčeni, že i dnes to zůstává jedinou silou, která je dostatečně ctnostná na to, aby dokázala porazit nové známky totality, která za sebou přitáhne starou bídu temných věků. To, o co všechno jde, nám zakazuje, abychom se vzdali.

Proto publikujeme tuto výzvu, abyste se přidali k nové vlně.

Proto tento apel k činům v předvečer voleb, které nechceme přenechat hrobníkům evropské myšlenky.

Proto tato výzva k tomu, abychom znovu pozvedli pochodeň Evropy, která, navzdory jejím chybám, jejím omylům i jejím občanským činům zbabělství, zůstává majákem pro všechny svobodné muže a ženy na této planetě.

Naše generace se mýlila. Jako stoupenci Garibaldiho v 19. století, kteří opakovali, jako mantru, “Italia se farà da sè” (Itálie se sama vytvoří), domnívali jsme se, že evropský kontinent se dokáže sám od sebe spojit, aniž by bylo nutno za to bojovat či pro to pracovat. To, říkali jsme si, je přece "směr historie".

Musíme se odstřihnout od tohoto starého přesvědčení. Nemáme volbu. Musíme nyní za myšlenku Evropy bojovat, anebo být svědky toho, jak zahyne pod vlnami populismu.

V reakci na nacionalistickou a identitářskou ofenzívu musíme znovu objevit ducha aktivismu či akceptovat, že nás obklopí a zahltí resentiment a nenávist. Naléhavě musíme bít na poplach proti těmto žhářům duše a ducha, kteří, od Paříže až po Řím, se zastávkami po cestě v Barceloně, v Budapešti, v Drážďanech, ve Vídni a ve Varšavě, chtějí spálit naše svobody.

V této podivné porážce "Evropy", která se objevuje na horizontu, tato nová krize evropského svědomí, která hrozí, že zničí všechno, co činilo naše společnosti velkými, čestnými a prosperujícími, spočívá větší výzva než kdy předtím od třicátých let dvacátého století: je to útok na liberální demokracii a její hodnoty.

Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek a Orhan Pamuk jsou spisovatelé. Bernard-Henri Lévy je filozof.

Další signatáři: Vassilis Alexakis (Atény), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Varšava), Jens Christian Grøndahl (Kodaň), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budapešť), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecín), António Lobo Antunes (Lisabon), Claudio Magris (Terst), Ian McEwan (Londýn), Adam Michnik (Varšava), Herta Müller (Berlín), Ludmila Oulitskaïa (Moskva), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Neapol), Eugenio Scalfari (Řím), Simon Schama (Londýn), Peter Schneider (Berlín), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Paříž), Colm Tóibín (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid), Adam Zagajewski (Krakov)



Text v angličtině ZDE

Socialisté vládnou ve Vídni, v Curychu, v Mnichově...

25. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je hezké, že si na Seznamu všimli, že Vídeň je město s nejvyšší kvalitou života na světě, a přitom – nebo právě proto – je tam velmi levné bydlení, velmi rozvinutý, sto let budovaný systém sociálního bydlení. Ano, zabývejme se tím konečně, je to za humny, je to příklad dávno hodný následování.

Co mne rozzlobilo, je tato věta o Curychu:

Trumpův blízký spojenec Robert Stone zatčen. Čelí sedmi žalobám

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Roger Stone, klíčový spojenec Donalda Trumpa, byl v důsledku vyšetřování vedeného Robertem Muellerem zatčen na Floridě. Je obžalován z bránění průběhu spravedlnosti, ovlivňování svědků a lživého svědectví. V pátek to oznámil úřad mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera.

Stone byl zatčen ve Fort Lauderdale na Floridě poté, co proti němu vydala žalobu dne 24. ledna federální vysoká porota. Muellerův mluvčí uvedl, že Stone se v pátek objeví před soudem.

Proti lžím na internetu se skoro nelze bránit

25. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoříme s Bohumilem Kartousem, který se stal mluvčím Českých elfů, skupiny několika desítek lidí, kteří si předsevzali, že budou vyvracet lži šířené na internetu.

Mají před sebou zřejmě nezáviděníhodný a neřešitelný úkol. Konspirační teorie se donedávna považovaly za bizarní výraz chování neškodných výstředníků. Už tomu tak není. Studie University of Chicago odhaduje, že v roce 2014 věřilo 50 procent amerických občanů alespoň jedné konspirační teorii. Když průzkum univerzita opakovala v listopadu 2018, to číslo stouplo na 61 procent. Ohromující zjištění bylo potvrzeno nedávnou studií University of Cambridge, která zjistila, že 60 procent Britů věří lžím.

Deník Guardian právě publikoval rozsáhlý materiál obsahující svědectví pěti amerických občanů, jimž záměrné šíření lží a hoaxů na internetu zničilo život.

Zajímavý podíl Polska, žádný podíl Česka

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při sledování problému zahraničních zkušeností českých učňů jsem narazil na informaci, kde se uvádí:

"V současnosti podporuje program MobiPro-EU 259 projektů více než 2 300 účastníků (k lednu 2018). Většina účastníků pocházela ze Španělska (57,6%), Itálie (10,8%), Polska (6,3%), Bulharska (6,0%) a Řecka (5,7%). Zejména obchod s hotely a restauracemi je silně zastoupen u učňovského povolání jako restaurace a kuchařství. Následuje odborná příprava ve strojírenství a stavebnictví, v kovoprůmyslu a v péči starších osob."

Pro mne je zajímavý podíl Polska a asi takřka žádný podíl z Česka.

Dále jsem narazil na čilou spolupráci Německa a Ruska, píše Milan Lelek.

Institut Maxe Plancka k PM2.5

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Je zvláštní, že vyšlo tiskové prohlášení českých ekoorganizací o PM2.5 s odkazy na materiály, kde rozložení emisí odpovídá starým odhadům.

Institut Maxe Plancka pro chemii (MPIC) vyvolal horkou debatu o zemědělství, jelikož zjistil, že v Německu vzniká 45% PM2.5 reakcemi čpavku z rozkládající se kejdy, a jen takto vzniklý prach má ročně zabíjet 50 000 Němců - tolik jako cigarety.

(O nebezpečí partikulátů, vznikajících z čpavku obsaženého v hnojivu na polích, se vážně hovoří i v Británii, pozn. red.)


https://www.mpic.de/aktuelles/pressemeldungen/news/fragen-und-antworten-zum-monitor-beitrag-vom-1712019-feinstaub-durch-landwirtschaft-seit-jahren-verharmlost.html

V reakci na MPIC vydala skupina plicních lékařů prohlášení, které naopak zpochybňuje škodlivost polétavého prachu:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-experti-zpochybnuji-skodlivost-poletaveho-prachu

tak nevím, píše Vojtěch Žítek.

Brazilský homosexuální politik se kvůli vyhrůžkám smrtí vzdává mandátu. Nahradí ho manžel Glenna Greenwalda

25. 1. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
(Foto: David Miranda vlevo, Greenwald a děti vpravo)


Jean Wyllys byl učitelem v chudé části Brazílie, když byl v roce 2005  vybrán jako součást televizní reality show Big Brother. Protože byl otevřeně homosexuál, byl neustále brutálně napadán homofobními útoky jiného člena televizního "domu", který byl dokonce lékařem! Tyto otevřeně vyjadřované předsudky proti němu, od osoby s vysokoškolským vzděláním, ho přiměly tu televizní soutěž vyhrát. Namísto "kariéry" bývalého vítěze v "reality show" se Wyllys rozhodl stát se politikem. Byl zvolen do parlamentu a od té doby se stal nejznámějším hlasem hájícím práva minority LGBT v politice.

Gruzie dnes

25. 1. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 6 minut

Most přes řeku. Gruzie

Paní Manane je 49 let a živí se pouliční prostitucí v ulicích hlavního města Gruzie Tbilisi. Matka tří dětí se rozhodla jít touto cestou poté, co se rozešla se svým manželem a zůstala bez prostředků. Její děti ani rodina o tom nic nevědí. „Vždy se na ulici skrývám, mnohokrát jsem se musela schovat, když jsem uviděla někoho známého, ale ze všeho nejvíc se bojím policistů. Mlátí nás obušky, plivou na nás, polévají vodou a hází po nás plastovými lahvemi. Pokud chceme mít klid, kladou si podmínky. Vynucují si sexuální služby nebo požadují nákup cigaret, či svačiny“. Slova paní Manani potvrzuje její 42 letá kamarádka Lali, svobodná matka pěti dětí. Ta dostala mnoho pokut za neuposlechnutí policie a momentálně je toho tolik, že si musela vzít půjčku a snaží se na veřejnosti neukazovat. „Je to velký psychický nátlak. Přijedou policisté v civilu, otevřou dveře auta, chtějí, abych s nimi někam odjela. Bude to rychlé, říkají. Jestli odporuješ, slovně tě nadávají a vypíšou pokutu za neuposlechnutí. Řadoví policisté nejsou tak nebezpeční, jako ti v civilu, detektivové“.

Rusáci nemůžou za vaše posraný životy

25. 1. 2019

čas čtení 12 minut


„Když tě obviní z něčeho tak neurčitého, je třeba bít na poplach a vysvětlovat lidem, že se to může stát každému,“ říká lotyšský básník Dmitrij Sumarokov, obviněný z napomáhání cizímu státu za moderování internetových diskuzí. Rozhovor s člověkem, který ví, co to znamená, když do svobodné diskuze vstoupí úřady.

Itálie: Vicepremiér Salvini musí být postaven před soud za únos uprchlíků, rozhodl soud

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Šéf ultrapravicové politické strany Liga Matteo Salvini a současný italský vicepremiér je vyšetřován za to, že zabránil  177 uprchlíkům, aby se vylodili v Itálii. Stojí pouze jediný krok od trestního stíhání.

V srpnu zahájili prokurátoři v městě Agrigento na Sicílii trestní vyšetřování proti Matteo Salvinimu za údajný únos a zadržení 177 migrantů, jimž Salvini zabránil v tom, aby se vylodili z lodi italských pobřežních hlídek Ubaldo Diciotti.

Británie: Komunističtí konzervativci varují: Volný pohyb obyvatelstva zakážeme!

25. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Britský konzervativní ministr financí Philip Hammond - neuvěřitelně - sdělil shromáždění britských průmyslníků v Davosu, že musejí přijmout brexit a že volný pohyb evropských občanů do Británie bude zakázán.

Upozornil, že britští podnikatelé "musejí změnit své podnikatelské modely", aby to odpovídalo brexitu. Už nebudou moci spoléhat na verbování pracovníků z celé Evropy.

Eurozóna opět na pokraji recese

25. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Začalo to vtipem: Twitterový hashtag #euroboom se týkal jakékoliv známky oživení v eurozóně, nehledě na to, jak chatrné. V roce 2017, když francouzské, německé a dokonce i španělské HDP rostlo o více než 2 %, zdálo se, že hashtag popisuje reálný fenomén. Nicméně až příliš rychle se #euroboom změnil v #eurogloom.

Duma v prvním čtení schválila návrh zákona o "znevažování" držitelů moci v Rusku

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament po živé debatě schválil v prvním čtení návrhy zákonů, které stanoví tresty za vyjádření "zjevného nerespektování" mocenských orgánů nebo společnosti na internetu. Představitelé opozice naopak navrhli trestat činovníky "za fejky o smyslu penzijní reformy". Nicméně všichni poslanci se shodli na kritice autora novely, senátora Andreje Klišase.

Pučálkovic Godzilla, aneb Hybridní boj s Večerníčkem

25. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mea culpa. Místo nimrání se ve faktu, že české školy v 21. století učí děti historické koncepci, podle níž je centrem dějin národ a smyslem národní existence komunismus ZDE, jsem se měl rozhodně distancovat od BIS a profilovat se atraktivně protiestablishmentově. To nikdy neškodí. Přičemž establismentem se v Česku už léta rozumí vše, co je prozápadní, liberální a nemá to žádnou reálnou moc. Takže skutečnými protivníky v probíhajícím Kulturkampfu musejí být Prasátko Peppa či Žofka a spol., kteráž k nám zavlekla opičí mor.

BBC zřejmě přesune své mezinárodní ústředí do Belgie

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Dalšími možnostmi jsou Holandsko a Irsko


BBC uvažuje o přesunutí svého nového ústředí do Bruselu, oznámil v Davosu belgický premiér Charles Michel. Jednal o tom s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem.

Má-li BBC mít možnost dál pokračovat ve vysílání svých mezinárodních televizních okruhů, jako jsou BBC World, BBC Entertainment, BBC First a BBC Earth, bude potřebovat evropské vysílací licence.

Therese Mayové se nepodařilo zahrnout evropské vysílací licence do navrhované obchodní dohody Británie s EU.

V současnosti používá více než 500 celoevropských televizních okruhů vysílací licence, které vydává britský regulační úřad Ofcom. Mezinárodní televizní stanice dosud vydávaly na vysílání z Británie více než 1 miliardu liber. Po brexitu přestanou pro Evropskou unii vysílací licence Ofcomu platit.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Skotská vláda zintenzivňuje svůj program proti bezdomovectví. Proč nemá česká vláda žádný takový program?

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Každý si zaslouží bezpečné a teplé místo, kde může letos v zimě spát.


Babiš se přátelí s Bolsonarem

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Po příjezdu do Davosu měl Jair Bolsonaro problém s tím, že v Brazílii vyšlo najevo, že jeho syn má vazbu na zločineckou popravčí četu nájemných vrahů ZDE

Pojďme zlepšit učňovské školství

24. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak. Učňáky jsou dnes školou poslední volby, motivace jít na ně je nulová.

Jen by mohl pan hejtman Vondrák laskavě vysvětlit, jak zvýšíme tuto motivaci, když na učňáky násilně natlačíme přes cut-off score další desítky tisíc dětí, které chtějí jít na střední, spadnou pod čáru cut-offu. Ty nepochybně láskou k určenému učňáku doslova zahoří a svou pilku na železo u ponku skropí slzami štěstí.

Brexitéři: Britská vláda by měla zkonfiskovat Airbus a vyrábět letadla sama!

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Úroveň šílenství brexitérů v Konzervativní straně v britském parlamentu ilustruje jedna z jejich četných záporných reakcí na varování ředitele firmy Airbus, že výroba letadel z Británie odejde.

Fundamentalistický brexitér, konzervativní poslanec David Bannerman, se vyjádřil.

Super Projekt strach od firmy Airbus. Máme tady německého generálního ředitele, který dává přednost zájmům EU před zájmy vlastních zaměstnanců. Ostudné. Stejně jako je tomu s  [bezpečnostním systémem] Galileo, Británie by měla tyto podniky převzít a prodávat na globálním trhu naše vlastní letadla!!


Chorvatská pohraniční policie zachránila mrznoucí uprchlické ženy a děti na hranici s Bosnou

24. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Chorvatské ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách fotografie ze záchrany šesti dětí, pěti žen a čtyř mužů, kteří přešli hranice mezi Chorvatskem a Bosnou-Hercegovinou. Policie je nalezla, zcela promrzlé, na plješevické planině. V důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek vozidla pohraniční policie uvízla ve sněhu. V jednu chvíli vyhrabávali ženy a děti ze sněhu doslova rukama. 

Další fotografie ZDE

Vynikající čtení z knihy Jaroslava Spurného

24. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice doporučuji čtenářům Britských listů každodenní čtení z knihy Jaroslava Spurného „Jací jsme dnes“ na Českém rozhlase Plus (od 20:30 do 21:00). Jaroslav Spurný dlouhodobě dělá investigativní žurnalistiku v Respektu. Svého času, někdy mezi lety 2000-2006 jsem Respekt pravidelně četl zejména kvůli jeho článkům (a sloupkům Viktora Šlajchrta). Dost jasně si vzpomínám, že právě v Respektu někdy ze začátku nultých let jsem poprvé četl jméno Andrej Babiš. A zrovna včera jsem na ČRo Plus mohl vyslechnout Babišův příběh.

Británie: Airbus označil přístup britské vlády k brexitu za ostudný

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Generální ředitel firmy Airbus apeluje na britské občany, aby neignorovali "šílenství brexitérů" a varuje, že odchod Británie z EU bez dohody povede "k velmi škodlivým rozhodnutím"

 




Airbus, obří firma vyrábějící letadla, charakterizovala způsob, jímž britská vláda přistupuje k brexitu, za "ostudný", a varovala, že odejde z Británie, pokud Británie vypadne z EU bez dohody.

Znečištění ovzduší v ČR ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí

24. 1. 2019

čas čtení 10 minut


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Frank Bold, Greenpeace, Centrum pro životní prostředí a zdraví a Zelený kruh

ČESKÁ REPUBLIKA MUSÍ SNIŽOVAT ZNEČIŠŤOVÁNÍ PRACHEM SEDMKRÁT RYCHLEJI NEŽ DOSUD

ANALÝZA OVZDUŠÍ OD MŽP UKAZUJE, ŽE JE TO MOŽNÉ


čtvrtek 24. ledna 2019

Naše země musí výrazně přidat ve snižování emisí zdraví škodlivého jemného polétavého prachu (PM2,5 - částice menší než 2,5 tisícin milimetru), pokud chce dosáhnout svého cíle pro čisté ovzduší do roku 2030. Vyplývá to z analýzy návrhu Národního programu snižování emisí ČR, který předložilo Ministerstvo životního prostředí k veřejnému připomínkování [1].

Znečištění ovzduší u nás ročně předčasně zabije přes deset tisíc lidí a způsobuje ekonomické škody 150 miliard korun ročně [2]. Limity pro koncentraci jemného prachu doporučené Světovou zdravotnickou organizací u nás splňují jen nejhlubší lesy [3].

Alzheimerovu chorobu "způsobuje zánět dásní"

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Vědci tvrdí, že obyčejný zánět dásní hraje ústřední roli při vzniku Alzheimerovy choroby. Nové důkazy, že Alzheimerovu chorobu způsobují infekční bakterie, zřejmě zcela změní přístup k této nemoci.

Hlavní příčinou zánětu dásní a ztráty zubů je bakterie Porphyromonas gingivalis. Také způsobuje poškození tepen.

Vědci nyní nalezli v lidském mozku přítomnost toxických enzymů zvaných gingipains, které produkuje bakterie Porphyromonas gingivalis a DNA této bakterie. Bylo také zjištěno, že u myší se tato bakterie dostává z jejich tlamy do mozku. Testy prováděné u myší prokáazly, že enzymy gingipain ničí neurony v mozku.

Davos: Norsko má snad nejmenší rozdíly mezi chudými a bohatými na světě

24. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Má také nejinkluzivnější ekonomiku na světě, upozorňuje Světové ekonomické fórum v Davosu.

Norové se těší dobrému zdravotnictví, dotovaným školám a ekologické ekonomice.

Tak jak to Norsko dělá?

Používá své obrovské ropné bohatství k financování veřejných služeb.

A více než 98 procent jeho energie nyní pochází z obnovitelných zdrojů

V čele žebříčku inkluzivních ekonomic stojí malé evropské země. USA jsou třiadvacáté ze 103 zemí. Čína je šestadvacátá. Indie je šedesátá druhá.

Mnoho zemí má problémy jak proměnit hospodářský růst v lepší život.

Za posledních pět let, jen 12 z 29 bohatých zemí omezilo chudobu, přestože HDP vzrostl o 5,3 procenta.

Existují norská poučení, která bychom měli přijmout?


Italský vicepremiér vyzval Francouze, aby nehlasovali pro Macrona

24. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Napětí mezi Itálií a Francií se zintenzivnilo poté, co italský vicepremiér Matteo Salvini naléhal na Francouze, aby v nadcházejících volbách nehlasovali pro Macrona. To vyvolalo z Paříže drtivou odezvu.

Matteo Salvini apeloval na francouzské voliče, aby v květnových volbách do Evropského parlamentu nehlasovali pro Macronovu stranu En Marche. Nathalie Loisseau, francouzská ministryně pro evropské otázky, bagatelizovala jeho výroky jako "bezvýznamné" a zdůraznila, že to nevyvolá "soutěž těch nejblbějších".

2084?

24. 1. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

"Jak to, že jste nevyplnil tabulku Qx19/6a, záložku 127 - vlevo dole a nenasdílel ji včas odboru 60, oddělení A2?!!" zavřeštěl hlas z reproduktoru a na obrazovce se objevil odulý syntetický zelený skřet.

Pepa Novák jen tupě zíral na svůj monitor.

Sloužil tu jako úředník už třicátým třetím rokem, nyní v kanceláři č. 327/C ve 14. patře jižního křídla zdejšího administrativního centra.

Hospodaření OSBL v prosinci 2018

26. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 93 433.82  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem prosince  2018 398 843.45  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25340