Německo: Jak dlouho ještě vydrží kancléřka Merkelová v úřadě?

24. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
Angela Merkelová tvrdí, že chce zůstat v úřadě, dokud její funkční období nevyprší, napsala Sabine Kinkartzová.Avšak za scénou se již rodí plány na převzetí kancléřského úřadu Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.


Po čtrnácti letech u moci Merkelová pomalu, ale jistě odchází. Již odstoupila z funkce předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU). Vedení konzervativní strany převzala Annegret Krampová-Karrenbauerová - a je veřejným tajemstvím, že by si Merkelová přála, aby se stala také kancléřkou. Ale jak a kdy k tomu může dojít? Média spekulují, že odchod Merkelové může být na spadnutí. Dokonce téměř úplně absentovala v kampani CDU před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Merkelová, která je původní profesí vědkyně, zřejmě učinila racionální rozhodnutí nezasahovat do záležitostí své nástupkyně. Chce jí poskytnout prostor k předložení vlastní agendy a získání vlastních příznivců.

Krampová-Karrenbauerová, populárně známá jako AKK, má vlastní sadu politických cílů a hodlá reorientovat CDU. Ačkoliv se zdá, že nepomýšlí na radikální změny, zastává konzervativnější pozice než Merkelová ve věcech jako migrace, manželství homosexuálů a integrace EU.

Její vzestup přivítaly konzervativnější frakce v CDU, včetně Friedricha Merze, který má za sebou těsně neúspěšnou kandidaturu do vedení strany. Bývalí rivalové nyní úzce spolupracují.

Oficiálně hodlá Merkelová zůstat u moci do konce svého funkčního období v roce 2021. Ale za scénou jsou zvažovány různé scénáře, které by měly AKK pomoci převzít kancléřský úřad. Tradičně v Německu zůstává kancléř v úřadě až do konce a o výběru nového poté rozhoduje parlament.

Nynější vláda velké koalice složená z CDU, bavorské sesterské strany CSU a středolevicové SPD dosud disponuje parlamentní většinou. Nicméně SPD již oznámila, že nepodpoří AKK na post následnice Merkelové. Chce zabránit předčasnému odstoupení Merkelové a jejímu nahrazení AKK, která by mohla výrazně politicky profitovat z převzetí úřadu ještě před volbami v roce 2021.

Odmítnutí podpořit AKK ohrozilo samotnou koalici a může vést k předčasným volbám. To je však scénář, kterému by se SPD potácející se v průzkumech kolem 17 % voličských preferencí rozhodně hodlala vyhnout. Nicméně šetření ukazují, že také CDU by mohla v předčasných volbách utrpět ztráty kolem 3 %. Dvě největší německé strany tedy potenciálně postrádají parlamentní podporu potřebnou k vytvoření další velké koalice.

Krampová-Karrenbauerová se místo toho může pokusit o alianci s liberální FDP a Zelenými - což v Německu těsně nevyšlo po volbách v roce 2017. Zmíněné strany strávily dva týdny jednáním o budoucí koalici, dokud FDP rozhovory neopustila. Nyní však nad koalicí s CDU mohou váhat Zelení. Jejich podpora roste a podle posledních průzkumů by mohli získat až 20 % hlasů. Zelení by tedy zřejmě upřednostnili nové volby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7430

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019