Saúdská Arábie provedla masovou popravu 37 osob

25. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Carl Bildt: Včera bylo v Saúdské Arábii popraveno 37 osob, údajně za terorismus. Jedno tělo bez hlavy bylo potom na veřejnosti ukřižováno.

James Corbett: V den, kdy Saúdská Arábie popravila 27 osob, včetně jednoho dítěte, bylo oznámeno, že se tam bude hrát šest příštích španělských Superpohárů.
Vláda Saúdské Arábie provedla dne 23. dubna masovou popravu 37 osob, informuje organizace Human Rights Watch. Nejméně 33 z 37 popravených bylo z menšinové šiitské komunity a byli odsouzeni v neférových soudních procesech za různé takzvané trestné činy, včetně protestů, špionáže a terorismu. Tato masová poprava byla největší od ledna 2016, kdy Saúdská Arábie popravila za "terorismus" 47 mužů. V mnoha případech bylo doznání vynuceno mučením. U jednoho z popravených mužů byla po useknutí hlavy veřejně ukřižována jeho mrtvola.

Celkem v roce 2019 už Saúdská Arábie popravila 100 osob.

Saúdské soudy nerespektují férové soudní procedury a mnoho popravených osob bylo odsouzeno k smrti čistě na základě svých přiznání, která z nich byla vynucena mučením, konstatuje Michael Page z organizace Human Rights Watch: "Trest smrti není nikdy odpovědí na zločiny a popravování vězňů ve velkých počtech dokazuje, že současné vedení saúdského státu nemá zájem o zlepšení děsivého stavu lidských práv v Saúdské Arábii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8245

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019