Přestaňte označovat Corbyna za marxistu

26. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Konzervativci by měli přestat označovat Jeremyho Corbyna za marxistu, píše konzervativní poslanec a předseda sdružení konzervativních dělníků a odborářů Robert Halfon. Ne proto, že by nepatřil k nejsocialističtější části socialistického křídla Labour Party. Ani ne proto, aby ustupovali přístupu, který opoziční lídr představuje.


Ale jednoduše proto, že pojem ve veřejnosti nerezonuje - určitě ne mezi mladší generací.

Nepotkává dnes mnoho lidí, kteří mají silný názor pro nebo proti Karlu Marxovi, Lvu Trockému... nebo Nicolasu Madurovi. V ulicích Harlow a jinde nebudou voliči přesvědčeni o Corbynově špatnosti, pokud uslyší, "Nevolte labouristy, protože je marxista". Taková terminologie většině obyčejných lidí nic neříká.

Se stejným cílem toryové padají do pasti, když pravidelně označují labouristický program za "krajně levicový". Znova, pokud to většině veřejnosti nic neříká, co to proboha má znamenat? Za hranicemi Westminsteru lidé, kteří nejsou zapojeni do politiky, nemyslí v pojmech "krajní levice" nebo "marxismu", pokud vůbec chápou původ těchto označení (ačkoliv si klidně mohou myslet, že Corbyn je extrémnější než jeho předchůdci).

Během volem v roce 2017 byla netečnost elektorátu k obviněním na Corbynovu adresu jasně viditelná. Rodiny měly větší starosti s placením škol, policií v ulicích a otázkou, zda jejich děti mohou získat bezplatné univerzitní vzdělání - a na to vše jsme samozřejmě měli jen velmi málo odpovědí.

Zatímco konzervativci označovali labouristický volební program za jeden z nejlevicovějších od Michaela Foota, veřejnost prostě poslouchala řeči o konci škrtů, lepším financování zdravotnictví a školství a o lepších službách na železnici.

Takže je třeba přehodnotit, z kterých směrů vedeme útok na labouristy.

Za prvé, musíme říci, co by labouristé ve vládě pro naši zemi znamenali. Místo abychom strkali Corbyna pod intelektuální deštník marxistické/komunistické filozofie, což se ukázalo k ničemu, daleko lepší je poukázat na to, jak by labouristé poškodili ekonomiku, v důsledku toho i veřejné služby a bezpečnost země. Naše sdělení je jasné: Labouristé by Británii uškodili.

Za druhé, toryové si mohou přičíst k dobru, že Corbynovi labouristé (na rozdíl od Blairových a Brownových) nepřijali těžká rozhodnutí. Naproti tomu konzervativci rozhodnutí dělají, pokud je to třeba; ne proto, že chtějí, ale kvůli ekonomice.

Za třetí, je třeba položit větší důraz na Corbynovu hrozbu veřejným službám a životním nákladům. Za labouristické vlády by zemi došly peníze, neboli, jak to přesněji vyjádřila Margaret Thatcherová, "peníze jiných lidí". Nebude na nemocnice, školy a policii.

Lidé se obávají ekonomických potíží a je možné založit argumentaci na tom, že dobré veřejné služby závisejí na robustní ekonomice.

Za čtvrté, konzervativci se musejí soustředit na národní bezpečnost. Pokud budou jen tvrdit, že Corbyn je ultralevičácký trockista, který se chce zbavit našich jaderných zbraní, nebude to fungovat. Lidé mají vážnou starost o bezpečnost a hledají důvěru v silné obraně. Poškozená ekonomika znamená žádné peníze na pořádné financování ozbrojených sil, na ochranu našich rodin před IS, Putinem, Íránem atd.

Antisemitismus ohrožuje cíl labouristů být stranou založenou na hodnotách. Ovšem to je něco velmi odlišného než křičet, že Corbyn je marxista.

Samozřejmě, v konzervativních salonech a thinktancích by měla pokračovat reflexe marxismu, komunismu a filozofických kořenů Corbynova socialismu. Možná dokonce i Muzeum komunismu jako způsob, jak připomenout všechny hrůzy a mnoho milionů mrtvých, které ideologie způsobila. To by byl dobrý způsob vzdělávání voličů ohledně hrůz, k nimž komunismus vedl.

Takže prosím, odložte marxistickou nálepku stranou, soustřeďme se na náš soucitný konzervatismus a vynalezněme věrohodný útok na Corbynovy labouristy - něco, co dokáže opravdu rezonovat mezi miliony spoluobčanek a spoluobčanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7671

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019