USAID zahájila odstraňování posledního ložiska znečištění způsobeného látkou Agent Orange

24. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Spojené státy v sobotu zahájily operaci v ceně 183 milionů dolarů s cílem vyčistit bývalý vietnamský sklad toxického defoliantu Agent Orange používaného během války na přelomu 60. a 70. let minulého století. Dosud jsou látce připisovány vážné vrozené vady, případy onemocnění rakovinou a postižení.


Letecká základna Bien Hoa poblíž dnešního Ho Či Minova města je poslední lokalitou, která má být vyčištěna. Patřila k hlavním skladištím látky Agent Orange a byla jen spěšně vyčištěna vojáky na konci války, která skončila před více jak čtyřmi dekádami.

Americké síly rozprášily nad Jižním Vietnamem v letech 1962-1971 80 milionů litrů látky v zoufalé snaze zbavit komunistické guerilly lesního krytu a potravin.

Znečištění z první spěšné vyčišťovací operace patrně proniklo do podzemní vody a řek a je spojováno s vážným mentálním a fyzickým poškozením generací Vietnamců - od zvětšených hlav až po deformované končetiny.

Na základně Bien Hoa kontaminovalo půdu a usazeniny více jak 500 000 krychlových metrů dioxinu, což ze základny činí největší zbývající ložisko ve Vietnamu. Americká organizace nyní zahájila desetiletý nápravný program.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7886

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019